Tyylikäs ravintola Sekel inspiroituu Suomen ravintolahistoriasta

Helsingin Bulevardille avautunut ravintola Sekel hakee vaikutteita 1900-luvun alkupuolen suomalaisesta ravintolakulttuurista. Tutustu mitä ihmiset söivät ja joivat ravintoloissa lähes 100 vuotta sitten, ja miten se näkyy Sekelin ruoka- ja viinilistalla.

ravintola_Sekel

Restaurant Askin ja Restaurant Jordin entinen ravintoloitsija-pariskunta Linda Stenman-Langhoff ja Filip Langhoff avasi kesän lopulla uuden ravintolan osoitteessa Bulevardi 7. Hiljattain remontoidussa 1930-luvulla rakennetussa Jugend-rakennuksessa sai alkunsa heidän suunnittelemansa ja sisustamansa ravintola Sekel.

Sekel on ruotsia ja tarkoittaa vuosisataa.

– Teimme ravintolaa suunnitellessa suuren taustatyön Suomen ravintolahistoriasta, kertoo omistaja ja keittiömestari Filip Langhoff – Hotelli- ja ravintolamuseon apu oli korvaamaton, kun kävimme läpi kuvia 1900-luvun alkupuolen ravintoloista, niiden atmosfääristä ja ruokalistoista.

Ravintola_Sekel_katto

Helsingin ja muiden suurimpien kaupunkien paremmissa ravintoloissa korostuivat kieltolain jälkeen 1930-luvulla klassinen ranskalainen tarjoilutyyli, ruoka ja viinit. Suomessa tämän tyyliset ravintolat korkealla tasolla ovat nykyisin harvinaisia.

Liekitys ja tartar – miten mennyt vuosisata näkyy Sekelin ruokalistalla?

– Olemme hakeneet À la carte -listamme annoksiin ja suositusmenuihimme inspiraatiota erityisesti 1920- ja 1930-luvun ravintola-annoksista, mutta toteutamme ne omalla tulkinnallamme, kertoo toinen omistaja, sommelier ja sisustussuunnittelija Linda Stenman-Langhoff. – Osa annoksista oli aikoinaan sellaisia, joita nykyisin ei toki enää valmista kuten kilpikonnakeitto. Haluamme lisäksi kunnioittaa nykyajan sesonkeja.

Ananas oli 90 vuotta sitten luksustuote

– 1930-luvulla hienommissa ravintoloissa syötiin erityisesti riistalintuja ja riistaa. Yksi bravuureistamme on hirven tournedos-pihvi, joka liekitetään asiakkaan pöydän ääressä. Klassikkoannoksemme Bosgårdin tilan naudan kulmapaistista valmistettu tartar à la Sekel viimeistellään sekin asiakkaan pöydän vieressä klassisilla mausteilla ja majoneesilla. Ananas oli 90 vuotta sitten luksustuote, jota löytyi ravintoloiden listoilta usein parfait- eli jäädykemuodossa, sillä 1930-luvulla pakastimet alkoivat pikkuhiljaa yleistymään. Ananas parfait on saanut myös paikan jälkiruokalistallamme.

Sekelin neljästä kahdeksaan kertaan vuodessa vaihtuvat suositusmenut pohjautuvat vielä yksityiskohtaisemmin Suomen ravintolahistoriaan. Niihin valitaan sanatarkasti joku vanhojen ravintoloiden menuista, joiden annosten sisällöstä Linda ja Filip tekevät oman tulkintansa valmistuksen ja osittain myös raaka-aineiden suhteen.

Syksyn ajan tarjolla on ollut Hotel Fennian vuoden 1924 seitsemän ruokalajin menu. Marraskuun puolivälin jälkeen vaihtuu uusi menu. – Hotelli- ja ravintolamuseosta löytyi useita menneen vuosisadan menulistoja, mutta ei kuitenkaan tarkkaa reseptiikkaa, Filip kertoo.

Millaisiin tilanteisiin ja ruokiin samppanja sopii?

Jo ennen kieltolakia 1800- ja 1900-lukujen taitteessa Helsingin parhaimpien ravintoloiden viinilistoilta löytyi Louis Roedererin samppanjaa. – Koko viinilistamme koostuu vastuullisista ja perinteitä kunnioittavista viinitaloista, joista moni on perheomisteinen, kuten harvojen perheomisteisten samppanjatalojen joukkoon kuuluva Roederer, kertoo Sekelin juomavalikoimasta vastaava Linda. – Roedererin tinkimätön tyyli biodynaamisesti viljellyistä rypäleistä lähtien sopii samppanjalistaamme, jolta löytyy myös luksussamppanja Louis Roederer Cristal 2014. Sitä valmistettiin ensi kertaa vuonna 1876 Venäjän tsaarille Aleksanteri II:lle. Pullot olivat tuolloin kristallia, jonka mukaan samppanja sai nimensä.

Louis Roederer Collection 242 Champagne 1,5 litran magnum on Sekelissä yksinoikeudella lasimyynnissä

Sekelin talonsamppanja Louis Roederer Collection 242 Champagne Brut on myynnissä laseittain ja se kaadetaan harvinaislaatuisesti puolentoista litran magnum-pulloista. Numero 242 samppanjan nimessä kertoo, kuinka mones sadonkorjuu talon perustamisesta alkaen on kyseessä. – Magnum on meillä Suomessa yksinoikeudella lasimyynnissä, ja löytyy myös baaristamme laseittain. Pieni intiimi baarimme tarjoilee cocktail-klassikoita muun muassa kieltolain jälkeisen Suomen suosituista alkoholeista, Linda kertoo.

Ravintola_Sekel_cocktail

Sekelin cocktail-listalle on haettu klassikoita, joista tehty omat versiot

Samppanja sopii kaikki tilanteisiin niin aperitiiviksi mutta myös läpi aterian. – Osterit ja muut merenelävät ovat upea valinta samppanjalle, Filip kertoo yhdestä suosikkiyhdistelmästään.

Ensiluokkaisen ruoka- ja juomaelämyksen lisäksi ravintola Sekelin art decosta inspiraation saanut sisustus tarjoaa upeat puitteet niin 120 hengen illalliselle kuin hääjuhliin sekä intiimeille pienen seurueen illallisille. Jokainen yksityiskohta on huolella mietitty aina antiikkikaupasta löydetyistä Ravintola Tornin Arabian 1930-luvun posliinikahvikupeista alkaen.

Ravintola Sekel Bulevardi 7 00120 Helsinki Pöytävaraukset: https://restaurantsekel.com/ tai +358 40 582 8100

14.11.2022