Millaisesta lasista kannattaa nauttia viskiä tai konjakkia?

Lasilla on suuri merkitys siihen, millaisia aromeja ja elämyksiä juoma antaa nauttijalleen. Tutustu mikä on aromilasi ja miksi se on paras valinta konjakille tai viskille. Lue myös minkä lämpöisinä viski ja konjakki kannattaa nauttia.

viskilasi

Maun lisäksi tuoksu on juomaa tai ruokaa nauttiessa erittäin tärkeässä roolissa, sillä 80 prosenttia kaikesta mitä maistamme on itseasiassa tuoksua. Se miten lasi annostelee ensin tuoksut nenään ja sitten maun kielelle vaikuttaa selkeästi makuelämykseen. 

Konjakille tai viskille ei perinteinen pallolasi ole paras vaihtoehto

Suomalaiset ovat perinteisesti nauttineet konjakkinsa pallolasista, mutta sen muoto ei päästä juomaa edukseen, vaan itseasiassa tuo esille enemmän alkoholin pistävyyttä kuin konjakin elegantteja aromeja. 

Tämä johtuu siitä, että pallolasin pesä, eli mihin juoma kaadetaan, on valtavan iso, jolloin alkoholi saa paljon kosketuspintaa ilman kanssa.  Lisäksi pallolasin yläosa on selkeästi kapeampi kuin itse pesä, jolloin aromit jäävät pyörimään lasin sisään sen reunoille ja nenään nouseva aromi on voimakkaan alkoholinen ja pistävä. Sama jatkuu juodessa, sillä nenä on keskellä lasia, josta pistävyys nousee.

80 prosenttia kaikesta mitä maistamme on itseasiassa tuoksua

Lasin lyhyt jalka ja perinteinen tapa pitää kädellä kiinni pesäosasta lämmittää juomaa jonkin verran, mikä ei vie huoneenlämpöisen väkevän alkoholin makua parempaan suuntaa. 

Mitä aromi- eli tulppaanilasi antaa juomalle?

Oikeaoppinen aromilasi eli tulppaanilasi sopii niin konjakille kuin viskille ja likööreille. 

Tulppaanimainen pesä antaa sopivasti kosketuspintaa ilman kanssa ja pesän ja suun välinen kokoero ei ole liian suuri, jolloin aromit eivät joudu lasin reunoihin piiloon, vaan tulevat suoraan nenään. Parhaassa tulppaanimallissa lasin suu aukeaa vielä hieman. 

Tulppaanilasissa on myös hieman pidempi jalka, josta saa hyvän otteen ja lasia on helpompi pyöritellä ja saada aromeja tasaisesti nousemaan.

Mikä on Glencairn-viskilasi?

Glencairn glass on viskimaailmassa yleistymässä oleva lasi, joka on kehitetty yhteistyösssä viskitislaamojen kanssa. Siinä yhdistyvät tulppaanilasin parhaat ominaisuudet ja perinteisen tumbler-viskilasin eli tasareunaisen ja paksupohjaisen lasin paino, paksu pohja ja käteen sopivuus. Glencairn-laseja myy mm. Ceestashop.

glencairn2
Glencairn-lasissa yhdistyvät tulppaanilasin parhaat ominaisuudet ja perinteisen tumbler-viskilasin paino, paksu pohja ja käteen sopivuus.

Nautitaanko viski jäillä vai ilman?

Perinteinen tumbler-viskilasi sopii amerikkalaisen bourbon viskin nauttimiseen jäiden kanssa. Bourbon-viski nautitaan perinteisesti jäiden kanssa, sillä bourbonit valmistetaan niin intensiivisiksi ja usein korkea-alkoholipitoiseksi, että niiden kesyttäminen jäillä jäähdyttämällä tuo viskin aromit parhaiten esille. 

Skottilaisten mallasviskien monimuotoisuus ja hienovaraiset aromit usein katoavat, jos niitä kylmentää tai laimentaa vedellä. Nauti siis single malt viskisi sekä myös konjakki huoneenlämpöisenä, jolloin aromit pääsevät oikeuksiinsa.

Vinkki viskipullojen säilytykseen

Säilytä avatut alkoholipullot esimerkiksi kaapissa eli pimeässä ja huoneenlämmössä, joka on myös ideaali nauttimislämpötila. UV säteily on haitallista erityisesti kypsytetyille alkoholeille kuten konjakille ja viskille, sillä se voi heikentää juoman väriä ja aromeja.

A landscape of mountain and sea by Cognac Larsen

Larsen - Explore the World of Cognac


A great cognac is always a new discovery, a tale and an adventure. This has been at the heart of Larsen Cognac House since its origin in 1926. Follow in the footsteps of our visionary founder Jens Reidar Larsen and join us on a remarkable journey.