Nämä viiniyhdistelmät yllättävät!

Oletko koskaan uskaltanut kokeilla erikoiselta kuulostavia viiniyhdistelmiä tai viini-ruokapareja? Tutustu viiniasiantuntija Mikael Karttusen herkullisiin tärppeihin.

punaviini

Tuunaa punaviiniä tilkalla valkoviiniä

Viinimaailmassa tunnetaan joitain viinityylejä, joiden valmistuksessa sekoitetaan punaisia ja valkoisia rypälelajikkeita keskenään.

Niistä ehkä tunnetuin on ranskalainen punaviini Côte-Rôtie Rhônen laaksosta ja sen innoittamana erityisesti Australiassa tunnetuksi tullut Shiraz-Viognier -punaviini. Siinä täyteläiseen Shiraz-punaviiniin tuo hedelmäisyyttä aromaattinen Viognier-valkoviini, jota blendissä on tyypillisesti noin viisi prosenttia.

Kokeile samaa kotiviinibaarissasi – yhdistä voimakkaaseen ja runsaaseen punaviiniin esim. Finca Las Moras Black Label Malbec tilkka kukkaistuoksuista valkoviiniä esim. Rosemount GTR. Sekoita lasissa lusikalla sekaisin. Miten maku muuttuu verrattuna pelkkään punaviiniin?

Yhdistä punaviiniä ja kalaa

Elegantin ja keskitäyteläisen Pinot Noir -rypäleestä valmistetun punaviinin ja lohen yhdistelmän moni viininystävä jo tunteekin.

Oletko kokeillut eteläafrikkalaista Shiraz-punaviiniä ja kylmäsavulohta, joita molempia yhdistävät hennon savun aromit?

Mutta oletko kokeillut eteläafrikkalaista Shiraz-punaviiniä ja kylmäsavulohta? Tässä yhdistelmässä Etelä-Afrikan viineille tyypillinen hento savun aromi tukee hienosti lohen savuisuutta. Kokeile esimerkiksi Nederburg Shiraz ja nauti viini hieman viilennettynä.

Yhdistä valkoviiniä ja lihaa - joulukinkku & chablis

Ranskalainen Chablis-valkoviini ja joulukinkku sinapilla, eipä uskoisi heti suussa sulavaksi comboksi. Mikaelin vuosien varrella monta kertaa eri ihmisillä testaama yhdistelmä ei toimi ollenkaan ilman sinappia! 

Chablis-viinin runsas hapokkuus, mineraalisuus ja hedelmäisyys toimivat lihan kanssa, johon sinappi on tuonut hapokkuutta. Tätä pitää kokeilla vaikkapa Laroche Chablis’n kanssa.

mikael karttunen

Mikael Karttunen, Global Brand Ambassador

Mikael on Anoran baarimestari ja viiniasiantuntija, jonka sydäntä lähellä ovat erityisesti Italian supertoscanalaiset punaviinit kuten legendaarinen Ruffino Modus.