Valitse viini sienen maun mukaan

Jo pitkään pinnalla ollut lähiruokatrendi kannustaa lähtemään sieniretkelle. Mutta mitä viiniä tarjota suppilovahveroiden, kanttarellien tai suolasienien kanssa? Tutustu sommelier Antti Uusitalon suosituksiin.

Valitse viini sienen maun mukaan

Sienestys on aina jännittävä, hauska ja samalla rentouttava kokemus. Huolet unohtuvat metsien mättäille, kun silmät haravoivat lehtien alta pilkistäviä tatteja, kantojen takaa kurkkivia kantarelleja tai sammaleen syleilyssä olevia suppilovahveroryppäitä. Ensikertalaiselle kokenut sienestäjä tai sienikirja on välttämätön apu. Koriin kannattaa kerätä vain varmasti tunnistettuja ja vaarattomia sieniä ja kannattaa opetella vaikkapa vuodessa vain pari uutta sienilajia kunnolla.

Valitse viini sienen maun mukaan

Sienet ovat hyvin erilaisia maultaan, joten myös juomavalintaan vaikuttaa paljon pääraaka-aineen luonne.

Miedot sienet

Mietojen sienien makua ei pidä säikäyttää liian voimakkailla viineillä. Tattien ja haperoiden maku on hienostunut, joten niiden kanssa voi tarjota keveitä muscat-valkoviinejä tai marjaisia pinot noir -punaviinejä. Myös raikkaat ja aavistuksen paahteiset chardonnay-valkoviinit sopivat mainiosti esimerkiksi täyteläisen tattirisoton tai kermaisen kantarellimuhennoksen kaveriksi.

Voimakkaat sienet

Voimakkaan makuisten sienien, kuten suppilovahveroiden, mustien torvisienten tai korvasienten kanssa lasiin voi kaataa aavistuksen tuhdimpia valko- tai punaviinejä. Esimerkiksi miellyttävän marjainen bardolino Veneton alueelta, kevyesti tammessa kypsynyt argentiinalainen pinot noir tai keskitäyteläinen chianti toimivat tässä tilanteessa mainiosti.

Suolasienet

Suolasienistä valmistettujen ruokien rinnalla tarjottavan viinin ei tarvitse olla täysin kuivaa. Esimerkiksi Ranskan Alsacessa ja Saksan jokilaaksoissa syntyy viehättävän keveitä valkoviinejä, joiden sisältämä pieni jäännössokeri tasapainottaa sieniruokien suolaisuutta. Esimerkiksi suolasienistä valmistettu keitto tai salaatti saa mainion kumppanin puolikuivasta alsacelaisesta riesling-viinistä.

Säilötyt sienet

Ainostaan etikkaan säilötyt sienet ovat haasteellisia viinikumppaneita. Etikkaliemi kuivattaa viinien hedelmäisyyden ja jättää suuhun metallisen maun. Pikkelöityjen sieniherkkujen paras kaveri on raikas lager- tai vehnäolut.

Sommelier Antti Uusitalo

Sieniviinivinkit antoi ravintola Vinkkelin osakas ja sommelier Antti Uusitalo. Hän valitsee ravintolansa viinilistalle tasapainoisia sekä sesonkia ja ruokaa kunnioittavia viinejä moneen makuun.

www.ravintolavinkkeli.fi>