Shotti vs. Snapsi - Erot ja koot

Mikä on shotin ja snapsin ero, ja mikä on niiden oikea koko? Anoran baarimestari Mikael Karttunen kertoo vinkit.

snapsi

Shotti on useimmiten likööri eli makea maustettu alkoholi ja snapsi eli ruokaryyppy tyypillisesti kirkasta viinaa kuten vodkaa tai akvaviittia. Entä miten snapsin ja shotin nauttimistavat eroavat?

Vodka- tai akvaviitti snapsi nautitaan ruokaryyppynä, kun taas shotit, kuten suosittu lakrisal shotti, juodaan sellaisenaan yhdellä kerralla. Jos et halua tehdä itse lakrisal viinaa, löydät laadukkaan ja erittäin lakritsisen PURE Lakrids shotin Alkosta.

40 % alkoholia sisältävien shottien rinnalle on tullut viime aikoina paljon myös miedompia noin 20 % alkoholia sisältäviä shottiliköörejä.

Mikä on shotin koko?

Maailmanlaajuisesti shotin koko vaihtelee, mutta Suomessa yleisin shotin koko on 40 millilitraa eli 4 senttilitraa.

Mikä on snapsin koko?

Snapsi on yleensä 20 tai 40 millilitraa.

Miksi shotin ja snapsin koko on tärkeä?

 1. Alkoholin määrä

  Shotin koko määrittää, kuinka paljon alkoholia tulee nautituksi kerralla. Tämä on tärkeää, jotta pystyy arvioimaan alkoholin vaikutuksia ja välttää liiallisen alkoholin nauttimisen.

 2. Maku

  Tietyt juomat on suunniteltu nautittavaksi shotteina, ja niiden maku on parhaimmillaan tietyn kokoisena suuhunsopivana annoksena.

 3. Perinteet

  Joissakin kulttuureissa on perinteitä, jotka liittyvät shotin kokoon. Esimerkiksi tietyissä juomarituaaleissa on tärkeää, että kaikki juovat saman kokoisen shotin.

 4. Sosiaaliset syyt

  Shotin juominen on usein sosiaalinen tapahtuma, ja samankokoinen shottilasi kaikilla varmistaa, että kaikki juovat saman määrän.

Miten mitata shotin tai snapsin koko kotona?

Jos sinulla ei ole shottilasia, voit käyttää tavallista ruokalusikkaa mittana. Yleensä yksi ruokalusikka vastaa noin 15 millilitraa, joten kaksi lusikallista olisi noin 30 millilitraa ja kolme lusikallista viinaa on noin 45 millilitraa.

Miten kylmänä shotti juodaan ja miten nopeasti pullo kylmenee?

– Kylmänä nauttiminen kuuluu shottikulttuuriin, varsinkin yrttilikööreiden osalta, Mikael kertoo. Ja mitä makeampaa shotti on, sitä kylmempänä se kannattaa nauttia. Useimmissa shottilikööreissä on reilusti yli 100 grammaa sokeria litrassa.

Pakastimessa viinapullo jäähtyy -18 asteessa reilussa tunnissa. Mutta jos haluaa juoman oikein kylmäksi, se vaatii useamman tunnin. Jos neste pääsee jäätymään, ei hätää, sillä sulamisen jälkeen se on taas juotavissa.

Kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei pullo pääse rikkoutumaan, sillä pakastimen kylmimmässä osassa voi olla jopa -30 astetta. Viinapulloa ei siis kannata säilyttää pakkasessa pitkään, vaan jääkaapissa.

Millainen shotti toimii oluen kanssa?

Erityisesti yrttishotti on perinteinen oluen kaveri. – Monet pitävät myös salmarin tai lakritsishotin ja oluen yhdistelmästä, Mikael kertoo. – Combo on omasta mielestäni tosi hyvä, sillä lakritsin runsaus ja suuntäyteisyys saa oluen maistumaan entistä raikkaammalta.

Tanskalainen PURE Lakrids on aidosta lakritsijuuresta valmistettu lakushotti, jossa on alkoholia 16,4 %. Tanskalaisen PUREn takana ovat baarialan ammattilaiset Anders Snede ja Lasse Rishøj, jotka oman työhistorian ja -kokemuksen kautta päättivät kehittää baareille premium-liköörin. Pure Lakrids valmistetaan käsityönä raaka-aineiden sekoituksesta kuljetuspakkauksen sulkemiseen asti. Lakushottiin käytetään vain parhaita aitoja raaka-aineita. Valmistuksessa käytettävä lakritsijuuri kuivataan, kuumennetaan ja jauhetaan, jotta siitä saadaan uutettua mahdollisimman paljon makua. Juomaan lisätään salmiakkisuolaa tasapainottamaan makeaa lakritsin makua.

– Lakushotit saivat alkunsa 2000-luvulla, kun Lakrisal-karkkien annettiin liuota vodkan joukkoon. Salmiakkishotti keksittiin puolestaan 1990-luvulla, kun turkinpippureita liotettiin viinan joukkoon.

Millaiset shottiyhdistelmät toimivat parhaiten?

Helpointa on valita oma makunsa esimerkiksi salmiakista, lakritsista tai mintusta ja kaataa pullosta annos shottilasiin. Mutta jos haluaa kokeilla hyviä shotticomboja, kannattaa testata näitä makuyhdistelmiä eli puolet ja puolet molempia makuja:

Yrttilikööri ja inkivääri

Yrttien ja inkiväärin yhdistelmä tuo suuhun kaikkia mahdollisia tunteita eli poltetta, bitterisyyttä, makeutta ja raikkautta.  Varsin kokonaisvaltainen makuelämys siis.

Konjakki ja inkivääri

Konjakki ja inkivääri on ikivanha yhdistelmä, joka on tunnettu 1800-luvulta saakka. Se on itseasiassa yksi ensimmäisiä cocktail-maailman makuyhdistelmiä. Horse’s Neck on yksi klassisimpia pitkiä drinkkejä, jossa käytetään konjakkia ja ginger alea.

Minttu ja salmiakki

Piparminttu ja lakritsi on tunnettu raikas yhdistelmä myös karkkimaailmasta. Siinä vastakohdat täydentävät toisiaan, kun mintun raikkaus ja makeus yhdistyvät salmiakin täyteläisyyteen ja suolaisuuteen.

Mitä akvaviitti oikein on?

Mitä akvaviitti oikein on?


Akvaviittipullon etiketissä lukee joskus ”aquavit”, toisinaan taas ”akvavit” tai ”akvevitt”. Miten nämä nimitykset eroavat toisistaan ja – ennen kaikkea – mitä tämä pohjoismainen väkevä alkoholijuoma oikein on?

Lue lisää »