Nämä viiniyhdistelmät yllättävät!

Oletko koskaan uskaltanut kokeilla erikoiselta kuulostavia viiniyhdistelmiä tai viini-ruokapareja? Tutustu Altian viiniasiantuntija Mikael Karttusen herkullisiin tärppeihin.
valkoviinilasi

Tuunaa punaviiniä tilkalla valkoviiniä

Viinimaailmassa tunnetaan joitain viinityylejä, joiden valmistuksessa sekoitetaan punaisia ja valkoisia rypälelajikkeita keskenään.

Niistä ehkä tunnetuin on ranskalainen punaviini Côte-Rôtie Rhônen laaksosta ja sen innoittamana erityisesti Australiassa tunnetuksi tullut Shiraz-Viognier -punaviini. Siinä täyteläiseen Shiraz-punaviiniin tuo hedelmäisyyttä aromaattinen Viognier-valkoviini, jota blendissä on tyypillisesti noin viisi prosenttia.

Kokeile samaa kotiviinibaarissasi – yhdistä voimakkaaseen ja runsaaseen punaviiniin esim. Finca Las Moras Black Label Malbec tilkka kukkaistuoksuista valkoviiniä esim. Rosemount GTR. Sekoita lasissa lusikalla sekaisin. Miten maku muuttuu verrattuna pelkkään punaviiniin?

Yhdistä punaviiniä ja kalaa

Elegantin ja keskitäyteläisen Pinot Noir -rypäleestä valmistetun punaviinin ja lohen yhdistelmän moni viininystävä jo tunteekin.

Oletko kokeillut eteläafrikkalaista Shiraz-punaviiniä ja kylmäsavulohta, joita molempia yhdistävät hennon savun aromit?

Mutta oletko kokeillut eteläafrikkalaista Shiraz-punaviiniä ja kylmäsavulohta? Tässä yhdistelmässä Etelä-Afrikan viineille tyypillinen hento savun aromi tukee hienosti lohen savuisuutta. Kokeile esimerkiksi Nederburg The Winemasters Shiraz ja nauti viini hieman viilennettynä.

Yhdistä valkoviiniä ja lihaa

Ranskalainen Chablis-valkoviini ja joulukinkku sinapilla, eipä uskoisi heti suussa sulavaksi comboksi. Mikaelin vuosien varrella monta kertaa eri ihmisillä testaama yhdistelmä ei toimi ollenkaan ilman sinappia! 

Chablis-viinin runsas hapokkuus, mineraalisuus ja hedelmäisyys toimivat lihan kanssa, johon sinappi on tuonut hapokkuutta. Tätä pitää kokeilla vaikkapa Laroche Chablis’n kanssa.

Valmista drinkki viinistä väkevän alkoholin sijaan

Viini toimii erinomaisena drinkkien perusalkoholina väkevien sijaan. Viinejä valmistetaan niin monen tyylisiä ja eriaromisia, että maailman viinivalikoimasta löytyy aina muita drinkin raaka-aineita kuten marjoja tai hedelmiä hyvin tukeva viini.

Lisäksi viini ei pääse yllättämään liian korkealla alkoholimäärällä väkeviin verrattuna.

Kokeile tehdä suosittu Mojito-drinkki, jossa korvaat rommin hapokkaalla Sauvignon Blanc -valkoviinillä – murskaa lasissa limenlohkot ja sokeri, lisää mintun lehdet ja runsaasti jääpaloja tai jäämurskaa ja täytä lasi lopuksi viinillä.

Mikael Karttunen, Altia Akatemia
Mikael Karttunen, Altia Akatemia

Mikael on Altian valmentaja, baarimestari ja viiniasiantuntija, jonka sydäntä lähellä ovat erityisesti Italian supertoscanalaiset punaviinit kuten legendaarinen Ruffino Modus.