Venetsialaiset - kiitosjuhla päättyvälle kesälle

Venetsialaiset on elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävä veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhla, jossa nautitaan sadonkorjuukauden herkuista. Tutustu vinkkeihin!

Venetsialaiset - kiitosjuhla päättyvälle kesälle

Maailmalla venetsialaisissa on kyse tuhatvuotisesta karnevaaliperinteestä, vaikka Suomessa juhlaa on vietetty vasta noin satakunta vuotta.

Karnevaali saapui maahamme merikaupan myötä, erityisesti satamakaupunkeihin. Elokuun viimeisenä viikonloppuna vilkkain mökki- ja veneilykausi on jo päättymässä ja illat pimeitä, jolloin valon ja veden leikki saadaan esiin muun muassa lyhdyillä, nuotioilla ja ilotulituksella.

Vinkit juhlapaikan valintaan

Juhlapaikaksi sopii rantapaikan lisäksi myös puutarha, terassi, parveke, veranta tai vaikka vanha rakennus kuten lato.

Iso tila mahdollistaa kokoamaan niin ystävät kuin naapurit pitkän pöydän ääreen. Riittävästi istumatilaa saa kokoamalla yhteen naapureiden ja ystävien erilaiset ruokapöydät ja tuolit.

Iltaan voi keksiä hauskan leikin tai ajaa puheenaiheeksi vaikka vanhan auton tilaa koristamaan, josta voi soittaa iltaan sopivaa musiikkia. Värikkäät kesäkukat auton katolla ja kattauksessa tuovat väriä, tuoksua ja kesän tunnelmaa.

Kynttilöitä ja valosarjoja saa olla paljon

Samaan tapaan somisteina voivat toimia hevos- tai maitokärryt, vanhat kottikärryt ja erilaiset puulaatikot tai ämpärit.

Valaistukseen sopivat niin valosarjat, öljylyhdyt kuin kynttilätkin, joita saa olla paljon. Niitä voi sijoittaa reunustamaan polkuja, mutta erityisesti seurustelu- tai ruokailuryhmän ympärille.

Kynttilälyhty

Valoilla saa esiin kauniit yksityiskohdat kuten vanhan tiili- tai lautaseinän. Suloisen karheaa sisustusesineistöä löytyy maalaismiljööstä jo valmiiksi. Kattauksen voi viimeistellä kauden tekstiileillä ja lautasliinoilla.

Käytä syksyn antimia raikkaisiin viinidrinkkeihin

Elokuussa vihannekset ja juurekset alkavat olla parhaimmillaan. Niistä on helppo laatia kaikille maittava menu, varsinkin kun jatkaa ruoan antamaa inspiraatiota juomatarjoiluun saakka vaikka valkoviinipohjaisilla drinkeillä. Red Root on kauniinpunainen punajuurimehuun taiottu juoma ja Garden's Tale terveellinen lehtikaalia ja omenaa sisältävä viinismoothie.

Ruokajuomina sesonkimenun kanssa toimivat mainiosti Venetsian läheisyydessä Veneton viinialueella tuotetut hedelmäiset viinit.

Raikkaasti pirskahteleva Pasqua Prosecco -valkoviini sopii hyvin alkumaljaksi sekä kevyille kasvisruoille.