Mitä eroa on glögillä ja glühweinilla?

Glögi on suosittu talvijuoma Pohjoismaissa, saksankielisissä maissa nautitaan taas glühweinia. Mikä näitä kahta juomaa yhdistää?

Mitä eroa on glögillä ja glühweinilla?

Viinipohjainen glögi eli ruotsiksi vinglögg määritellään virallisesti niin, että siinä tulee olla mausteina neilikkaa tai/ja kanelia. Pohjan tulee olla valko- tai punaviiniä ja alkoholipitoisuus vähintään 7 %. Valkoviinistä valmistettu glögi tulee merkitä sanalla vitt tai valkoinen.

_Starkvinsglögg_iin eli väkevään viiniglögiin voi lisätä myös muuta alkoholia, jolloin alkoholiprosentti ovat usein 15 % luokkaa. 

Glögeissä on usein sokeria 50-200 grammaa litrassa. Valkoviinipohja vaatii vähemmän sokeria, koska valkoviineissä on luonnostaan vähemmän tanniineja kuin punaviineissä. Jouluiset mausteet sekä glögin lämmitys korostavat viinissä olevia tanniineja, joten sokeria pitää olla riitävästi, jotta glögi on miellyttävän makuista. Lue lisää viinin tanniineista.

Glühwein on samaan tapaan viinipohjainen juoma kuin glögi, mutta ne ovat usein vähemmän sokerisia. Usein glühweinissa käytetään samoja joulun mausteita kuin glögissä. Molemmat nautitaan perinteisesti höyryävän lämpiminä. Lue mitä kannattaa ottaa huomioon glögiä lämmittäessä.