Caponata-kastike pastalle

Italialainen caponata-kastike valmistetaan maukkaista vihanneksista. "Pitkään haudutettu tomaattinen kastike on parasta lohturuokaa mitä tiedän" – kokki ja ruokakirjailija Teresa Välimäki.

caponata
logo

1 h 0 min

Tiesitkö, että toisin kuin monet muut viinit, hapokas italialainen Chianti-viini muodostaa toimivan makuparin myös tomaattipohjaisten ruokien kanssa. Lue lisää Chiantista ruokaviininä.

Caponata sopii kastikkeeksi myös liha-, kana- ja kalaruoille tai ruoaksi sellaisenaan hyvän maalaisleivän ja vihreän salaatin kera.

Vinkki! Keitä pasta aina riittävän isossa kattilassa ja reilussa suolalla maustetussa vedessä. Älä keitä pastaa liian pehmeäksi vaan al denteksi eli niin että pastassa on purutuntumaa.

AINEKSET

  • 2 munakoisoa

  • ripaus suolaa

  • 0,5 dl oliiviöljyä

  • 2 sipulia hienonnettuna

  • 5 valkosipulinkynttä hienonnettuna

  • 2-3 sellerinvartta hienonnettuna

  • 2 tlk säilyketomaatteja

  • 2 dl punaviiniä

  • 1 sitruunan mehu

  • 2-3 rkl sokeria

  • 2 rkl kapriksia

  • 1 dl oliiveja

  • suolaa & mustapippuria

VALMISTUSOHJEET

    1. Kuutioi munakoiso noin 1,5 x 1,5 cm kokoisiksi kuutioiksi ja laita ne lävikköön. Ripottele kuutioiden joukkoon suolaa ja anna nesteen valua pois.

    2. Kuumenna oliiviöljy isolla korkeareunaisella paistinpannulla ja paista munakoisokuutioihin väriä, kaada ne uunivuokaan. Paista munakoisokuutiot tarvittaessa pienemmissä erissä niin ne saavat paremmin väriä.

    3. Lisää pannulle sipulit ja sellerin varret ja paista pari minuuttia. Lisää säilyketomaatit, punaviini, sitruunamehu, sokeri, kaprikset ja oliivit. Kiehauta ja tarkista maku. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

    4. Kaada seos uunivuokaan munakoisojen päälle ja hauduta 175-asteisessa uunissa 1,5-2 tuntia. Tarkista maku. Soseuta halutessasi ja tarjoile pastan ja Ruffino-viinin kanssa.

Teresa Välimäki

Resepti: kokki ja ruokakirjailija Teresa Välimäki

"Rakastan pitkään uunissa haudutettuja kasvisruokia kuten ranskalaista ratatouillea ja tätä italialaista caponataa. Pitkään haudutettu tomaattinen kastike on parasta lohturuokaa mitä tiedän ja se sopii valmistettavaksi mihin aikaan vuodesta tahansa. Käytä caponatassa laadukkaita säilyketomaatteja niin lopputulos on paras mahdollinen. Rakastan myös parmesaanijuustoa ja omaan caponata-annokseeni raastan vielä pinnalle kuohkean kerroksen täyteläistä parmesaaniraastetta. Hyvää ruokahalua!"