Espanjalainen kuohuviini on suomalaisten kestosuosikki – testissä kolme suosittua kesäistä kuohuvaa

Perinteisellä menetelmällä valmistettu espanjalainen cava on varma ja tyylikäs valinta. Se sopii niin seurustelujuomaksi kuin pikkusuolaisten kanssa nautittavaksi.

Kuohuvat_yhteiskuva

Alkon myydyimpien kuohuviinien listalla on monta espanjalaista cavaa, vaikka viime vuosina italialainen prosecco onkin kasvattanut suosiotaan. Espanjan Kataloniasta peräisin olevat cavat ovatkin vakiinnuttaneet asemansa Suomen suosituimpien kuohuviinien joukossa. Cavat ovat usein kuivia kuohuviinejä, joiden mausta löytyy raikasta sitrusmaisuutta sekä mineraalisuutta.

Cava valmistetaan samanlaisella käymismenetelmällä kuin samppanja

Yksi syy Cavan suosion takana on se, että se valmistetaan samanlaisella niin sanotulla perinteisellä kuohuviinin valmistusmenetelmällä. Tämä valmistumistapa on samanlainen kuin samppanjalla, jossa toinen käyminen eli kuplat viinin tuottava käyminen tapahtuu samaisessa pullossa, jossa viini tulee aikanaan myyntiin.

Valmistusprosessi vie aikansa, sillä toisen käymisen jälkeen viiniä vielä kypsytetään pulloissa kellarin viileydessä. Tästä viini on saanut nimensä cava eli kellari. Kuohuviinin hienostunut suutuntuma tuleekin näistä kuplista, jotka muodostuvat vasta pullotuksen jälkeen.

Espanjalaiset kuohuviinit testissä

Pyysimme muutamia vaikuttajia ja heidän lähipiiriään maistelemaan kolmea erilaista espanjalaista kuohuviiniä, joista kaksi oli cavaa. Mielipiteet jakautuivat melko tasaisesti eri kuohuviinien välille.

Jaume Serra Cava Brut on varma valinta ja loistava hinta-laatusuhteeltaan

Jaume Serra Cava Brut on yksi Alkon myydyimmistä kuohuviineistä. Se sai paljon kiitosta kuivien kuohuviinien ystäviltä ja sen hinta-laatusuhdetta pidettiin erinomaisena.

Kuohuviinin makua kuvailtiin raikkaaksi ja hedelmäiseksi, ja siitä löytyi ananaksen ja greipin vivahteita. Mausta löytyi myös hieman yrttisyyttä sekä kellarikypsytetylle cavalle hyvin tyypillistä paahteisuutta.

Jaume Serra Cava Brut -kuohuviiniä pidettiin varmana valintana joko nautiskeluun sellaisenaan tai erilaisten pikkusuolaisten kanssa.

Janna Huusko maisteli tuotetta yhdessä bruschettojen kanssa. Hän sanoi pitävänsä erityisesti raikkaista ja melko kuivista kuohuviineistä, sillä ne sopivat vähän kaikkien naposteltavien ja ruokien kanssa.

Jaume Serra Oodi Vapaudelle cava hurmaa tyylikkäällä pullollaan

Jaume Serra Oodi Vapaudelle makua kuvailtiin pehmeäksi, kepeäksi ja hedelmäiseksi. ”Ihanan raikas ja sopi meidän kesäisiin herkkuihin täydellisesti”, totesi Liisa Ahtinen.

Oodi Vapaudelle sai myös kehuja kauniista ulkoasustaan. Katri Niskasen suunnitelmaa pullon kuosia pidettiin tyylikkäänä. Näin tämä kuohuviini sopiikin hyvin vaikka lahjaksi tai tuliaiseksi.

Sara Eilola totesi tuotteen olevan täydellinen lämpimien kesäiltojen nautiskeluun kavereiden kanssa.

Espanjalainen kuohuviini Don Luciano Demi Seco sopii kesäisen raparperipiirakan seuralaiseksi tai drinkkiin

Don Luciano on espanjalainen Macabeo-rypäleestä valmistettu puolimakea kuohuviini. Tämä juoma on enemmän makean kuohuviinien ystäville. Testaajat löysivät Don Lucianon mausta persikkaisuutta ja hedelmäistä makeutta, jopa hieman karkkimaisuutta.

Alli Tommiska suositteli sitä esimerkiksi aperitiiviksi tai raparperipiirakan seuralaiseksi. Don Luciano sopii hyvin myös helppojen kesäisten drinkkien tekoon.

Mukana maistelussa olivat mm seuraavat vaikuttajat: Emilia Tammilehto (@hkifoodie), Janna Huusko (@arkeniestetiikkaa), Alli Tommiska (@helsinkirestaurants), Tanja Karinen (@villaurinko), Liisa Ahtinen (@liisaahtinen) ja Sara Eilola (@saraeilola).

11.05.2022