Klassikkoruoka Toscanasta – tämä runsas italialainen keitto on oikeastaan pata, joka saa makunsa erilaisista vihanneksista sekä possunkyljestä. Vegaaniversion saat jättämällä possun pois.
Pilko kaikki vihannekset leikkuulaudalla noin peukalonpään kokoisiksi lohkoiksi.
Siivuta porsaankylki ja ruskista isossa kasarissa pilkottujen sipulien kanssa. Lisää sitten pilkotut porkkanat, selleri ja perunat ja anna hautua.
Lisää tomaattipyre, suola ja pippuri sekä vettä sen verran että ainekset peittyvät.
Survo puolet pavuista sauvasekoittimella tai blenderillä ja lisää keiton joukkoon. Anna hautua matalalla lämmöllä kannen alla 40 minuuttia.
Lisää loput pavut kokonaisina ja anna hautua vielä noin puoli tuntia.
Paahda leivänpaloja paahtimessa tai pannulla oliiviöljyssä ja tarjoa keiton kanssa.
Tarjoa Ruffino Chianti -luomupunaviinin kanssa.
Toscanan klassikko-punaviinin Chiantin pääasiallinen rypälelajike on Sangiovese, joka on luonteeltaan hapokas ja marjaisan hedelmäinen. Chiantin maku ei peitä vaan nimenomaan auttaa korostamaan ruoan makuja aina pastasta pizzaan ja kasvisruoista kevyisiin liharuokiin.
Tomaattipohjaisen ja mukavan mausteisen chorizopastan viinikaveri on italialainen Ruffino Chianti-luomupunaviini, sillä hapokas tomaatti kaipaa parikseen hapokkaan viinin. Kokeile ruokatoimittaja Mari Moilasen kehittämää täsmäreseptiä.
Katso reseptiItalian Toscanasta tulevat Chianti-punaviinit ovat erinomaisia ruoan kumppaneita erityisesti tomaattipohjaisille ruoille. Lue miksi ja tutustu vinkkeihin.
Lue lisääItalialainen caponata-kastike valmistetaan maukkaista vihanneksista. "Pitkään haudutettu tomaattinen kastike on parasta lohturuokaa mitä tiedän" – kokki ja ruokakirjailija Teresa Välimäki.
Katso reseptiNäitä viinimaailman todellisia klassikoita yhdistävät alkukirjaimen lisäksi pitkät perinteet viininviljelyssä sekä panostus laatuun. Lähde viinikirjoittaja Ilkka Sirénin mukana nojatuolimatkalle kolmelle historialliselle viinialueelle.
Lue lisää