Makupari: viini ja sushi

Mitä viiniä sushille? Kuivahko aromaattinen valkoviini tai pirteä kuohuviini sopivat sushin kaveriksi perinteisen saken ja vihreän teen lisäksi.

Makupari: viini ja sushi

Japanilainen ruokafilosofia perustuu yksinkertaisuuteen ja tuoreisiin makuihin. Riisiä ja vähärasvaisia raaka-aineita kuten kalaa tai äyriäisiä sisältävät nigiri- ja maki-sushit ovat varmasti tunnetuin japanilainen ruoka maailmalla.

Länsimaihin asti levittäytynyttä sushia nautitaan niin nopeana lounaana pyörivältä tiskiltä kuin suussa sulavana illallisena tunnelmallisissa sushiravintoloissa.

Koska sushin pääraaka-aineina ovat yleensä kasvikset ja merenelävät, valkoviini on luonnollinen juomavalinta. Sushin kanssa syötävä suolainen soija ja suuta poltteleva wasabi asettavat kuitenkin hieman haasteita juomavalinnalle.

Nappaa vinkit sushiviineistä

Raikkaan hedelmäiset kuivat ja puolikuivat valkoviinit korostavat sushin herkkiä makuja peittämättä niitä alleen.

Elegantin aromaattisen ja puolikuivan Kungfu Girl Riesling -viinin pienoinen jäännössokeri tasapainottaa hyvin wasabin tuomaa mausteisuutta.

Myös pirteästi kuplivat kuohuviinit ovat täydellinen yhdistelmä herkullisen sushin kanssa. Kokeile eteläafrikkalaista Pongrácz Brutia tai suosittua espanjalaista luomucavaa Anna de Codorniu Organic Brutia. 

Todellinen kuplien ystävä valitsee sushin rinnalle tyylikkään samppanjan kuten tyylikkään monipuolisen Louis Roederer Brut Premier Champagnen

Näin keität sushiriisin ja teet maki-rullat

Parhaimmillaan sushi on sosiaalista syömistä, kun ystäväporukka häärää saman pöydän äärellä rullaillen kauniita sushipaloja. Vaikka sushin valmistus kotikeittiössä vie hieman aikaa, näillä vinkeillä ja harjoituksella saavutat makunystyröitä hivelevän nautinnon.

Riisin valmistaminen oikein on sushin tekemisen a ja o. Se myös vie kaikista valmistusvaiheista eniten aikaa, joten siihen kannattaa panostaa.

Parhaaseen lopputulokseen pääset valitsemalla kaupasta sushiriisiä, joka on tarpeeksi tahmeaa sushin valmistukseen. Riisipaketeista löydät helpot keitto-ohjeet. Muista, että liika vesi tekee riisistä vetistä ja että sekoittaminen keittämisen aikana tuhoaa sen hyvän maun. Riisin huuhtominen huolellisesti ennen keittämistä on myös tärkeää.

Kun riisi on kypsää, anna sen jäähtyä rauhassa. Voit viilentää riisiä japanilaiseen tapaan myös viuhkalla, mikä tekee riisistä kiiltävää. Jäähtynyt riisi laitetaan isoon astiaan hengittämään, jonka jälkeen se maustetaan kaupasta löytyvällä riisietikalla tai sushietikalla. Etikan joukkoon sekoitetaan myös hieman sokeria ja suolaa. Sekoita etikkaseos vähitellen riisiin ja varmista, että se maustuu tasaisesti.

Sushin rullaus
Käytä makin rullaamisessa apuna bambumattoa tai vaikkapa leivinpaperia.

Sushien rullaamisen oppii harjoittelemalla ja pienen treenaamisen jälkeen maki-rullien valmistus onnistuu rutiinilla.

Hauskinta sushin tekemisessä on se, että vain mielikuvitus on rajana. Valitse nigiri-paloihin ja maki-rulliin mieleisesi täytteet kaupan kasvisvalikoimasta ja kalatiskiltä. Kerro tiskillä valmistavasi sushia, jolloin henkilökunta varmistaa kalan esimerkiksi lohen tuoreuden.

Kasvisosastolta kannattaa napata mukaan esimerkiksi kypsiä avokadoja ja kurkkua. Mari-rullien väliin kannattaa kokeilla myös hieman tulista japanilaista majoneesia ja paahdettuja seesaminsiemeniä.

Maki-rullia varten tarvitset arkin merilevää. Levitä arkin päälle ohuelti riisiä, jonka jälkeen muodosta sen keskelle päädystä päätyyn kulkeva viiva täytteistä. Tämän jälkeen merileväarkki rullataan rullaksi bambumaton avulla. Kun rulla on valmis, se leikataan suuhun sopiviksi paloiksi.

Tee maki-rullien kaveriksi helppoja nigireitä. Pyöriä riisistä pieni soikean muotoinen pallo ja aseta pala kalaa tai kuorittu rapu sen päälle. Tarjoile sushin kanssa soijaa, wasabia ja suuta puhdistavaa hillottua inkivääriä. Kaada laseihin hyvää valkoviiniä tai kuohuvaa ja nauti herkulliset sushit puikoilla.

Sushilautanen

Tiesitkö, että…

Sushin kanssa syötävän soijan tarkoituksena on maustaa kalaa, ei riisiä. Usein sushia näkee syötävän niin, että riisipuoli kastetaan soijakastikkeeseen. Tällöin riisi hajoaa helposti ja soijan maku voi tulla liian vahvaksi. Kannattaa siis kastaa sushi riisipuoli ylöspäin.