Punaviinipullo kalorit – kuinka paljon energiaa viinistä kertyy?

Selvitä, kuinka paljon kaloreita punaviinipullossa on ja miten viinin kalorit kannattaa huomioida osana ruokavaliota.

punaviiniä_kaadetaan_lasiin_ja_taustalla_juustoja

Punaviini on suosittu juoma, jota nautitaan usein aterian yhteydessä tai juhlahetkinä. Moni viininystävä saattaa kuitenkin miettiä, kuinka paljon kaloreita punaviinipullossa on ja miten nämä kalorit vaikuttavat päivittäiseen energiansaantiin.

Punaviinin kalorimäärä ja ravintosisältö

Punaviini koostuu pääasiassa alkoholista, sokerista ja hapoista, jotka kaikki vaikuttavat sen kaloripitoisuuteen. Yleisesti ottaen yksi lasillinen (noin 10 cl) punaviiniä sisältää noin 70 - 90 kilokaloria. Tämä määrä voi vaihdella hieman viinin alkoholipitoisuuden ja sokeripitoisuuden mukaan. Alkoholi sisältää enemmän kaloreita kuin sokeri, joten mitä korkeampi alkoholiprosentti, sitä enemmän kaloreita viinissä on.

Yksi gramma alkoholia sisältää noin 7 kilokaloria, kun taas yksi gramma sokeria noin 4 kilokaloria.

Punaviinipullossa, jonka tilavuus on 75 cl, on yhteensä noin 520–670 kilokaloria. Tämä tekee punaviinistä melko energiapitoisen juoman, varsinkin jos sitä nautitaan suurissa määrissä. On hyvä muistaa, että vaikka punaviinissä ei ole rasvaa tai proteiinia, sen sisältämä alkoholi ja sokeri voivat lisätä päivittäistä kalorien saantia merkittävästi.

Kalorien laskeminen viinistä

Viinin kaloripitoisuuden laskeminen perustuu sen alkoholipitoisuuteen ja jäännössokerin määrään. Alkoholipitoisuus ilmoitetaan pullon etiketissä tilavuusprosentteina. Mitä korkeampi alkoholiprosentti, sitä enemmän kaloreita viinissä on. Yksi gramma alkoholia sisältää noin 7 kilokaloria, kun taas yksi gramma sokeria noin 4 kilokaloria.

Mitä vahvempi ja makeampi alkoholijuoma, sitä enemmän kaloreita

Esimerkiksi punaviini, jossa on 14 % alkoholia ja 2 grammaa sokeria per litra, sisältää keskimäärin 80 kilokaloria per lasillinen (10 cl). Jos haluat laskea tarkasti punaviinipullon kalorimäärän, ota huomioon sekä alkoholipitoisuus että sokeripitoisuus ja kerro ne vastaavilla kilokalorimäärillä.

Viinin terveydelliset vaikutukset

Vaikka punaviini sisältää kaloreita, sillä on myös muita ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Punaviinin sisältämät fenoliyhdisteet, kuten resveratroli voi auttaa laihtumaan. Vaikutus johtuu siitä, että resveratrolin on todettu vaikuttavan suotuisasti kehoon kertyneen rasvan laatuun. 

On kuitenkin tärkeää muistaa, että alkoholin liiallinen käyttö voi kumota positiiviset vaikutukset ja johtaa moniin terveysongelmiin, kuten painonnousuun, maksavaurioihin ja sydänsairauksiin. Kohtuullinen viinin käyttö tarkoittaa yleensä yhtä lasillista päivässä naisille ja kahta lasillista päivässä miehille.

Punaviini osana ateriaa

Jos haluat nauttia punaviinistä ja tarkkailla samalla kaloreita, kannattaa huomioida muutamia seikkoja. Ensinnäkin, nauti punaviiniä osana tasapainoista ateriaa, jossa on runsaasti vihanneksia, täysjyväviljoja ja proteiinia.

Toiseksi, valitse matalampialkoholisia ja kuivempia punaviinejä, mikä vähentää kokonaiskalorimäärää. Panosta laatuun määrän sijaan eli nauti kohtuullisesti lasillinen hyvää viiniä, joka tukee ateriasi muita makuelementtejä.

Tutustu näihin matala-alkoholisimpiin ja kuiviin punaviineihin, jotka löydät monien ruokakauppojen viinivalikoimasta: