Pizza Fritta eli friteeratut minipizzat
Ruokatoimittaja Mari Moilanen kävi valmistamassa maailman parasta pizzaa toscanalaisen Giovanni Santarpian opissa. Katso ohjeet ja nauti pizzasi Ruffino Chianti -punaviinin kanssa.
Katso resepti »Napolilainen huippupizzaiolo eli pizzamestari Giovanni Santarpia tietää parhaiten mikä on hyvän pizzan salaisuus: yksinkertaiset ja selkeät raaka-aineet ja taikinan huolellinen valmistaminen. Testaa pizza sekä viinivinkit!
Giovanni on kotoisin Napolin läheltä pienestä kylästä. Hän pääsi nuorena poikana kokeneen pizzaiolon oppiin, ja vuosien kovan harjoittelun myötä Santarpiasta on tullut yksi Italian arvostetuimmista pizzaioloista eli pizzamestareista.
Nykyisin Toscanan Firenzessä työskentelevä Giovanni on palkittu yhtenä parhaimmista napolilais-tyylisen pizzan mestareista.
– Tärkeintä on aina käyttää oikeanlaista vehnäjauhoa eli joko 1 tai 0 -tyyppiä. Sähköuunissa paistettavaan pizzaan taikinan pitää olla hieman paksumpi, mutta silti aina kevyt ja elastinen, joten se on hyvä tehdä vuorokausi etukäteen.
– Itse suosin aina sesongin aineksia: yksi omista suosikeistani on kurpitsa, joka toimii täydellisesti pancetan tai suomalaisille tutumman pekonin kanssa.
– Teen kastikkeen kokonaisista purkkitomaateista (esim. Mutti), sillä on tärkeää käyttää huippuluokan kuorittuja tomaatteja, jotka eivät ole liian kitkeriä eivätkä myöskään liian vetisiä.
Suosittelen murskaamaan kokonaiset purkkitomaatit käsin, jotta ne säilyttävät raikkautensa ja hedelmäisyytensä eli älä käytä blenderiä tai sauvasekoitinta.
– Kotikylässäni Castellamere di Stabiassa Etelä-Italiassa. Tämä pieni kylä on lähellä Napolia ja siellä oleva pieni pizzeria tekee vain kolmea eri tyylistä klassista pizzaa erittäin yksinkertaisella reseptillä, mutta pizzat ovat todella fantastisia!
– Ei kannata käyttää liikaa täytteitä. Vain kaksi tai maksimissaan kolme ainesosaa, jotka täydentävät toisiaan eikä tarvitse olla mitään liian eksoottista.
– Olen pizzan ja viinin ystävä, ja riippuen pizzan täytteistä tykkään etsiä erilaisista viineistä niille sopivaa paria.
Pizzaviinin kuuluu ehdottomasti olla italialaista! Ruffino Chianti Superiore -punaviini sopii erinomaisesti monentyylisille pizzoille: raikkautensa, hedelmäisyytensä ja hyvän hapokkuutensa ansiosta viini saa sinut nauttimaan entistä enemmän pizzaa.
Kupliva Prosecco sopii mainiosti esimerkiksi friteeratun pizzan tai vaikkapa suosikkini kurpitsapizzan kanssa.
Ruokatoimittaja Mari Moilanen kävi valmistamassa maailman parasta pizzaa toscanalaisen Giovanni Santarpian opissa. Katso ohjeet ja nauti pizzasi Ruffino Chianti -punaviinin kanssa.
Katso resepti »Italian Toscanasta tulevat Chianti-punaviinit ovat erinomaisia ruoan kumppaneita erityisesti tomaattipohjaisille ruoille. Lue miksi ja tutustu vinkkeihin.
Lue lisää »Michelin-tähtikokki Davide Bottan risotto-ohjeella syntyy huikean kermaisen rakenteen omaava ja lempeän makuinen risotto. Tapa ei ole peri-italialainen, kokeile ja hurmaa ystäväsi risottomestarin taidoillasi!
Lue lisää »Klassinen sienirisotto kaipaa vierelleen klassisen italialaisen viinin. Tutustu ohjeeseen ja viinisuositukseen!
Katso resepti »