Coq au vin ja samettinen perunamuusi

Coq au vin resepti eli kukkoa viinissä on ranskalaisen keittiön klassikoita, jossa oleellisena osana on punaviini.

4

0 h 50 min

Coq au vin eli kukkoa viinissä on ranskalaisen keittiön klassikkoresepti, mutta tätä reseptiä on tuunattu pienellä vivahteella. Perinteisen pekonin sijaan reseptissä on runsaasti mausteista olutmakkaraa. Olutmakkara on alun perin baijerilainen makkaralaatu, joka valmistetaan suolaamalla ja kuivaamalla. Makkara ei sisällä olutta, vaan se on tarkoitettu oluen kanssa tarjottavaksi naposteltavaksi ja on voimakkaasti maustettu mm. valkosipulilla, paprikalla ja pippurilla.

Coq au vin reseptin historia

Coq au vin tunnettiin jo 1500-luvulla Ranskassa rustiikkisena pataruokana, mutta ensimmäiset kirjalliset coq au vin reseptit ilmestyivät vasta 1900-luvun alussa. Alun perin ruoka valmistettiin vanhasta kukosta, jonka liha oli sitkeää ja vaati pitkää haudutusta mureutuakseen. Nykyisin ruoka valmistetaan useimmiten broilerista, ja siihen kuuluu edelleen oleellisena osana punaviini. Coq au vin resepti nousi kansainväliseen suosioon 1960-luvulla yhdysvaltalaisen kokin, kirjailijan ja televisiopersoona Julia Childin ansiosta. Hänet tunnettiin erityisesti ranskalaisen keittiön tuomisesta amerikkalaisten kotikokkien ulottuville.

Peuranpaisti punaviinikastikkeella + viinisuositusPeuranpaisti punaviinikastikkeella

Voimakas peuranliha vaatii rinnalleen tanniinisen täyteläisen punaviinin. Katso myös maukas karpalo-punaviinikastikkeen ohje ja viinisuositus.

Katso resepti
PunaviinikastikePunaviinikastike – näin valmistat

Millainen punaviini sopii punaviinikastikkeeseen? Kokosimme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin punaviinikastikkeen valmistuksesta.

Lue lisää