Italialaisen pizzaiolon vinkit kotikokille – näin teet parasta pizzaa

Napolilainen huippupizzaiolo eli pizzamestari Giovanni Santarpia tietää parhaiten mikä on hyvän pizzan salaisuus: yksinkertaiset ja selkeät raaka-aineet ja taikinan huolellinen valmistaminen. Testaa pizza sekä viinivinkit!

Italialaisen pizzaiolon vinkit kotikokille – näin teet huippupizzaa!

Giovanni on kotoisin Napolin läheltä pienestä kylästä. Hän pääsi nuorena poikana kokeneen pizzaiolon oppiin, ja vuosien kovan harjoittelun myötä Santarpiasta on tullut yksi Italian arvostetuimmista pizzaioloista eli pizzamestareista.

Nykyisin Toscanan Firenzessä työskentelevä Giovanni on palkittu yhtenä parhaimmista napolilais-tyylisen pizzan mestareista. 

Mitä vinkkejä antaisit kotikokille, millainen pizza-taikina toimii parhaiten sähköuunin kanssa?

– Tärkeintä on aina käyttää oikeanlaista vehnäjauhoa eli joko 1 tai 0 -tyyppiä. Sähköuunissa paistettavaan pizzaan taikinan pitää olla hieman paksumpi, mutta silti aina kevyt ja elastinen, joten se on hyvä tehdä vuorokausi etukäteen.

Mitkä ovat sinun suosikkitäytteet pizzaan ja miksi?

– Itse suosin aina sesongin aineksia: yksi omista suosikeistani on kurpitsa, joka toimii täydellisesti pancetan tai suomalaisille tutumman pekonin kanssa.

Tomaattikastike – millaista kastiketta suosittelet ja minkä takia?

– Teen kastikkeen kokonaisista purkkitomaateista (esim. Mutti), sillä on tärkeää käyttää huippuluokan kuorittuja tomaatteja, jotka eivät ole liian kitkeriä eivätkä myöskään liian vetisiä.

Paras pizza
Paras pizza syntyy vain kahdesta tai maksimissaan kolmesta eri täytteestä.

Suosittelen murskaamaan kokonaiset purkkitomaatit käsin, jotta ne säilyttävät raikkautensa ja hedelmäisyytensä eli älä käytä blenderiä tai sauvasekoitinta.

Missä olet syönyt maailman parasta pizzaa?

– Kotikylässäni Castellamere di Stabiassa Etelä-Italiassa. Tämä pieni kylä on lähellä Napolia ja siellä oleva pieni pizzeria tekee vain kolmea eri tyylistä klassista pizzaa erittäin yksinkertaisella reseptillä, mutta pizzat ovat todella fantastisia!

Minkä ‘älä koskaan tee näin’ -ohjeen antaisit, jos haluaa nauttia hyvää pizzaa?

– Ei kannata käyttää liikaa täytteitä. Vain kaksi tai maksimissaan kolme ainesosaa, jotka täydentävät toisiaan eikä tarvitse olla mitään liian eksoottista.

pizzaiolo Giovanni Santarpia
Pizzaiolo Giovanni Santarpia yhdistää Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico -viinin kurpitsapizzaan.

Miksi sinun mielestäsi Ruffino-viinitalon Chiantit ovat hyviä pizzaviinejä?

– Olen pizzan ja viinin ystävä, ja riippuen pizzan täytteistä tykkään etsiä erilaisista viineistä niille sopivaa paria.

Pizzaviinin kuuluu ehdottomasti olla italialaista! Ruffino Chianti Superiore -punaviini sopii erinomaisesti monentyylisille pizzoille: raikkautensa, hedelmäisyytensä ja hyvän hapokkuutensa ansiosta viini saa sinut nauttimaan entistä enemmän pizzaa.

Kupliva Prosecco sopii mainiosti esimerkiksi friteeratun pizzan tai vaikkapa suosikkini kurpitsapizzan kanssa.