TOP 3 viinit Sweet & Spicy -ruoille

Mitä on Swicy eli Sweet & Spicy ruoka ja millainen viini sopii mausteisen makeille ruoille? Nappaa vinkit!

swicyviinit

Swicy eli Sweet & Spicy -ruoka on makuyhdistelmä tulisuutta ja makeutta – makeus tasapainottaa ruoan tulista voimakkuutta ja rauhoittaa makunystyröitä. Etelä-Korea on trendikäs malliesimerkki Swicy-ruoistaan, mutta makeaa tulisuutta voi lisätä helposti kanan wingseihin, possuruokiin tai kasviksiin kauppojen erilaisilla Sweet & Spicy -kastikkeilla.

Nyrkkisääntö: Viinin pitää olla aina makeampaa kuin sen kanssa syötävä ruoka

Kun valitset Sweet & Spicy -ruoalle viiniä, muista että viinissä pitää olla riittävästi makeutta, mutta myös hapokkuutta. Tässä viiniraatimme arvioimat suosikkiviinit, ole hyvä:

Don Luciano Semi Sec

Hyvin proseccomainen espanjalainen kuohuviini hyvä ja edullinen!

"Runsaan hedelmäinen ja lempeä kuohuviini, jossa myös hapokkuutta, muttei liikaa. Viinissä aistii proseccosta tuttuja aromeja kuten persikkaa, päärynää ja omenaa. Puolimakea, muttei liian makea maku, vaan sopivan tasapainoinen, jota lempeä hapokkuus tasapainottaa."

"Muista viilentää hyvin ennen tarjoilua! Täydellinen combo katkaravuille tai kanalle mango-chilisalsalla. Toimii myös aperitiivina."

Viinin makeuteen ei vaikuta ainoastaan sen sisältämä jäännössokerimäärä, vaan myös hapokkuus. Mitä enemmän happoja, sen kuivemmalta korkeampikin sokerimäärä tuntuu. Ei kannata siis katsoa pelkästään sokerin määrää.

Bird's Tree White

Edullinen makeampi valkoviini, joka toimii hyvin myös aloittelevalle viininjuojalle.

"Lempeän makea, todellinen karkkiviini! Makeudestaan huolimatta viini ei ole pliisu, sillä siinä on jonkin verran happoja. Hyvin kukkaisa ja hunajainen maku, helppo nautiskella – toimii jopa makean mausteiselle jälkkärille vaikkapa hedelmäsalaatille, jossa chiliä ja korianteria. Tai paahda viinin viereen sweet & spicy kasviksia tai juureksia uunissa – mukaan sriracha-kastiketta tai chilirouhetta ja hunajaa."

Mitä makeampaa viini on, sen kylmempänä se kannattaa tarjoilla – näin makeus korostuu sopivasti muttei liikaa

Vinkki! Bird's Tree -viinisarjasta löydät vaihtoehdon myös roseeviinin ja punaviinin ystävälle.

Green Soul Organic Riesling

Puolikuiva luomuriesling Saksan klassikkoviinialueelta Rheinhessenista sekä normipullossa että kolmen litran hanassa.

"Suussa maistuu ihastuttavan raikkaita nuoren Riesling-viinin aromeja – sitrusta, vihreää omenaa, persikkaa, vähän karviaista. Vaikka viini on määritelty puolikuivaksi, on makukokemus enemmänkin kuiva runsaan pirteän hapokkuuden ansiosta."

"Takuuvarma Riesling aasialaiselle ruoalle, vaikkapa wokki, jossa kanaa, tofua tai katkarapuja sekä makeaa teriyaki-kastiketta ja chiliä oman maun mukaan. Luomusta plussaa, kuivin testin viineistä"

Hot honey tai spicy honey on amerikkalainen Swicy-tapa yhdistää hunajaan tulista chiliä. Chilihunaja sopii sekä ruoanlaittoon että leivontaan – ribsien, kanansiipien, tofujen sekä jälkiruokien ja piirakoiden maustamiseen, myös pizzan päälle. Osta valmiina ruokakaupasta tai kokeile tehdä itse! Kurkkaa ohje Pizzanpaistajien sivuilta

Kommentit on koottu Viinimaan viiniraadin tastingista. Raadissa olivat mukana Anoran viiniasiantuntijat Laura Kuusela ja Markus Hannula sekä Viinimaan sisällöntuottaja Anne Riski.