Resepti & kuva
Ruokatoimittaja Mari Moilanen rakastaa italialaisia ruokia ja viinejä. Erityisesti tomaattipohjaiset ruoat ja niiden yhdistäminen Chiantien kanssa on Marin intohimo. IG @jotainmaukasta
Ruokatoimittaja Mari Moilanen kävi valmistamassa maailman parasta pizzaa toscanalaisen Giovanni Santarpian opissa. Katso ohjeet ja nauti pizzasi Ruffino Chianti -punaviinin kanssa.
n. vajaa 1 kg (12-13 dl) 00-pizzajauhoja
¼ pkt (12,5 g) hiivaa
½ l vettä
1 ½ rkl suolaa
friteeraamiseen 1 l ruokaöljyä
Mittaa kädenlämpöinen vesi leivontakulhoon. Liota hiiva veteen. Lisää pari desilitraa jauhoja, sekoita kädellä huolellisesti jauhot veden joukkoon. Lisää taas pari desilitraa jauhoja ja suola. Jatka käsin sekoittamista.
Lisää jauhoja erissä ja vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja elastista eikä enää tartu kulhoon eikä käsiin. Tällöin jauhoja on riittävästi. Huomioi se, että jauhoissa on eroa ja jauhoista riippuen taikinaan menee hieman vajaa kilo pizzajauhoja.
Anna taikinan nousta 15 minuuttia liinan alla.
Nosta taikina pöydälle ja vaivaa 4-5 minuutin ajan taittaen taikinaa pysty- ja vaakasuunnassa. Muotoile taikinasta pallo ja anna taikinan levätä liinan alla kolmen tunnin ajan. Laita sen jälkeen taikina jääkaappiin yöksi.
Leikkaa jääkaappikylmä taikina 10-12 palaan, muovaa ne sileiksi palloiksi ja anna pallojen nousta liinan alla 4-5 tuntia huoneenlämmössä.
Kuumenna valurautapadassa litra ruokaöljyä 180 asteiseksi kunnes öljy poreilee iloisesti.
Nosta pizzapallo jauhotetulle alustalle ja painele siitä kevyesti sormenpäillä pieni pizza. Pistele pizzaan veitsellä reikiä. Nosta pizza kuumaan öljyyn ja friteeraa kypsäksi ja rapeaksi molemmin puolin noin 3-4 minuutin ajan.
Nosta pizza valumaan talouspaperille ja paista vastaavalla tavalla loput pizzat.
Voit myös täyttää pizzan ennen uppopaistamista ja taittaa sen calzoneksi. Sulje calzone huolellisesti, ettei se aukea paistamisen aikana.
3 Buffalomozzarellaa
2 dl öljyyn säilöttyjä aurinkokuivattuja tomaatteja
1 ruukku basilikaa
12 keltaista minitomaattia
mustapippuria myllystä
Aseta pizzojen päälle valutettuja mozzarellapaloja ja koristele pizza aurinkokuivatuilla tomaateilla, siivutetuilla keltaisilla tomaateilla sekä basilikanlehdillä. Rouhi päälle mustapippuria. Pirskota pinnalle hyvää oliiviöljyä ja nauti Ruffino Chianti Superioren kanssa.
Ruokatoimittaja Mari Moilanen rakastaa italialaisia ruokia ja viinejä. Erityisesti tomaattipohjaiset ruoat ja niiden yhdistäminen Chiantien kanssa on Marin intohimo. IG @jotainmaukasta
Lue ruokatoimittaja Mari Moilasen 4+4 vinkkiä maailman parhaimman pizzan taikinasta ja täytteistä!
Lue lisää »Michelin-tähtikokki Davide Bottan risotto-ohjeella syntyy huikean kermaisen rakenteen omaava ja lempeän makuinen risotto. Tapa ei ole peri-italialainen, kokeile ja hurmaa ystäväsi risottomestarin taidoillasi!
Lue lisää »Nämä lihapullat saavat makua pehmeästä vuohenjuustosta ja puolukasta. Nauti pehmeän argentiinalaisen punaviinin kanssa.
Katso resepti »