Samppanja kruunaa kevään – Grand Champagne -tapahtuma 11 - 13.5.2023

Viiniasiantuntija Joonas Vainio listaa tämän kevään samppanjatärpit sekä avaa vakio- ja vuosikertasamppanjoiden eroja. Katso myös vinkit toukokuun Grand Champagne -tapahtumaan!

bollinger_samppanjaa_kaadetaan_lasiin

Samppanja kuplii jälleen kolmen päivän ajan Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla, kun Grand Champagne -tapahtuma avaa ovensa 11.5. ja kokoaan yhteen samppanjan ystävät, nautiskelijat ja alan huippunimet. Rennossa ja tunnelmallisessa tapahtumassa pääsee maistelemaan tunnettuja samppanjaklassikoita sekä harvinaisempia herkkuja eri samppanjatalojen osastoilla sekä ohjatuissa Master Class -tastingeissa.

Viiniasiantuntija Joonas Vainio, millaista samppanjaa kannattaa tänä keväänä valita lasiin?

– Itse suosin Blanc de Noirs -samppanjoita eli samppanjoita, jotka on valmistettu vain tummista rypälelajikkeista eli pääasiallisesti Pinot Noirista ja Pinot Meunierista – ne sopivat erinomaisesti suomalaiseen makuun runsautensa ansiosta. Blanc de Noirs -samppanjoiden ryhdikkäästä rakenteesta löytyy runsasta hedelmäisyyttä ja tyylikästä paahteisuutta. Jos kevään juhlapöydässä on tarjolla tyylikkäitä ruokia, Pinot Noir ja Pinot Meunier -painotteiset samppanjat ovat täydellinen juomavalinta. Niiden täyteläinen rakenne, runsaus ja marjaisuus toimii erityisesti ruoan kanssa.

Tummien rypälelajikkeiden mehu on lähes poikkeuksetta kirkasta kuten vaaleidenkin lajikkeiden. Siksi niistä pystytään valmistamaan myös vaaleaa viiniä kuten samppanjassa tehdään

Champagne Bollinger on yksi klassisimpia samppanjataloja, jotka käyttävät Pinot Noir -lajiketta ja korostavat samppanjoidensa runsautta käyttämällä viininsä tammitynnyreissä. Upeassa Bollinger La Grande Année 2014 -vuosikertasamppanjassa on 61 % Pinot Noiria ja se sopii erityisesti paistettujen kalaruokien tai kylmien lihojen kuten carpaccion pariksi.

Bollingerin kellarimestari Denis Bunner pitää kaksi Master Class -tastingia Grand Champagne -tapahtumassa. Lisäksi pääset maistamaan 2014-vuosikertaa ja muita huikeita viinejä Bollingerin osastolla. Tutustu Master Class -tastingeihin

Samppanjaan käytetään pääasiallisesti kolmea rypälelajiketta tummat Pinot Noir ja Pinot Meunier sekä vaalea Chardonnay

– Toinen erinomainen Pinor Noir -painotteinen valinta on Mailly Grand Cru Réserve Champagne Brut -samppanja, joka tulee Champagnen viinialueen Reimsin ala-alueelta, joka tunnetaan erityisesti Pinot Noir -viinitarhoistaan. Domaine Mailly Grand Cru sijaitsee Mailly Champagnen kylässä Montagne de Reimsin alueellisen luonnonpuiston sydämessä. Viinitarha on jaettu 35 nimettyyn palstaan, joille on istutettu Pinot Noiria (75%) ja Chardonnayta (25%). Rypäleiden poikkeuksellinen laatu on peräisin kalkkisesta maaperästä, joka säätelee maaperän lämpötilaa ja kosteutta sekä rinteiden istutuksia, jotka nauttivat auringosta.

Maillyn löydät Alkosta normaalikokoisen pullon lisäksi näppärässä 37,5 cl ja näyttävässä 1,5 litran magnum-koossa.

Champagne Mailly Grand Crun kellarimestari Sébastien Moncuit pitää Master Class -tastingin Grand Champagne -tapahtumassa. Lisäksi pääset maistamaan Grand Cru Réservea ja muita huikeita viinejä Maillyn osastolla. Tutustu Master Class -tastingiin

Blanc de Blancs -samppanja valmistetaan vain vaaleista ja Blanc de Noirs vain tummista rypälelajikkeista

Philipponnat on pieni ja vanha samppanjatalo 1500-luvulta, joka tunnetaan nimenomaan Pinot Noir -painotteisista samppanjoistaan.

– Vain vaaleista rypälelajikkeista valmistettu Blanc de Blancs -vuosikertasamppanja Philipponnat Grand Blanc Extra Brut 2014 on kiinnostava poikkeus heidän valikoimassaan. Blanc de Blancs -samppanjoiden pääasiallinen rypälelajike on Chardonnay. Vuosi 2014 oli varsin aurinkoinen ja sen takia herkullisen hedelmäinen ja runsas. Philipponnatin samppanjoita pääset maistamaan myös Grand Champagne -tapahtumassa.

Vakiosamppanja tai vuosikertasamppanja, mikä on suurin ero viineissä ja käyttötarkoituksissa?

Vakiosamppanja on yleensä samppanjatalon käyntikorttituote ja kuvastaa parhaiten talon tyyliä. Se on useiden eri vuosikertojen ja rypälelajikkeiden sekoitus Champagnen viinialueen eri kylistä. Pullon etiketissä ei siis mainita vuosikertaa.

Kellarimestarin vaativa työ on sekoittaa viiniblendi ja pyrkiä joka vuosi samaan lopputulokseen eli vakiosamppanjan tasalaatuisuuteen ja samaan makuun riippumatta eri vuosikertojen laatueroista. Champagnen viinilainsäädäntö edellyttää, että vakiosamppanjaa kypsytetään pullossa vähintään 15 kuukautta ennen myyntiinlaskua.

Nykyisin samppanjatalot avaavat vakiosamppanjoidensa taustoja yhä enemmän eikä valmistus ole enää suuri salaisuus. Tästä on hyvä esimerkki Champagne Louis Roederer Collection 243, jonka takaetiketissä lukee tarkkaan, mitä vuosikertoja se pitää sisällään.

Tämä maailman arvostetuimpana samppanjabrändinäkin palkitun Louis Roederer-talon vakiosamppanja eroaa vuodesta toiseen hieman ja siitä pyritään joka vuosi tekemään paras mahdollinen, jos kyseessä olevan vuoden sato niin edellyttää. Louis Roedererin samppanjoita pääset maistamaan Grand Champagnessa.

Roedererin kellarimestarina toimii legendaarinen Jean-Baptiste Lécaillon, jonka laadullinen tinkimättömyys maistuu kaikissa talon samppanjoissa.

Vuosikertasamppanja valmistetaan vain erityisen hyvinä satovuosina ja etiketissä mainitun vuoden rypäleistä. Se siis korostaa oman vuotensa ainutlaatuisuutta. Vuosikertasamppanja on tyyliltään laadukkaampaa ja vivahteikkaampaa kuin vakiosamppanja, ja se myös säilyy paremmin. Vuosikertasamppanjoita on kypsytettävä pullossa vähintään kolme vuotta, mutta kypsytysaika voi olla jopa kymmenen vuotta. Tämä näkyy myös hinnassa.

Vakiosamppanja on aina varma valinta, vuosikerta taas viinillisempi kokemus nautiskeluviininä. Vuosikertasamppanja on upea sellaisenaan, kannattaa siis aloittaa aperitiivina ja keskittyä vain viinin upeisiin nyansseihin. Sen jälkeen sillä kannattaa jatkaa alkupalan kanssa kuten äyriäiset tai kalan parina roseesamppanja jopa vaalean lihan kuten vasikan, carpaccion, tartarin tai paahtopaistin kanssa.

Miksi samppanja on hyvä sijoitus itseensä tai erinomainen merkkipäivän lahja?

– Samppanjapullon avaaminen aateloi arkea ja on aina juhlan merkki jo itsessään. Lahjana samppanja on ideaali, sillä heti kun vastaanottaja näkee etiketissä sanan Champagne, hän tietää että kyseessä on arvokas lahja. Kalliimpi vuosikertasamppanja on huikea lahja kun täyttää esimerkiksi pyöreitä.

Jos on vaikeaa ostaa lahja ihmiselle, jolla on jo kaikkea, samppanjalle tulee aina käyttöä eikä se jää pyörimään nurkkiin. Ja toisaalta vuosikertasamppanja kestää hyvin säilytettynä vuosia ennen sopivaa avaamishetkeä.

Viineistä samppanja on paras ja takuuvarmin viinilahja.

Leclerc Briant Réserve Champagne Brut on erittäin hyvä lahjavalinta, askel ylöspäin perussamppanjoista ja sopii myös harrastaneemmallekin samppanjarakastajalle, joka on jo tottunut samppanjoihin.

Leclerc-Briantin samppanjatalo on todellinen biodynaamisen tuotannon pioneeri Champagnessa ja toteuttanut luonnonmukaisia periaatteita 1980-luvulta saakka ja hankkinut biodynaamisen sertifioinnin 2000-luvun alussa. Leclerc Briantin johtaja Frédéric Zeimett johdattaa Grand Champagnen tastingissa biodynaamisen samppanjan valmistuksen saloihin. Pääset tutustumaan viineihin myös Leclerc Briantin osastolla. Tutustu Master Class -tastingiin

Grand Champagne 11.-13.5.2023

Torstaina 11. toukokuuta 2023 kello 16-21 Perjantaina 12. toukokuuta 2023 kello 15-21 Lauantaina 13. toukokuuta 2023 kello 12-20

Vanha Ylioppilastalo Mannerheimintie 3, 00100 Helsinki

Lue lisää ja osta lippusi ennakkoon https://grandchampagnehelsinki.fi/

Joonas_Vainio

Viiniasiantuntija Joonas Vainio

Joonas on työskennellyt viinien parissa yli 20 vuotta. Hän aloitti uransa sommelierina ja on sen jälkeen toiminut viinien maahantuonnissa. Viini ei ole Joonakselle pelkkää työtä, sillä hän on myös intohimoinen viiniharrastaja.