Mitä on glühwein ja miten se eroaa glögistä?

Glühweinia nautitaan saksankielisissä maissa, kun taas glögi on suosittu talvijuoma Pohjoismaissa. Mikä näitä kahta juomaa yhdistää?

Mitä eroa on glögillä ja glühweinilla?

Viinipohjainen glögi eli ruotsiksi vinglögg määritellään virallisesti niin, että siinä tulee olla mausteina neilikkaa tai/ja kanelia. Pohjan tulee olla valko- tai punaviiniä ja alkoholipitoisuus vähintään 7 %. Valkoviinistä valmistettu glögi tulee merkitä sanalla vitt tai valkoinen.

Starkvinsglöggiin eli väkevään viiniglögiin voi lisätä myös muuta alkoholia, jolloin alkoholiprosentti ovat usein 15 % luokkaa. 

Lue millaisia ovat suomalaisten glögisuosikit >>

Glögeissä on usein sokeria 50-200 grammaa litrassa. Valkoviinipohja vaatii vähemmän sokeria, koska valkoviineissä on luonnostaan vähemmän tanniineja kuin punaviineissä. Jouluiset mausteet sekä glögin lämmitys korostavat viinissä olevia tanniineja, joten sokeria pitää olla riittävästi, jotta ne tasapainottavat tanniinien tuomaa kuivaa suutuntumaa. Lue lisää viinin tanniineista.

Glühweinissä on vähemmän sokeria kuin glögissä

Saksankielisisissä maissa suosittu Glühwein on samaan tapaan viinipohjainen kuumana nauttittava juoma kuin glögi, mutta on usein vähemmän sokerinen ja sitä myöten enemmän 'viinimäinen'. Usein glühweinissa käytetään samoja joulun mausteita kuin glögissä. Molemmat nautitaan perinteisesti höyryävän lämpiminä. Lue mitä kannattaa ottaa huomioon glögiä lämmittäessä.