Mitä akvaviitti oikein on?
Akvaviittipullon etiketissä lukee joskus ”aquavit”, toisinaan taas ”akvavit” tai ”akvevitt”. Miten nämä nimitykset eroavat toisistaan ja – ennen kaikkea – mitä tämä pohjoismainen väkevä alkoholijuoma oikein on?
Lue lisää »Shotti on useimmiten likööri eli makea maustettu alkoholi ja snapsi eli ruokaryyppy tyypillisesti kirkasta viinaa. Entä miten niiden nauttimistavat eroavat? Anoran baarimestari Mikael Karttunen kertoo vinkit.
Vodka- tai akvaviittisnapsi nautitaan ruokaryyppynä, kun taas shotit juodaan sellaisenaan, yhdellä kerralla perinteisesti.
40 % alkoholia sisältävien shottien rinnalle on tullut viime aikoina paljon myös miedompia noin 20 % alkoholia sisältäviä shottiliköörejä.
– Kylmänä nauttiminen kuuluu shottikulttuuriin, varsinkin yrttilikööreiden osalta, Mikael kertoo. Ja mitä makeampaa shotti on, sitä kylmempänä se kannattaa nauttia. Useimmissa shottilikööreissä on reilusti yli 100 grammaa sokeria litrassa.
Pakastimessa viinapullo jäähtyy -18 asteessa reilussa tunnissa. Mutta jos haluaa juoman oikein kylmäksi, se vaatii useamman tunnin. Jos neste pääsee jäätymään, ei hätää, sillä sulamisen jälkeen se on taas juotavissa.
Kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei pullo pääse rikkoutumaan, sillä pakastimen kylmimmässä osassa voi olla jopa -30 astetta. Viinapulloa ei siis kannata säilyttää pakkasessa pitkään, vaan jääkaapissa.
Erityisesti yrttishotti on perinteinen oluen kaveri. – Monet pitävät myös salmarin tai lakritsishotin ja oluen yhdistelmästä, Mikael kertoo. – Combo on omasta mielestäni tosi hyvä, sillä lakritsin runsaus ja suuntäyteisyys saa oluen maistumaan entistä raikkaammalta.
Tanskalainen PURE Lakrids on aidosta lakritsijuuresta valmistettu lakushotti, jossa on alkoholia 16,4 %. Tanskalaisen PUREn takana ovat baarialan ammattilaiset Anders Snede ja Lasse Rishøj, jotka oman työhistorian ja -kokemuksen kautta päättivät kehittää baareille premium-liköörin. Pure Lakrids valmistetaan käsityönä raaka-aineiden sekoituksesta kuljetuspakkauksen sulkemiseen asti. Lakushottiin käytetään vain parhaita aitoja raaka-aineita. Valmistuksessa käytettävä lakritsijuuri kuivataan, kuumennetaan ja jauhetaan, jotta siitä saadaan uutettua mahdollisimman paljon makua. Juomaan lisätään salmiakkisuolaa tasapainottamaan makeaa lakritsin makua.
– Lakushotit saivat alkunsa 2000-luvulla, kun Lakrisal-karkkien annettiin liuota vodkan joukkoon. Salmiakkishotti keksittiin puolestaan 1990-luvulla, kun turkinpippureita liotettiin viinan joukkoon.
Helpointa on valita oma makunsa esimerkiksi salmiakista, lakritsista tai mintusta ja kaataa pullosta annos shottilasiin. Mutta jos haluaa kokeilla hyviä shotticomboja, kannattaa testata näitä makuyhdistelmiä eli puolet ja puolet molempia makuja:
Yrttien ja inkiväärin yhdistelmä tuo suuhun kaikkia mahdollisia tunteita eli poltetta, bitterisyyttä, makeutta ja raikkautta. Varsin kokonaisvaltainen makuelämys siis.
Konjakki ja inkivääri on ikivanha yhdistelmä, joka on tunnettu 1800-luvulta saakka. Se on itseasiassa yksi ensimmäisiä cocktail-maailman makuyhdistelmiä. Horse’s Neck on yksi klassisimpia pitkiä drinkkejä, jossa käytetään konjakkia ja ginger alea.
Piparminttu ja lakritsi on tunnettu raikas yhdistelmä myös karkkimaailmasta. Siinä vastakohdat täydentävät toisiaan, kun mintun raikkaus ja makeus yhdistyvät salmiakin täyteläisyyteen ja suolaisuuteen.
Akvaviittipullon etiketissä lukee joskus ”aquavit”, toisinaan taas ”akvavit” tai ”akvevitt”. Miten nämä nimitykset eroavat toisistaan ja – ennen kaikkea – mitä tämä pohjoismainen väkevä alkoholijuoma oikein on?
Lue lisää »Lasilla on suuri merkitys siihen, millaisia aromeja ja elämyksiä juoma antaa nauttijalleen. Tutustu mikä on aromilasi ja miksi se on paras valinta konjakille tai viskille. Lue myös minkä lämpöisinä viski ja konjakki kannattaa nauttia.
Lue lisää »Alkoholittomat laatujuomat ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan. Mutta mitä ihmettä alkoholittomat tisleet oikeasti ovat? Tutustu miten alkoholiton G&T tehdään.
Lue lisää »Konjakki on jalo rypäletisle Ranskan Cognacin alueelta, joka käsittää Charenten ja Charente-Maritimen maakunnat. Vain sieltä tulevaa rypäletislettä saa kutsua nimellä konjakki.
Lue lisää »