Lasillinen säihkettä - San Pellegrino ruokapöydässä

Italialainen San Pellegrino ei ole vain kuplivaa vettä, vaan se on yli 120 vuotta vanha juomaikoni. Pellegrinon mineraalirikas maku ja hienojakoinen kuplarakenne tekevät siitä täydellisen kumppanin hyvälle viinille ja ruoalle.

San Pellegrino etiketti

Pieni pala Italiaa lasissa

San Pellegrino saa alkunsa Lombardiassa, Alppien juurella sijaitsevassa San Pellegrino Termen kylässä, joka on ollut tunnettu mineraalilähteistään jo antiikin Rooman ajoista. Paikalliset ja matkailijat ovat vuosisatojen ajan arvostaneet lähdeveden raikkautta ja virkistävää vaikutusta. Vettä alettiin pullottamaan toden teolla 1899 ja jo muutamassa vuodessa kivennäisvesi löysi tiensä Italian hienoimpiin kahviloihin ja ravintoloihin.

Vesi syntyy sateista ja lumen sulamisvesistä, jotka suodattuvat hitaasti vuoriston monikerroksisten kivimassojen läpi - matka, joka kestää jopa 30 vuotta. Pitkä kierto rikastaa veden kalsiumilla, magnesiumilla ja muilla luonnollisilla mineraaleilla, jotka antavat sille täyteläisen rakenteen ja tunnistettavan, hienovaraisesti suolaisen ja raikkaan maun. Tänä päivänä San Pellegrino on maailmanlaajuisesti yksi arvostetuimmista kivennäisvesistä, jonka vihreä pullo ja punainen tähti ovat laadun ja italialaisen elämäntyylin symboleja.

Vesi syntyy sateista ja lumen sulamisvesistä, jotka suodattuvat hitaasti vuoriston monikerroksisten kivimassojen läpi - matka, joka kestää jopa 30 vuotta.

San Pellegrino on tuttu näky fine dining -ravintoloiden pöydissä ympäri maailmaa. Vesi harvoin saa ansaitsemaansa huomiota, mutta tässä tapauksessa se on osa huolellisesti rakennettua kokonaisuutta, jossa jokainen yksityiskohta tukee makuelämystä. Sama ajatus toimii myös kotona: lasillinen laadukasta kivennäisvettä voi nostaa arkisenkin aterian uudelle tasolle, kun halutaan tuoda viinin ja ruoan maut esiin parhaalla mahdollisella tavalla.

Aperitiivina sen hienojakoinen kuplarakenne herättelee makunystyrät ja vilkastuttaa syljeneritystä, jolloin suu on valmis vastaanottamaan uusia makuja. Tutkimusten mukaan hiilihapollinen kivennäisvesi voi myös vähentää kitkeryyden tunnetta suussa tehokkaammin kuin tavallinen vesi, joka on hyödyllinen ominaisuus esimerkiksi tanniinisten punaviinien kanssa. Mineraalit antavat veden suutuntumaan “rakennetta”, joka kestää voimakkaidenkin ruokien rinnalla. Kalsiumin ja magnesiumin korkeat pitoisuudet tekevät vedestä täyteläisemmän ja “kovemman” tuntuisen suussa. Tämä antaa kaivattua kontrastia rasvaiselle ruoalle. Hienovarainen suolaisuuden vivahde korostaa viinin ja ruoan makeampia sävyjä. Sama ilmiö, jota hyödynnetään esimerkiksi suolatoffeessa. Sulfaatit sen sijaan tuo kevyttä katkeruutta, joka puolestaan tasapainottaa runsaita tai rasvaisia makuja.

Miten ja milloin tarjota San Pellegrinoa?

San Pellegrino on monipuolinen kumppani viinille ja ruoalle. Laadukkaan veden tarjoilussa kannattaa ottaa huomioon seuraavat asiat.

Ennen ateriaa: Viileä (8–10 °C) lasillinen kuplavettä virkistää suun ja herättelee makuaistit, jolloin viinin ja ruoan aromit pääsevät esiin kirkkaammin.

Ruokailun aikana: Pienet kulaukset ruokalajien välillä piristävät makunystyröitä ja alleviivaavat aterian makuprofiilia.

Viinien välillä: Etenkin viinipruuvissa tai juhlapöydässä, kun siirrytään eri viinityylistä toiseen, San Pellegrino toimii eräänlaisena “palate cleanserina”, joka ikään kuin uudelleen kalibroi makuaistin.

Lasivalinta: Kapeasuinen lasi säilyttää kuplat pidempään ja ohjaa veden hallitusti makunystyröille.

Kaato: Avaa pullo vasta juuri ennen tarjoilua ja kaada hitaasti lasin reunaa pitkin. Näin kuplat säilyvät paremmin läpi aterian.

Se on pieni, mutta merkittävä yksityiskohta, joka viimeistelee kokonaisuuden ja tekee hyvästä hetkestä ikimuistoisen.

Kokeile näitä ruoka + viini + San Pellegrino -yhdistelmiä

Ruoka: Grillattu entrecôte ja rosmariiniperunat

Viini: 19 Crimes Malbec, Argentiina

Viinin mehevän täyteläinen ja mausteinen makumaailma saavat rinnalleen kivennäisveden, joka pehmentää viinin tanniineja sekä leikkaa lihan rasvaisuutta. Kuplat herättelevät makuaistit seuraavaa viinisiemausta varten.

Vinkki: Tarjoile San Pellegrino viinin rinnalla pieninä annoksina. Näin vesi raikastaa ja tukee makuelämystä.

Ruoka: Uunilohi sitruunalla ja tillillä

Viini: Aveleda Loureiro, Portugali

Kevyt ja raikas vinho verde-valkoviini korostaa kalan herkkää makua, ja San Pellegrino jatkaa samaa linjaa. Mineraalisuus täydentää kalan makua ja kuplat pitävät suun raikkaana rasvaisen kalan jälkeen. Vesivinkki: Pidä vesi hyvin viilennettynä, mutta vältä jääkylmää, jotta mineraalien maku säilyy.

Viini: Champagne Bollinger Special Cuvée, Ranska

Ruoka: Blinit mädin, smetanan ja punasipulin kera

Samppanjan paahteisuus ja hienojakosiet kuplat sopivat blinien täyteläisyyteen. San Pellegrino toimii tyylikkäänä janonsammuttajana ja suunraikastajana suupalojen välissä, pitäen makuaistin pirteänä koko aterian ajan. Vesivinkki: Tarjoile hieman samppanjaa viileämpänä, jotta kuplat pysyvät pirteinä.

Italialainen viimeistely

San Pellegrino ei ole pelkkä lisuke, vaan yksi aterian päätähdistä. Ruoka ja viini saavat seurakseen elementin, joka sitoo kaiken yhteen. Laadukas vesi tuo myös rytmiä ruokailuun. Pienet kulaukset ruokalajien tai viinilasillisten välissä puhdistavat suun ja antavat tilaa seuraavalle elämykselle. Se on yksi syy, miksi San Pellegrino on löytänyt tiensä niin Michelin-tähdillä palkittujen ravintoloiden pöytiin kuin kotikokkien juhla-aterioille. Se on pieni, mutta merkittävä yksityiskohta, joka viimeistelee kokonaisuuden ja tekee hyvästä hetkestä ikimuistoisen.

Ilkka Sirén

Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Kansainvälisesti hän on julkaissut artikkeleita mm. Wine Enthusiast, BBC ja Fine Dining Lovers -julkaisuissa. Sirén toimii myös tuomarina Concours Mondial de Bruxelles -viinikilpailussa ja on Confraria do Vinho do Porto -portviinijärjestön ritaroima jäsen sekä Consejo Regulador de la D.O. ‘Jerez-Xérès-Sherry' -järjestön sertifioima sherry-kouluttaja.