Parhaat viinit jouluruoille

Millainen viini sopii joulukinkulle? Entä muille joulun kalaruoille? Tutustu jouluisiin viinivinkkeihimme.

Valitse viinit joulun viettoon

Laadukas kuohuviini aloittaa jouluillallisen

Juhlava tapa aloittaa vuoden tärkein ateria on avata pullo hyvin viilennettyä kuohuviiniä. Pirteän kuplivan rinnalla voi tarjota mädillä, pieneksi hakatulla sipulilla ja smetanalla kruunattuja saaristolaisleipiä.

Raikkaan hapokas kuohuviini herättelee ruokahalua ja raikastaa suolaisen mädin makua. Joulun ajan kuohuviiniksi sopivat esimerkiksi espanjalainen luomucava Anna de Codorníu Brut tai tyylikäs Bollinger Special Cuvée -samppanja.

Tai tee raikas glögidrinkki yhdistämällä Blossan vuosikertaglögiä ja kuohuviiniä suosituksi Blossa Spritziksi.

Joulun kalaruoat herättävät nälän

Ennen pääruokaa joulupöydässä nautitaan kylmiä kala- ja liha-alkupaloja. Perinteisten kala-alkupalojen kanssa sopivat mainiosti raikkaat ja rehevän hedelmäiset valkoviinit.

Graavikalojen ja kylmäsavulohen ystävien kannattaa valita viini, jossa on pieni määrä hapokkuutta tasapainottavaa jäännössokeria. Esimerkiksi kuivahkot riesling-valkoviinit kuten ranskalainen Zinck Riesling rauhoittavat suolaisten kalaherkkujen makua.

Kylmille liha-alkupaloille kevyttä punaviiniä tai täyteläistä valkoviiniä

Liha-alkupalojen, kuten pateiden, terriinien tai possurullan kaveriksi voi valita kevyen punaviinin tai runsaan ja ryhdikkään valkoviinin.

Marjaisa ja hyvärakenteinen uusiseelantilainen Matua Pinot Noir -punaviini tai täyteläisen runsas ranskalainen Trimbach Pinot Gris Réserve -valkoviini toimivat mainiosti liha-alkuruokien kaverina.

Muistathan, että pinot noir -punaviinit maistuvat parhaiten hieman viilennettyinä, joten pullo kannattaa nostaa jääkaappiin 20 minuutiksi ennen tarjoilua.

Joulukinkulle ja kalkkunalle sopivat kevyemmät viinit

Pääruokana pöydässä komeilee usein hartaasti kypsennetty kinkku tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi kalkkuna.

Tuhdin hedelmäiset, tanniiniset tai täyteläiset viinit polkevat vaalean lihan maun jalkoihinsa, joten perinteiselle kinkulle sopivia kumppaneita kannattaa etsiä keveiden tai keskitäyteläisten viinien valikoimista.

Esimerkiksi keskitäyteläinen eteläranskalainen kevyen paahteiset punaviinit kuten (ogier heritages les moniales côtes du rhône villages ) toimivat erinomaisesti kinkun ja laatikoiden kanssa. Myös roseviinit sopivat erittäin hyvin kinkun kevyen maun kanssa. Katso roseviinitärpit joulupöytään.

Kevyen kalkkunan juomakumppanin valintaan pätevät samat lainalaisuudet kuin possussakin – mieluummin kevyempää kuin liian tuhtia.

Keskitäyteläiset ja hedelmäiset uuden maailman punaviinit tai runsaat valkoviinit sopivat hyvin vähärasvaisen vaalean linnun ja karpalokastikkeen seuraan. 

Makea päätös aterialle

Jouluna on lupa herkutella. Kun ateriasta on kulunut tovi, tarjoa vieraille klassista suomalaista yhdistelmää: piparkakkuja ja sinihomejuustoa.

Makean suolaisen jälkiruoan kruunaa herkullisen aromaattinen vaalea jälkiruokaviini Nederburg The Winemasters Noble Late Harvest Etelä-Afrikasta.