Lue samppanjamestarin 5 syytä miksi nauttia samppanjaa

Maailman arvostetuimmaksi samppanjabrändiksi valitun Champagne Louis Roedererin kellarimestari Jean-Baptiste Lecaillon on paras asiantuntija kertomaan, miksi kannattaa nauttia samppanjaa.

Jean-Baptiste Lecaillon ja Cristal-samppanja

Samppanja liitetään usein automaattisesti luksukseen ja helppoon elämään – sellaiseen, johon kuuluvat nopeat urheiluautot, kauniit naiset, seurapiirijuhlat ja rikkaat liikemiehet. Samppanja on kuitenkin tätä mielikuvaa paljon moniulotteisempi ja monipuolisempi.

Miksi siis tavallisen viininystävän kannattaa valita tavallista kuohuviiniä hieman kalliimpi samppanja?

Louis Roederer -samppajatalon huippukellarimestari Jean-Baptiste Lecaillon kertoo 5 hyvää syytä:

1. Samppanja on loistava ruokaviini

– Samppanja on fantastinen viini, sillä se sopii loistavasti ruoan kanssa läpi aterian. Esimerkiksi nuoret samppanjat sopivat hyvin merenelävien kuten rapujen kanssa nautittavaksi.

2. Samppanjasta on helppo nauttia

– Samppanjaa on helppo juoda. Se on kevyt ja raikas ja siitä löytyy jokaiselle sopiva vaihtoehto.

3. Samppanja on loistava seurustelujuoma

– Samppanja on uniikki viini, joka liittää ihmisiä yhteen ja tekee näistä kohtaamisista erityisiä ja ainutlaatuisia. Vaikka tilanne olisikin juhlava, ei samppanjasta nauttimisen tarvitse olla vakavaa.

Samppanja on kuin taideteos – et ehkä aina välttämättä täysin ymmärrä sitä, mutta nautit siitä silti kokemuksena

4. Jokaisen pitäisi kokea samppanjahetki

– Puhun aina samppanjahetkestä eli samppanjan nauttimisesta kannattaa tehdä aina erityistä.

Samppanjahetki koostuu viinin lisäksi esimerkiksi laadukkaasta kuohuviinilasista, kattauksesta, paikasta tai näköalasta, jossa samppanjaa nauttii. Samppanja on mielestäni kuin taideteos – et ehkä aina välttämättä täysin ymmärrä sitä, mutta nautit siitä silti kokemuksena.

5. Roedererin samppanja

– Maistettava edes kerran elämässä. Jokaisen pitäisi maistaa Louis Roedererin samppanjaa ymmärtääkseen mitä samppanja kaiken kaikkiaan on. Roedererin samppanjoilla on selkeä oma identiteettinsä, joka eroaa muista samppanjoista.

Cristal Champagne

Huippusamppanjalla linkki Suomen historiaan

Cristalin valmistus aloitettiin vuonna 1876, kun tsaari Aleksanteri II:n pyysi Louis Roederer –talolta oman samppanjan. Tämä upea samppanja pullotettiin kristallista tehtyihin pulloihin, joista juontaa Cristal–nimi. Pullon piti olla nimenomaan läpinäkyvä, jotta sen läpi näki mahdolliset pullon pohjaan asetetut pommit. Suomi kuului vuodet 1809-1917 Venäjän alaisuuteen ja muistona 'samppanja-tsaarista' on Helsingin Senaatintorilla Aleksanteri II:n patsas.

Lue lisää samppanjatalosta>

kuohuviinilasit ja pullo

Inspiroidutko kuohuviineistä?

Kattavasta kuohuviinioppaastamme löydät viinitärpit eri tilanteisiin, perusteet erilaisista kuohuviinityyleistä sekä vinkit kuohuviinipullon jäähdyttämiseen, avaamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tutustu kuohuviinioppaaseen >>