Viininystävän matkavinkit Portugalin Portoon

Porto ja Vinho Verden viinialue on matkailukohde sinulle, joka rakastat kaikkea hyvää elämässä: ruokaa, viiniä, lämpöä, kulttuurihistoriaa ja luontoa. Poimi must visit -tärpit sekä Portoon että päiväretkelle kuuluisien Casal Garcia -viinien kotisijoille.

Porto

Seikkaile ja nauti Porton vanhassa kaupungissa

Historiallinen satamakaupunki houkuttelee taittelemaan turistikartan laukkuun ja vaeltelemaan spontaanisti kaupungin kapeilla ja mäkisillä kujilla toinen toistaan viehättävämpien kaakelikoristeisten talojen julkisivuja ihastellen. Kapeita ja mutkittelevia kujia kävellen päädyt lopulta aina jonkin viehättävän kortteliravintolan eli tascan luo, jossa voit nauttia lasillisen vinho verdeä tai portviiniä ennen kuin jatkat tutkimusretkeä.

Nämä kohteet kannattaa ainakin käydä tarkistamassa:

Jokaisen lukutoukan must visit -kohde on Livreria Lello eli kuuluisien Harry Potter -kirjojen Tylypahkan esikuvana ollut kirjakauppa. Varaa kuitenkin aikaa jonottamiseen, sillä taianomaista tunnelmaa henkivään kirjakauppaan kiemurtelee jatkuva pitkä jono ja kauppaan on nykyisin pääsymaksu, joka toki hyvitetään mahdollisen ostoksen yhteydessä.

Douro-joen ranta-alue. Erityisesti lämpimällä säällä jokirannan kahviloissa kannattaa käydä nauttimassa viilentävästä tuulenvireestä ja vaikkapa lasillisesta kylmää roseeviiniä. Välillä voit vaihtaa kätevästi ’lintuperspektiiviin’ ja nousta korkealla joen yläpuolella kulkevalle Dom Louis I -sillalle, jolloin saat huikean näkymän joen molemmille puolille. Varoituksen sana heille, jotka kärsivät korkeanpaikan kammosta – huikaisevat näkyvät voivat olla myös hieman huimaisevia.

Rautatieasema Sao Bento. Kauniilla kaakelimaalauksilla koristeltu rautatieaseman sisätila saa kiireisenkin matkaajan pysähtymään, haukkomaan henkeään ja pyörimään niska kenossa asemahallin aulaa ympäri. Varo ettet myöhästy junasta!

Maista pala Porton ruoka-antia:

Portossa kannattaa tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin: mereneläviä ja kalaruokia rakastava voi herkutella sardiineista, turskasta ja vaikkapa hieman hurjilta näyttävistä, mutta herkullisista hanhenkauloista sydämensä kyllyydestä – lasillisella vinho verdeä ryyditettynä.

Lihaisan ruoan ystävän pakollinen tuttavuus on paikallinen erikoisuus franchesinha eli suomeksi ’pieni ranskalainen tyttö’. Francesinhaa varten kannattaa hankkia todella iso nälkä: kahden ison leivän väliin laitetaan kaikkea mahdollista lihaa eli kinkkua, pekonia, makkaraa ja paksu pihvi. Annos päällystetään sulatetulla juustolla, joka on kuin pöytäliina koko annoksen päällä. Syvältä lautaselta tarjoiltava annos täydennetään oluella maustetulla tomaattikastikkeella ja kyytipojaksi tuodaan iso annos ranskalaisia. Tämä annos on niin tuhti, että sen sulatteluun menee tottumattomalla parikin päivää! Annoksen kanssa ruokajuomana paras valinta on paikallinen olut.

Portviinin maistelua Ramos Pintossa 

Viininystävän ykköskohde Porton kaupungissa on vierailu Ramos Pinton viinitalolla portviinin maistelussa. Ramos Pinton viinitalo sijaitsee Douro-joen rannalla ja on vaikuttava portviinin pyhättö.   

Ramos Pinto on 1880 vuonna perustettu viinitalo, joka tunnetaan korkealaatuisista portviineistä. Se on erityisen kuuluisa sitoutumisestaan perinteisiin viininvalmistusmenetelmiin ja roolistaan Douro-laakson rikkaan viininvalmistusperinteen säilyttämisessä. 

Ramos Pinton viinitalolla voit osallistua portviinien maisteluun ja esimerkiksi museokierrokselle. Portviiniä pääsee maistelemaan niin laseittain kuin viiden lasin maistelumenuissa. Maistelumenut on jaettu erilaisiin kokonaisuuksiin, joten vaihtoehto löytyy niin aloittelijalle kuin jo kokeneelle portviinin ystävälle. 

Ramos_Pinto_portviinin_maistelua

Nuorekkaasta ja elinvoimaisesta LBV:stä (Late Bottled Vintage) monimutkaiseen ja tyylikkääseen Vintage Portiin Ramos Pinton tarjoamat vaihtoehdot hurmaavat. Älä unohda maistaa myös kypsytettyjä Tawny Port -viinejä, joissa on karamellin, pähkinöiden ja kuivattujen hedelmien vivahteita. 

Jos vasta haaveilet Porton matkasta, kokeile järjestää oma tasting kotona. Osa Ramos Pintoksen valikoimasta löytyy myös Alkosta: 

Tee viinitilavierailu ja piknik-retki satumaiseen puutarhaan

Porto sijaitsee pirskahtelevan raikkaista viineistään tunnetun Vinho Verde -alueen läheisyydessä. Vinho Verden alueella toimiva viinitalo Aveleda on vuonna 1870 perustettu perheyritys, jonka kenties tunnetuin viinimerkki Casal Garcia on Portugalin myydyin Vinho Verde -viini ja suomalaistenkin viininystävien rakastama. Viinitalo sijaitsee noin 20 minuutin automatkan päässä Portosta ja sinne pääsee kätevästi myös paikallisjunalla. Varsinkin kevätaikaan kannattaa varautua sateenvarjolla, sadetta pitävällä takilla ja kunnon jalkineilla, sillä alueella pirskahtelee säännöllisesti myös vettä taivaalta – vaikka sää muuten onkin mukavan lämmin.

Vinho Verde (= vihreä viini) on Portugalin suurin ja yksi Euroopan suurimmista viinialueista.

Ainutlaatuinen viinitila kätkee todellisen aarteen: valtavankokoisen paratiisimaisen puutarhan, josta Aveledan omistava Guedes-suku on viiden sukupolven aikana kehittänyt oikean satumaailman ja joka on nykyään avoinna myös viinitilalla vieraileville.

Casal Garcia on Portugalin myydyin Vinho Verde -viini

Vierailuun kannattaa siis varata kokonainen päivä, johon voi sisällyttää sekä viinitastingin että unelmien piknik-retken puutarhassa. Erilaisin herkuin varusteltuja piknik-koreja on mahdollista tilata viinitilan kaupasta.

Aveleda puutarha

Puutarhan kasvillisuuden kätköistä paljastuu houkuttelevia levähdysnurkkauksia sekä ei-minnekään-vieviä sammaloituneita kiviportaita, joita on lähes pakko astella edestakaisin. Sammaloituneilla kivipenkeillä istuen voi ihastella muun muassa valtavankokoisia värikkäitä hortensioita, vanhoja eukalyptys-puita, toinen toistaan vihreämpiä kasveja, kauniita vesialtaita, suihkulähteitä, lampia ja niihin virtaavia solisevia puroja.

Puutarhan kätköistä löytyy lisäksi ihastuttavia pieniä ’satumökkejä’ kuten suorastaan balilaista henkeä huokuva maja, joka on aikoinaan toiminut viinisuvun naisten iltapäiväteen nautiskelumajana. Puutarhassa käyskennellessä tulee väkisinkin mieleen, että Portossa aikanaan asunut ja työskennellyt Harry Potter -kirjailija J.K. Rowling on varmasti vieraillut myös täällä hakemassa inspiraatiota. Eräs vartijoiden tupana toiminut mökki muistuttaa nimittäin kovasti Harry Potterin ystävän Hagridin majaa…

Puutarhan keskivaiheilla sijaitsee pyöreistä kivistä rakennettu kolmikerroksinen torni, jossa asustaa tilan vuohilauma. Tornia kiertää ulkopuolelta puinen lankkusilta, jota pitkin vuohipukki kulkee torniinsa tähystämään (tai olemaan rauhassa) sekä kipittää alas vartioimaan laumaansa vierailijat nähdessään ja hakemaan oman osansa vihreistä lehtiherkuista, joita kävijät voivat syöttää vuohille viereisistä pensaista. Uuhet ja kilit pysyttelevät alhaalla eikä niillä ole asiaa pukin tornikonttoriin.

Viinisuvun nuorilla naisilla on ainutlaatuinen oikeus käyttää tätä vihkipaikkanaan

Viinitilan mailla käyskentelee lisäksi vapaasti erilaisia kotieläimiä kuten kanoja, ankkoja ja hanhia, joita paimentaa huomaavaisen laiskasti tilan leppoisa koiravanhus. Katseiden kerääjinä käyskentelevät lukuisat riikinkukot, jotka pitävät uteliaan vierailijan kohteliaan etäisyyden päässä.

Puutarhakierros huipentuu päärakennuksen lähellä sijaitsevaan korkeaan graniitista veistettyyn ulkoilma-alttariseinään ja viinitarhan reunustamaan juhla-aukioon – viinisuvun nuorilla naisilla on ainutlaatuinen oikeus käyttää tätä paikkaa vihkipaikkanaan, kauniimpaa paikkaa sanoa tahdon on vaikea kuvitella.

Sanoitko sinä tahdon tälle viinitila-vierailulle? Lue Aveledan viinitalon sivuilta lisää satumaisesta paikasta ja katso tarkemmat tiedot viinitilavierailusta ja suunnittele unohtumaton retkipäivä satumaiselle viinitilalle.

Teksti: Sari Salmela ja Maria Sojakka

25.05.2023