Viinintekijä Viviana Navarrete & minun Sauvignon Blanc

Maailman TOP-10 naisviinintekijän joukossa palkittu chileläisen Leyda-viinitalon pääviinintekijä Viviana Navarrete kertoo mikä tekee hänen lempirypäleestään Sauvignon Blancista niin erityisen.

Viviana Navarrete

Mikä on suosikkirypälelajikkeesi ja miksi?

Suosikkirypälelajikkeeni on ehdottomasti Sauvignon Blanc! Suhtaudun siihen todella intohimoisesti ja jokainen vaihe Sauvignon Blanc -viinin valmistuksessa kiehtoo minua aina rypäleen kypsymisvaiheesta valmiiseen pullotettuun viiniin saakka. Sauvignon Blancista saa hyvin erityylisiä valkoviinejä riippuen valmistustavasta, mikä on erittäin kiinnostavaa.

Viña Leyda tunnetaan Leydan viinilaakson edelläkävijänä, ja viinitalo on luonut alueelle oman alkuperänimityksen, D.O. Leyda Valley

Viime vuosien aikana olen testannut erilaisia tyylejä muunmuassa kypsyttämällä viiniä pidempään hiivasakan päällä sekä käyttämällä isompia tynnyreitä. Tämä on auttanut saamaan Sauvignon Blanciin laaja-alaisempaa ja hieman kermaista makurakennetta, mikä ei ole lajikkeelle tyypillistä.

Millaisia viinejä Sauvignon Blancista yleensä valmistetaan Chilessä, entä sen viileillä rannikkoalueilla?

Chileläisten Sauvignon Blancien tyyli riippuu siitä, missä laaksossa rypäleet kasvavat. Viileämmillä rannikkoalueilla rypäleistä kasvaa hapokkaampia ja ne saavat raikkaan sitruksisia ja mineraalisia aromeja.

Esimerkiksi viileässä Leydan laaksossa rypäleihin kehittyy yrttisiä ja greippisiä aromeja sekä merellisen ilmaston mutta myös graniittisen maaperän ansiosta.

Millaisten ruokien kanssa Sauvignon Blanc -viinit maistuvat parhaiten?

Sauvignon Blancit toimivat yleensä erittäin hyvin merenelävien sekä vaalean kalan kanssa. Viileän ilmaston Sauvignon Blanceissa on tyypillisesti vihreän paprikan aromeja, joten jos samantyylistä makumaailmaa löytyy myös ruoasta, yhdistelmä toimii hyvin.

Mitä Sauvignon Blanc -viiniä suosittelisit suomalaisille viininystäville ja minkä ruoan kanssa se sopii erityisesti?

Suositukseni on Leyda Single Vineyard Garuma Sauvignon Blanc.

Se on erinomainen esimerkki Chilen viileän rannikkoilmaston Sauvignon Blancista, josta voi löytää raikkaita yrttisiä ja pirteän greippisiä aromeja. Viinin rakenne ja hapokkuus ovat erittäin hyvin tasapainossa. Garuma-nimiseltä viinitarhalta kerätyistä rypäleistä valmistettu raikkaan mineraalinen viini sopii hyvin vaalean kalan, rapujen sekä kasvisruokien kuten parsan kanssa.

Oma lempiruokani suositusviinin kanssa ovat tuoreet osterit sitruunalla. Ehkä erikoiselta kuulostava yhdistelmä on mansikat, laadukas sormisuola ja Sauvignon Blanc – tämä combo tuo upeasti esille viinin raikkautta!