Portugali - vinho verdeä ja meren antimia

Merellinen Portugali on erityisen tunnettu vihreästä viinistään eli vinho verdestä, sekä makeista madeirasta ja portviinistä. Myös luonteikkaat, paikallisista lajikkeista valmistetut täyteläiset punaviinit kasvattavat suosiotaan.

Portugali - vinho verdeä ja meren antimia

Iberian niemimaalla, Atlantin valtameren rannikolla sijaitseva Portugali on ihastuttava kohde viini- ja ruokamatkailijalle. Mielenkiintoisten viinien lisäksi lomaan voi yhdistää ranta-, aktiivi- tai kaupunkiloman. Portugalin viinialueet sijaitsevat ympäri maata karuilla mutta hedelmällisillä seuduilla. Maaperä on pääasiassa hiekkaista graniittimaata ja liuskekiveä. Viininmaisteluun on helppo yhdistää tutustuminen värikkääseen Lissaboniin tai viehättävään Portoon.

Viini ja löytöretket loivat suurvallan

Viininviljely aloitettiin Iberian niemimaalla ainakin 2000 vuotta eaa, ja viljelyä kehittivät myöhemmin kreikkalaiset ja roomalaiset. Viinin tuoma vauraus mahdollisti Portugalin kehittymisen suurvallaksi löytöretkien ja siirtomaa-ajan myötä. Vuoden 1974 veretön neilikkavallankumous, diktatuurin sortuminen ja avautuneet viinimarkkinat toivat Portugalin entistäkin upeammat viinit muun Euroopan ulottuville.

Karusta maaperästä loistavia viinejä

Vinho Verden alueella Pohjois-Portugalissa voi nauttia vihreää viiniä, joka on nuori, raikas ja kevyt viini. Douron alueella ihastuttaa jälkiruokaviiniksi sopiva väkevä portviini sekä luonteikkaat punaviinit. Atlantin valtameressä sijaitsevalla Madeiralla puolestaan voi nauttia aperitiiviksi sopivaa madeiraa.

Viinin seurana kulinaristia ilahduttavat puuhiilillä grillatut sardiinit ja portugalilaisen keittiön tärkeimmästä raaka-aineesta, tuskasta, valmistetut pihvit, pastéis de bacalhau. 

Paras aika matkustaa Portugaliin on toukokuusta lokakuuhun. Lämpimintä on kesäkuusta syyskuuhun, jolloin vuorokauden keskilämpötila on noin 20 astetta.

Vinho Verde

Portugalin luonteiskolkassa, Porton ja Espanjan rajan välissä sijaitsee Vinho Verden viinialue. Alueen viini on todistettavasti ensimmäinen viini, jota vietiin ulkomaille jo keskiajalla.  

Viljelyalue on karuista, hiekkaisista graniittimaista huolimatta vehreää ja hedelmällistä. Alueella tuotetaan pääasiassa vihreää viiniä, vinho verdeä. Vihreä viini on raikas, kevyt nuori viini, jonka alkoholipitoisuus on alhainen. Viini voi olla joko punaista, valkoista tai roséta.

Vinho Verden alueella toimiva viinitalo Aveleda on vuonna 1870 perustettu perheyritys, joka viini Casal Garcia on Portugalin myydyin Vinho Verde -viini.

Vinho Verden yleisimmät rypälelajikkeet:

 • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään vinho verden valmistukseen: Loureiro, Arinto, Trajadura, Avesso, Azal

 • Punaiset lajikkeet, joita käytetään vinho verden valmistukseen: Vinhao, Espadeiro, Padeiro

Madeira

Madeiran saari sijaitsee 600 kilometrin päässä Marokon rannikosta. Vuonna 1420 portugalilainen kapteeni Joao Goncalves Zarco rantautui Madeiralle ja alkoi viljellä viiniä.  1600–1700-luvuilla keksittiin, että madeira-viini parani trooppisessa ilmastossa. Siksi brittiläiset kauppiaat lähettivät vuodesta 1750 lähtien tynnyrit Itä-Intiaan ja takaisin. Nykyäänkin madeiraa lämmitetään kypsymisen aikana.

Madeiralla tuotetaan aperitiiviksi sopivaa väkevää viiniä, madeiraa. Viinin väri ja maku vaihtelevat rypälelajikkeesta riippuen. Sercial on raikas ja kuivin madeira, kun taas Verdelhosta saadaan puolikuivaa madeiraa. Makeinta on Malvasiasta valmistettu tumma madeira. Bual-rypäle tuottaa puolimakeaa madeiraa.

Madeiran yleisimmät rypälelajikkeet:

 • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään madeiran valmistukseen: Sercial, Verdelho, Bual

 • Punaiset lajikkeet, joita käytetään madeiran valmistukseen: Malvasia

Madeiran saarta kutsutaan Atlantin kelluvaksi puutarhaksi. Saaren pääkaupunki on Funchal, josta voi helposti lähteä tutustumaan Madeiran upeaan ja vehreään luontoon levadoita pitkin patikoiden. Madeiralla herkutellaan madeira-viinin lisäksi meren antimilla.

Porto ja Douro

Douron karu ja jyrkkä viinialue alkaa Douro-joen rannalta sisämaasta ja päättyy aina Espanjan rajalle saakka. Varhaisimmat merkit viininviljelystä – rypäleen siemenet ja hiiltyneet hiiliköynnökset – ovat esihistorialliselta pronssikaudelta. Rooman valtakunnan aikaan Dourossa todennäköisesti valmistettiin viiniä jo vientiäkin varten.

Alueella tuotetaan erityisesti jälkiruokaviiniksi sopivaa väkevää viiniä, portviiniä. 1700- ja 1800-luvuilla syntynyt väkevöity viini kehitettiin parantamaan viinin säilyvyyttä pitkien merimatkojen ajaksi.

Douron yleisimmät rypälelajikkeet:

 • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään portviinin valmistukseen: Malvasia Fina, Viosinho, Donzelinho, Gouveio

 • Punaiset lajikkeet, joita käytetään portviinin valmistukseen: Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Amarela, Tinta Roroz

Douron viiniviljelmien läheisyydessä sijaitseva Porto on Portugalin toiseksi suurin kaupunki, joka tunnetaan historiastaan ja kulttuuristaan. Portossa kannattaa nauttia portviinin lisäksi Porton erikoisuuksia: tripas à modo do Porto – sisäelimiä kuivattujen papujen, vihannesten ja riisin kera sekä francesinhas – pihvillä, makkaralla, juustolla ja olutkastikkeella kuorrutettu leipä.

Bairrada

Bairrada on ikivanhaa kulttuurialuetta, ja viininviljelyä harjoitettiin oletettavasti jo esihistoriallisella ajalla. Meren läheisyydessä sijaitsevan alueen maaperä on savi-, merkeli- ja kalkkikiveä.

Bairradan alue on tunnettu punaviineistään. Bairrada-punaviini valmistetaan 90-100 prosenttisesti Baga-rypäleestä.

Bairradan yleisimmät rypälelajikkeet:

 • Punaiset lajikkeet, joita käytetään bairradan valmistukseen: Baga

Bairradan alueella nautitaan paikallista erikoisuutta, bairradassa marinoitua, hitaasti paistettua vuohenlihaa, chanfanaa. Viinipariksi chanfanan rinnalle sopii tietenkin bairrada-viini.

Dao

Daon alueen viinitarhat sijaitsevat vuoristoisella graniitti- ja liuskekivimaaperällä, jossa tarhat kohoavat tiheiden eukalyptus- ja pinjametsien välistä.  

Daon yleisimmät rypälelajikkeet:

 • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään valkoviinien valmistukseen: Encruzado

 • Punaiset lajikkeet, joita käytetään punaviinien valmistukseen: Touriga Nacional and Alfrocheiro

Alentejo

Alentejoa kutsutaan usein Portugalin Kaliforniaksi. Maaperä on tasaista ja kevyesti kumpuilevaa, ja se koostuu usein liuskekivestä, graniitista ja kvartsiiteista. Alentejon Ilmasto on välimerellinen.

Alentejon yleisimmät rypälelajikkeet:

 • Valkoiset lajikkeet, joita käytetään valkoviinien valmistukseen: Antão Vaz, Arinto, Fernão Pires, Roupeiro 

 • Punaiset lajikkeet, joita käytetään punaviinien valmistukseen: Alfrocheiro, Alicante Bouschet, Aragonez, Cabernet Sauvignon, Castelão, Syrah, Touriga Nacional, Trincadeira

Viinisanastoa portugaliksi – näillä pärjäät!

vinho tinto – punaviini vinho verde – valkoviini espumante – kuohuviini vinho rosado – roseeviini doce – makea seco – kuiva vinho caseiro – talon viini degustação de vinho – viininmaistelu vinícola – viinitalo Um copo de vinho tinto, por favor – Lasillinen punaviiniä, kiitos. A conta, por favor. – Lasku, kiitos.