Piccolosta melchizedekiin – ota haltuun kuohuviinien pullokoot!

Tiesitkö, että eri kokoisia kuohuviini- ja samppanjapulloja on ainakin 15? Tai että 1,5 litran magnumia suuremmat pullokoot saavat nimensä raamatun kuninkaiden mukaan?

bollinger_specialcuvee samppanjapullot

Kuohuviinipullon peruskoko on 0,75 litraa, mistä riittää kuudesta seitsemään lasillista kuohuvaa. Maailmaan mahtuu kuitenkin myös tätä pienempiä ja reippaasti suurempia pulloja vajaan kahden desilitran kokoisesta piccolosta aina 30 litran jättikokoiseen melchizedekiin.

Piccolo ja puolikas ovat käteviä pullokokoja

Kuohuviini on parasta heti avaamisen jälkeen nautittuna, sillä sen hiilihapot ja aromit alkavat haihtua välittömästi, kun korkki poistetaan.  Kun tarkoituksena on nauttia vain lasillinen kuohuvaa, 18,75 senttilitran tai 20 senttilitran piccolo on hyvä valinta. Yhden hengen hemmotteluhetkien lisäksi se on rento tarjoiluidea, sillä kuohuviinin voi nauttia suoraan pullonsuusta pillillä. Katso suosituksemme piccolokuohuviineistä.

Piccoloa puolet suurempi, 0,375 litran demie eli puolikas pullo taas sopii hyvin kahdenkeskiseen maljannostoon. Nämä pienet pullokoot ovat käteviä myös silloin, kun haluaa kokeilla ja maistella uusia viinejä.

Samppanjatalot suosivat magnumia 

Kahden standardipullon kokoinen 1,5 litran magnum on monille kuohuviinin ja samppanjan ystäville tuttu. Magnum on kätevä ja näyttävä pullo esimerkiksi suurempiin juhliin. Kun pullosta kaataa tuplamäärän laseja, ei uutta tarvitse olla koko ajan korkkaamassa.

Myös samppanjan valmistajat pitävät magnumia parhaana pullokokona. Viinin ja ilman määrän keskinäisen suhteen on todettu tässä koossa olevan optimaalinen huippuluokan samppanjan valmistumiselle. Esimerkiksi maailmankuulu samppanjatalo Bollinger käyttää reserve-laatuisten viiniensä kypsyttämiseen aina magnum-kokoista pulloa.

Magnumista seuraava koko on kolmen litran tuplamagnum eli jeroboam, joka sisältää neljän peruspullon verran kuohuvaa. Jeroboam on vielä melko tavallinen näky, mutta sitä suuremmat pullokoot alkavat jo olla melko harvinaisia. Reilun 25 litran sovereignia ja siitä suurempia pulloja löytyykin lähinnä näyttelykappaleista tai viinikellareiden ja -baarien nurkkia koristamasta. Näin suurten pullojen kohdalla alkaa lasiin kaataminenkin olla jo melko haasteellista.

Mutta miksi näin suuria pulloja edes valmistetaan? Osasyynä on varmasti näyttämisen halu, mutta taustalla on myös se, että kun pullosta riittää monta lasia, saa koko pöytäseurue tismalleen samaa juomaa. Samppanjamenetelmällä valmistettu kuohuviini kun on kypsytettävä aina pullossaan.

Suuret viinipullot saavat nimensä raamatun kuuluisuuksilta

Magnumia suuremmat pullokoot saavat nimensä Raamatun kuninkaiden mukaan. Nimeämisperinteen historiaa ei tunneta tarkkaan. On arveltu, että nimet olisivat kunnianosoitus historian suurkuninkaille tai osoitus viinien arvokkuudesta. Kuohuviinien pullokoot Magnumista eteenpäin ovat (suluissa kuinka monta tavallista 75 cl:n pulloa koko vastaa):

Jeroboam (tai tuplamagnum) 3 litraa (4 pulloa) Reoboam 4,5 litraa (6 pulloa) Methusalem 6 litraa (8 pulloa) Salmanazar 9 litraa (12 pulloa) Balthasar 12 litraa (16 pulloa) Nebukadnessar 15 litraa (20 pulloa) Melchior 18 (24 pulloa) Solomon 20 litraa (noin 27 pulloa) Sovereign 25 litraa (reilut 33 pulloa) Primat 27 litraa (36 pulloa) Melchizedek 30 litraa (40 pulloa)

kuohuviinilasit ja pullo

Inspiroidutko kuohuviineistä?

Kattavasta kuohuviinioppaastamme löydät viinitärpit eri tilanteisiin, perusteet erilaisista kuohuviinityyleistä sekä vinkit kuohuviinipullon jäähdyttämiseen, avaamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tutustu kuohuviinioppaaseen >>