Coq au vin resepti eli kukkoa viinissä on ranskalaisen keittiön klassikoita, jossa oleellisena osana on punaviini.
Coq au vin eli kukkoa viinissä on ranskalaisen keittiön klassikkoresepti, mutta tätä reseptiä on tuunattu pienellä vivahteella. Perinteisen pekonin sijaan reseptissä on runsaasti mausteista olutmakkaraa. Olutmakkara on alun perin baijerilainen makkaralaatu, joka valmistetaan suolaamalla ja kuivaamalla. Makkara ei sisällä olutta, vaan se on tarkoitettu oluen kanssa tarjottavaksi naposteltavaksi ja on voimakkaasti maustettu mm. valkosipulilla, paprikalla ja pippurilla.
n. 1000 g broilerin koipireisiä
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
3 mausteista olutmakkaraa esim. Ridderheims
200 g pieniä herkkusieniä
Voita paistamiseen
3 dl punaviiniä
1 dl vettä
1 kanaliemikuutio
3 laakerinlehteä
2 porkkanaa
Tuoretta timjamia
Suolaa ja pippuria
Ruskista kanan koipireisipalat voissa. Nosta sivuun.
Kuori sipuli ja valkosipuli, viipaloi ohuiksi. Kuullota keskilämmöllä, kunnes ne pehmenevät. Viipaloi olutmakkara ja paista se sipulien kanssa.
Paista sienet kuivalla pannulla, kunnes niistä irtoaa neste. Lisää sitten voita ja paista kullanruskeiksi.
Laita kana, sipulit, valkosipuli ja makkara pataan sillä aikaa, kun sienet paistuvat.
Kaada joukkoon punaviini, vesi ja kanaliemikuutio. Lisää laakerinlehdet ja porkkanat viipaleina tai tikuiksi leikattuina.
Anna kiehua kannen alla noin 30 minuuttia tai kunnes kana on täysin kypsää. Voit halutessasi suurustaa padan Maizena-jauholla (sekoita 1 tl Maizenaa veden joukkoon)
Lisää paistetut herkkusienet.
Hienonna tuore timjami ja sekoita joukkoon suolan ja pippurin kanssa.
1,2 kg perunoita
100 g voita
Noin 1 1/2 dl maitoa
Suolaa
Tuoreita yrttejä (oman maun mukaan)
Kuori ja paloittele perunat. Keitä noin 10–15 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
Kaada vesi pois ja anna perunoiden höyrystyä hetki. Soseuta perunat perunanuijalla tai -survimella.
Lisää voi ja maito vähitellen, kunnes muusi on sopivan kermaista.
Mausta suolalla ja hienonnetuilla tuoreilla yrteillä.
Coq au vin tunnettiin jo 1500-luvulla Ranskassa rustiikkisena pataruokana, mutta ensimmäiset kirjalliset coq au vin reseptit ilmestyivät vasta 1900-luvun alussa. Alun perin ruoka valmistettiin vanhasta kukosta, jonka liha oli sitkeää ja vaati pitkää haudutusta mureutuakseen. Nykyisin ruoka valmistetaan useimmiten broilerista, ja siihen kuuluu edelleen oleellisena osana punaviini. Coq au vin resepti nousi kansainväliseen suosioon 1960-luvulla yhdysvaltalaisen kokin, kirjailijan ja televisiopersoona Julia Childin ansiosta. Hänet tunnettiin erityisesti ranskalaisen keittiön tuomisesta amerikkalaisten kotikokkien ulottuville.
Kokkaa kunnon Burgundin pataa tuhdille Los Intocables -punaviinille.
Katso reseptiVoimakas peuranliha vaatii rinnalleen tanniinisen täyteläisen punaviinin. Katso myös maukas karpalo-punaviinikastikkeen ohje ja viinisuositus.
Katso reseptiMillainen punaviini sopii punaviinikastikkeeseen? Kokosimme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin punaviinikastikkeen valmistuksesta.
Lue lisää