Näillä eväillä fiilistelet tulevaa lomamatkaasi

Joko sinulla on matka varattuna ensi keväälle tai kesälle? Paikallinen ruoka- ja juomakulttuuri ovat monelle matkaajalle oleellinen osa lomaa. Tutustu mitä kolme ihanan viinillistä matkakohdetta voivat Sinulle tarjota.

Näillä eväillä fiilistelet tulevaa lomamatkaasi

Lomatunnelmaan virittäydyt parhaiten jo koto-Suomessa tutustumalla etukäteen kohdemaan ruoka- ja juomakulttuuriin. Viiniä valmistetaan yli 20 maassa, joista moni lukeutuu myös suomalaisten suosikkikohteiksi. Puhutteleeko sinua parhaiten katalonialainen Cava, Italian monipuoliset ruokaviinit vai eksoottisen Etelä-Afrikan tarjonta...

Barcelona on ruoka- ja viinimatkailijan kehto

Suosittu ruokamatkailukohde Barcelona on tunnettu erityisesti merellisistä herkuistaan. Ja mikäpä sopisi niiden kanssa paremmin kuin lasillinen paikallista kuohuviiniä cavaa! Barcelonasta löydät niin upeita Michelin tähden ravintoloita kuin idyllisiä aamiais- ja lounaspaikkoja kaupungin lukuisista kauppahalleista. Entä mihin tutustua lukuisista nähtävyyksistä – Sacra de Familia, Park Güell, La Rambla…? Tai suuntaa päiväretkelle tutustumaan kuohuviinien saloihin. Cavapioneeri Codorniun upeat kellarit sijaitsevat vain puolen tunnin junamatkan päässä Sant Sadurní d’Anoian kylässä. Kilistele matkaseuralaisesi kanssa Espanjan suosituimmalla cavalla Anna de Codorniulla ja laatikaa must see -lista jo hyvissä ajoin ennen reissua.

Vinkki! Kannattaa aloittaa matka Helsinki-Vantaan lentokentän terminaali 2:ssa sijaitsevassa Pier Zero'ssa piccolopullollisella Anna de Codorniu Blanc de Blanc -cavaa.

Tutustu: Codorniun viinitilavierailut

Suuntana historiallinen Firenze vai rakkaudenkaupunki Verona?

Italialaisessa kulttuurissa viinillä on merkittävä rooli aina tuhdeista supertoscanalaisista punaviineistä pirskahtelevaan Proseccoon. Jokainen Italian maakunta edustaa omaa keittiötään ja viinityylejään. Suuntasitpa minne päin maata hyvänsä, löydät lukuisia vaihtoehtoja niin trattorioista, ristoranteista kuin paikallisista viinitiloista tarhoineen.

Toscanan pääkaupungin Firenzen eteläpuolelta alkava Chiantin viinialue on tunnettu kumpuilevan kauniista Sangiovese-viinitarhoistaan ja oliivilehdoistaan. Legendaarinen Chiantin viinitie Strada del Vino (SR222) sijaitsee Firenzen ja Sienan kaupunkien välissä. Vuokraa Toscanasta ihastuttava villa tai tutustu alueen lukuisiin B&B -vaihtoehtoihin. Kylästä toiseen liikut kätevästi vuokra-autolla tai skootterilla. Fiilistele tulevaa lomaasi jo etukäteen Ruffino Chianti ja Pasta Arrabiata -viini-ruoka combolla. Magnifico!

Veronan kaupunki Pohjois-Italiassa tunnetaan Romeon ja Julian rakkaustarinan näyttämönä. Se sijaitsee vain vajaa 40 kilometriä itään suositusta lomakohteesta Garda-järvestä. Niiden välissä sijaitsee monia tunnettuja viinialueita kuten Bardolino ja Valpolicella. Alue tunnetaan erityisesti täyteläisestä Amarone-punaviinistään. Kaada lasiin Amaronen edullisempaa ’pikkusiskoa’ Ripassoa tai pirskahtelevaa Prosecco-valkoviiniä ja sukella matkasuunnitelmiisi.

Tutustu: Ruffinon viinitilavierailut Tärppejä Chiantiin Tärppejä Veronaan

Toscana on erityisen tunnettu Sangiovese-rypälelajikkeesta, josta valmistetaan mm. Chianti-viiniä.
Toscanan kiermurtelevat pikkutiet halkovat viinitarhoja, joilla viljellään erityisesti punaista Sangiovese-rypälelajiketta.

Etelä-Afrikka - täydellinen viinimatkakohde

Etelä-Afrikka on yksi matkalehti Mondon listaamista vuoden 2017 kiinnostavimmista matkakohteista. Upeiden luontoelämysten, kansallispuistojen ja Hyväntoivonniemeä ympäröivän rannikon lisäksi eksoottinen Etelä-Afrikka on täydellinen viinimatkakohde raikkaiden valko- ja kuohuviinien sekä mehukkaan hedelmäisten punaviinien ystäville. Oman kiehtovuutensa maahan tuo sen värikäs siirtomaahistoria, josta viinintuotantokin on saanut alkunsa.

Kaada lasillinen vuoden eteläafrikkalaiseksi viinitaloksi (IWSC 2016 ja viiniopas Platter’s Guide 2016) valitun Nederburgin Edelrood-punaviiniä ja tutustu maan kiehtoviin kohteisiin. Paarlissa noin tunnin ajomatkan päässä Kapkaupungista pääset myös vierailemaan Nederburgin viinitalolla ja -kellareissa etukäteisvarauksella.

Etelä-Afrikan monikulttuurinen keittiö kätkee sisälleen niin curryt, rooibos-mausteen, kalat ja äyriäiset kuin Braai-grillijuhlat. Fiilistele makuelämyksiä kotona jo ennen matkaasi Etelä-Afrikassa kokiksi opiskelleen ruokakirjailija Louise Meruksen herkullisilla resepteillä.

Tutustu: Nederburg-viinitalovierailut Etelä-Afrikan matkailutoimisto

Eteläafrikkalaisessa keittiössä on vaikutteita Aasiasta, Hollannista ja monista Afrikan kulttuureista.
Eteläafrikkalaisessa keittiössä on vaikutteita Aasiasta, Hollannista ja monista Afrikan kulttuureista.