Huippukokki Kozeen Shiwan yhdistää rohkeasti Lähi-idän maut ja fine diningin

Keittiömestari Kozeen Shiwan ammentaa Lähi-idän ruokamaailmaa pohjoismaisiin makuihin ja ravistelee Suomen ravintola-alaa uniikilla ravintolakokemuksella. Lue Kozeenin vinkit mausteiden käyttöön sekä ruokaohjeet Ruffinon viineille!

kozeen_shiwan

Kozeen Shiwan on keittiömestari ja ravintoloitsija, joka on avannut ensimmäisen oman ravintolansa The Roomin Helsingin keskustaan. Michelin tähden ravintoloissa Suomessa ja ulkomailla työskennellyt Kozeen inspiroituu ruokaan omasta henkilöhistoriastaan ja lapsena alkaneesta elämänmatkastaan Irakin Kurdistanista Turkin kautta Suomeen.

– Intohimoni luoda ruokaa elää ja muuttuu vuosien saatossa samalla kun itse kehityn ihmisenä. Kuusivuotiaana aloittamani matka Irakista maailman mausteaitta Turkin kautta Suomeen on valtava rikkaus, Kozeen kertoo.

– Mausteet, makujen kerrostaminen, makuprofiilien ja makumaailmoiden yhdistäminen ei-niin-perinteisellä tavalla on itselleni todella tärkeää. Olen aina ollut kiinnostunut hajuvesistä ja arvostan, miten parfymöörit yhdistävät tuoksuja ja tuoksuprofiileja.

– Omassa ruoassani yhdistän Lähi-itää pohjoismaisiin makuihin esimerkiksi käyttämällä erilaisia pippureita, sitruksia ja yrttejä.

Kardemumma on yksi lempimausteitani, sitä löytyy myös karitsa-annoksestani Ruffinon viineille – Kozeen Shiwan

Kozeen suunnitteli ikonisen toscanalaisen viinitalo Ruffinon viineille kaksi erityisesti Suomen kylmään vuodenaikaan sopivaa ruokaohjetta – Sekä liha- että kasvisannos tarjoavat mausteista lämpöä, rakkautta ja punaviineille sopivia lämmittäviä elementtejä. Niistä löytyy hieman erilaisia makuja kuin mihin suomalaiset ovat ehkä yleensä tottuneet.

Katso Kozeenin karitsa-annos >> ja kasvisannos >> Ruffinon viineille

– Omista suosikkimausteistani kardemumma on yksi lemppareitani, sitä löytyy myös karitsa-annoksestani Ruffinon viineille. Lisäksi ceyloninkaneli, sitruksinen Timut-pippuri ja muut hieman harvinaisemmat pippurilajikkeet ovat suosikkejani.

Näin herätät mausteet eloon täyteen potentiaaliinsa

– Mausteet sisältävät eteerisiä öljyjä, ja mausteita lämmittämällä makua saa enemmän esille ja aromit pääsevät täyteen potentiaaliinsa. Itse ’herätän eloon’ eli lämmitän mausteita öljyssä pannulla niin että ne uuttuvat rasvaan, jolloin öljy saa myös makua. Öljyn lämpötila ei saa olla liian kuuma, vain noin 90 astetta. Viisi minuuttiakin on jo hyvä aika aromien uuttamiseen ja rypsiöljy toimii hyvin. Mausteita voi myös uuttaa voihin tai vaikkapa kookosöljyyn.

Herätä mausteet eloon lämmittämällä niitä öljyssä pannulla

– Vältä massatuotettuja mausteita ja kiinnitä huomiota mistä ostat mausteesi, jotta saat varmasti laatua. Itse suosin esimerkiksi Maustekeidasta Hakaniemen kauppahallissa.

Kozeenin ravintola The Room tarjoaa kokonaisvaltaisen elämyksen

Pohjois-Esplanadilla Helsingissä sijaitseva The Room on ainutlaatuinen ravintola ja ravintolakokemus, jossa kahdeksan ruokalajin illallismenun annokset punoutuvat Kozeenin elämänkaaren ympärille hänen itsensä kertomina.

– The Room tarjoaa lähes teatterimaisen esityksen, jossa on selkeä draamankaari. Kuratoimani intiimi 14 hengen illallinen luo elämyksen kaikille aisteille musiikkia ja koreografiaa myöden. Haluan välttää tiettyjä ravintolamaailman kaavoja ja tarjota pelkän ravintolaillallisen sijaan show-henkisen kokonaisuuden.

– Menu seuraa elämäntarinaani, joka alkaa synnyinkaupungistani Sulaimaniasta, jatkuu läpileikkaukseen kokkiurani vaiheista Suomessa ja palaa jälkiruoassa takaisin juurilleni. Mukana on tietenkin bravuuriannokseni Kuningasperuna, joka on tuttu muun muassa Suomen MasterChef tv-ohjelmasta. Keittiömestarin ympärille perustuva menu on maailmanluokassakin uniikki kokemus.

The Roomiin kannattaa varata paikka ajoissa, sillä se on saanut huiman vastaanoton lehdistössä ja asiakkailtaan.

The Room Pohjoisesplanadi 17, Helsinki Kattaukset ke-la klo 17 ja 20 www.kozeenshiwan.com