Suomalaiset glögiklassikot luomuna – Perinteinen Punaviiniglögi ja Tähtiglögi tuovat joulun

Millaisia ovat suomalaisten glögisuosikit? Tutustu Perinteiseen Punaviiniglögiin ja Tähtiglögi Luomuun sekä niiden eroavaisuuksiin.

suomalaiset_glögit

– Klassinen suomalainen glögi eli Perinteinen Punaviiniglögi on kuulunut monen perheen joulunodotukseen jo yli 30 vuoden ajan, kertoo glögiä valmistavan Anora-juomatalon asiantuntija Markus Hannula. – Jo muutaman vuoden ajan Perinteinen glögi on valmistettu luonnonmukaisesti, mutta makumaailma kunnioittaa perinteitä ja on varma valinta joulun odotukseen.

Suomalaisten glögin juojien maku ja tottumukset eroavat jonkin verran toisesta suuresta glögimaasta eli Ruotsista. – Suomalaisissa glögeissä on usein sokeria hieman vähemmän ja kaneli toimii tärkeänä mausteena toisin kuin Ruotsissa, jossa neilikka on usein päämauste, Markus kertoo.

Perinteisessä Punaviiniglögissä on sokeria 120 grammaa litrassa eli vähemmän kuin useimmissa muissa glögeissä, joissa on usein vähintään 140 grammaa sokeria. – Maku onkin punaviinimaisempi ja glögin tärkein mauste kaneli pääsee mukavasti oikeuksiinsa. Lisäksi mausteissa on käytetty neilikkaa sekä appelsiininkuorta tuomaan raikkautta. Alkoholia Perinteisessä glögissä on 11 %.

Ota glögipannu pois liedeltä kun glögistä nousevat ensimmäisen höyryt jottei alkoholi ala haihtua.

Anoran juomatalolla (entinen Altia) on pitkä historia suomalaisen glögin valmistuksessa aina siitä saakka kun Hehkuviiniä alettiin valmistaa ensi kerran vuonna 1933 yhtiön Rajamäen tehtailla. Rajamäellä valmistetaan edelleen kaikki Anoran glögit. – Glögin valmistuksen pitkä tietotaito asuu Rajamäen juomatehtaallamme, jossa uutamme itse mausteseokset käsityönä. Emme käytä aromiaineita, vaan uutamme mausteet kuten kanelin ja neilikan kotimaiseen todella vahvaan puhtaaseen alkoholiin. Mausteuutteet yhdistetään lopuksi Tähtiglögin ja Perinteisen punaviiniglögin pohjaviininä olevaan espanjalaiseen vegaanisesti kirkastettuun luomupunaviiniin.

Pieni väkevöittäminen tuo lämpöä ja runsautta glögin makuun

Tähtiglögi Luomu on valmiiksi väkevöity punaviinipohjainen glögi, josta löytyy alkoholia 15 %. – Pieni väkevöittäminen tuo lämpöä ja runsautta makuun, Markus vinkkaa – Myös sokeria löytyy runsaammin eli 150 grammaa litrassa, jotta se pehmentää ja tasapainottaa alkoholisempaa makumaailmaa.

Tähti on Alkon valikoiman ainoa väkevöity glögi, josta löytyy mausteena pomeranssinkuorta. Perinteisenä piparkakkumausteenakin tunnettu pomeranssinkuori on sitrushedelmiin kuuluvan pomeranssin eli hapanappelsiinin kuivattua kuorta. – Glögin joukkoon sopiikin koristeeksi kuivattu appelsiininsiivu tai tuoreen appelsiinin kuoren pala. Ja tietenkin kanelitanko korostaa glögin maussa olevaa kanelisuutta.

Sinihomejuusto ja itse tehty pipari on klassikkoyhdistelmä punaviinipohjaisen glögin kanssa. – Jälkiruokien kuten glögijuustokakun valmistuksen lisäksi glögiä voi lorauttaa talvisen lihapadan joukkoon tuomaan mukavaa mausteisuutta, Markus vinkkaa.