Talvihetki Omena-Punaherukka on omenaviinipohjainen uutuusmaku
Talvihetki on aiemmin Jouluhetki-nimellä tunnettu omenaviinipohjainen glögisarja. Sitä valmistettiin ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten, jolloin makuna oli puhdas omena. Viime vuonna mukana oli pihjalanmarjamehua ja tänä vuonna punaherukkamehua.
– Talvihetki-glögi on aina omenaviinipohjainen, johon lisätään aitoa hapokkaan raikasta marjamehua niin että alkoholiprosentti asettuu suhteellisen matalaksi eli 8 prosenttiin, Markus kertoo. – Tuotekehityksemme tavoitteena on, että sekä omena että marja erottuvat mausta unohtamatta jouluisia mausteita, joista kaneli nousee eniten esille. Lisäksi glögissä on kardemummaa, neilikkaa ja inkivääriä.
Talvihetken erottaa muista perinteisistä glögeistä juuri raikkaan hapokkaan marjaisuutensa ansiosta, jolloin sen voi nauttia myös kylmänä tai jatkaa kuohuviinillä suhteessa 1/3 glögiä ja 2/3 kuohuviiniä kuten Ballet Carte Noir Organic Brut.
Kauniin heleänpunainen Talvihetki ei kaipaa joukkoonsa rusinoita ja manteleita, mutta toimii oikein hyvin perinteisen sinihomejuusto-piparkakku-yhdistelmän kanssa. Glögissä on sokeria 190 g litrassa ja se säilyy jääkaapissa noin viikon avattuna.
BLOSSA 20 Myntathé on saanut inspiraationsa Marokon Marrakechista
Vuoden 2020 uutuus maistuu raikkaalta mintulta ja vihreältä teeltä, joihin on yhdistetty perinteisiä glögimausteita. Maut tulevat tasapainoisesti esille Blossa-vuosikertaglögin klassisessa väkevöidyssä valkoviinipohjassa.
– Vuosikerta-Blossaan etsitään inspiraatiota joka vuosi uusista paikoista eri puolilta maailmaa. Tänä vuonna vihreän teen bitterisyys yhdistyy glögin makeuteen ja tuo siihen miellyttävän loppusilauksen. Minttu taas antaa raikkautta, mikä tasapainottaa makeutta.
Blossa 20 maistuu sekä kylmänä että lämmitettynä. Tai siitä voi tehdä myös raikkaan Mojito-drinkin. Glögissä on sokeria 160 g litrassa ja se säilyy jääkaapissa noin pari viikkoa avattuna.
Yli 30-vuotias Perinteinen Punaviiniglögi nyt luomua
Klassinen suomalainen glögi eli Perinteinen Punaviiniglögi on kuulunut monen perheen joulunodotukseen jo yli 30 vuoden ajan. Tänä vuonna glögi on valmistettu luonnonmukaisesti, mutta makumaailma on pyritty pitämään entisellään. Glögin pohjana oleva viini on myös kirkastettu vegaanisesti.
Perinteinen Punaviiniglögi on kokenut muutoksen myös ulkomuodossaan. Se on pullotettu kevytlasipulloon ja etiketti on modernisoitu lähes kokonaan. Aiempi tumma värimaailma on väistynyt vaaleampien ja raikkaampien värien tieltä, mutta etiketin ornamentit on säilytetty.
– Monien glöginystävien iloksi Perinteistä Punaviiniglögiä saa tänä vuonna lähes jokaisesta Alkosta, Markus kertoo – Alko on ottanut nyt perinteisen takaisin myymälöiden vakiovalikoimaan, se ehti olla pari vuotta tilausvalikoimassa, jolloin glögiä ei saanut läheskään joka Alkosta.
Perinteisessä Punaviiniglögissä on vähemmän sokeria kuin useimmissa muissa glögeissä.
Perinteisessä Punaviiniglögissä on sokeria 120 grammaa litrassa eli vähemmän kuin useimmissa muissa glögeissä, joissa on usein vähintään 140 grammaa sokeria. Maku onkin punaviinimaisempi ja glögin tärkein mauste kaneli pääsee mukavasti oikeuksiinsa. Lisäksi mausteissa on käytetty neilikkaa sekä appelsiininkuorta tuomaan raikkautta. Alkoholia glögissä on 11 %.
– Maustetisleet ja -uutteet valmistamme itse Rajamäen juomatehtaallamme ja punaviini tulee Espanjasta La Manchan viinialueelta, Markus kertoo. Perinteinen punaviiniglögi säilyy jääkaapissa avattuna viikon verran.
Entä mitä on Hehkuviini?
Vuosi kieltolain päättymisen jälkeen eli vuonna 1933 alettiin valmistaa Hehkuviiniä eli perinteistä suomalaista glögijuomaa. Glögi-sanahan tulee ruotsinkielisestä sanasta glödga eli hehkuttaa, mikä viittaa tietenkin lämmittämiseen.
Hehkuviini eroaa perinteisistä glögeistä suuremman alkoholipitoisuutensa takia. Se on väkevöity punaviinipohjainen glögijuoma, jossa on alkoholia 22 %. Juoman nimi oli alunperin Jouluhehku, mutta muuttui Hehkuviiniksi 30-luvun lopulla. Hehkuviinin resepti, jossa kaikki maustetisleet uutetaan itse Altian Rajamäen tehtaalla, on ollut pohjatietona myös Altian nykyisten suomalaisten glögien kehitykselle kautta aikojen.
Hehkuviinissä käytetään pomeranssinkuorta enemmän kuin yleensä glögeissä, joten se maistuu appelsiinimaisen bitteriseltä. – Jos glögihimo herää keskellä kesää, Hehkuviiniä saa ainoana glögijuomana Alkosta ympäri vuoden, Markus vinkkaa. Hehkuviini säilyy korkeamman alkoholipitoisuutensa ansiosta jääkaapissa avattuna 2 viikko
Tiesitkö miten suomalainen ja ruotsalainen glögi eroavat toisistaan?
Ruotsalainen glöginvalmistuksen perinne pohjautuu vuodelta 1895 peräisin olevan Blossa-glögin reseptiin. Sen kehitti viinikauppias J.D. Grönsted Tukholman vanhasta kaupungista. Ruotsalainen glögi on pääsääntöisesti makeampaa kuin suomalainen eikä siinä käytetä kanelia mausteena.
Perinteinen suomalainen glögi on siis vähemmän makea ja vähemmän mausteinen, ja siinä kaneli on usein päämauste. Viinipohjaisen glögireseptin esimerkkinä on toiminut Hehkuviini vuodelta 1933.
Markus Hannula, Business Development Manager
Markus vastaa Altialla uusien viinien hankinnasta eri puolilta maailmaa ja uusien viinibrändien konseptoinnista ja kehittämisestä. WSET Diploman suorittanut Markus on työskennellyt viinialalla eri tehtävissä jo 20 vuotta.