Helsingin Sanomien viiniasiantuntija Jouko Mykkänen suosittelee HS Viinikriitikon valinta -juttusarjassa sesonkiin sopivia viinejä, joissa on erityisen hyvä hinta-laatusuhde. HS-viinitestissä raati puolestaan arvioi ja pisteyttää viinejä sokkomaistelussa. Helsingin Sanomien alkuperäisen Vuoden parhaat viinit 2024 -artikkelin löydät täältä (vain HS tilaajille)
Paras 8-prosenttinen riesling: Leitz Eins-Zwei-Acht Riesling 8 %
Helsingin Sanomien Viinitesti 19.7.2024: HS testissä markettien kasiprosenttiset valkoviinit: Yksi erottuu selkeästi muista
HS-viinitestin tulokset:
Sijoitus 1/9, neljä tähteä = Erinomainen, luonteikas
"Vaalean kullan värisessä viinissä on runsaanpuoleinen tuoksu. Maku on puolikuiva ja hyvin hapokas. Suussa maistuu monipuolisesti maukkaita kypsän hedelmäisiä makuja, kuten persikkaa, nektariinia, omenaa ja sitruunaa. Mukana myös hiukan mineraalisuutta ja kukkaisuutta. Maku on mainio, tasapainoinen ja keskipitkä. Sokeri tukee sopivasti makua alusta loppuun tehden viinistä kasiprosenttisten viinikategoriassa keskitäyteläisen. Viinissä on monia ihastuttavia ja tyypillisiä rieslingin piirteitä. "
Viinikriitikon valinta – Leyda Reserva Sauvignon Blanc 2 litraa
Helsingin Sanomien Viinikriitikon valinta 10.5.2024: Tämä valkoviini ei pyytele anteeksi vaan täyttää suun röyhkeästi voimakkailla aromeilla
Helsingin Sanomien viinikriitikon arvio:
"Viinin tuoksu on hurmaava. Sen intensiivisen aromipaletin pääosassa on herukanlehti, jossa korostuu myös parsamainen sivujuonne. Löydettävissä on myös nokkosta ja sitrusmaista kirpeyttä. Täyteläisyyttä tuoksuun tuo kypsän karviaisen ja aprikoosin hedelmäiset sävyt.
"Chilessä Leydan laaksoon ilmestyi sukupolvi sitten laakson nimeä käyttävä tuottaja, joka modernilla tavalla osasi hyödyntää viileiden merituulien laaksoa aromaattisen sauvignon blancin tekemiseen."
Maussa on yhtä lailla intensiivisyyttä. Maku alkaa hedelmäisyydellä, aprikoosilla. Sitten aromaattisemmat vihreät sävyt nousevat esiin, kun nokkonen ja herukanlehti alkavat dominoida makua. Hennon parsamaisen ja sitruunan sävyn jälkeen loppumaussa on havaittavissa vielä vihreiden lehtien ja ruohon aromeja. Lopuksi esiin tulevat vielä greippimäiset ja paahteisen mineraaliset sävyt. Pitkään suussa tuntuva viini ei siis ole ujo. Runsaassa maussa on paljon annettavaa ja se on suorastaan röyhkeä. Joskus viinin maku voi olla hento, jopa huomaamaton. Leyda Reserva Sauvignon Blanc täyttää suun voimakkailla, puskevilla aromeilla eikä se pyytele anteeksi."
Viinikriitikon valinta – Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese
Helsingin Sanomien Viinikriitikon valinta 5.7.2024: Tämä klassikkoviini on ylittämätön mansikoiden kanssa
Helsingin Sanomien viinikriitikon arvio:
"Kauniin kullankeltaisessa viinissä on runsas ja tiivis tuoksu. Maku on ylettömän makea, lähes siirappimainen makeus valtaa suun hetimiten. Kun sokerisuus hiukan hellittää, alkavat erilaiset maut päästä esiin. Niitä onkin runsaasti: tiivistä aprikoosia, hiukan vaniljaa, ylikypsää persikkaa ja ananasta, sitruunamarmeladia. Maku muodostuu hitaanlaisesti, joten siinä on antava pituus. Jälkimakua kannattelee runsas hapokkuus, jonka ympärillä eri maut pyörivät raikkaasti. Silti suuhun jää pitkäksi aikaa hivelevä makeus."
"Viinissä on alkoholia vain 8,5 prosenttia. Sokeria on yli 200 g litraa kohti, joka tekee viinistä erittäin makean ja suutuntumaltaan suorastaan paksun. Vastapainona on runsaasti happoja."
"Kokonaisuus on herkullinen, tasapainoinen ja hyvin odotusten mukainen makea jälkiruokaviini. Parasta viini on mielestäni tuoreiden mansikoiden kanssa. Askel vielä herkullisempaan yhdistelmään on tarjoilla, jos mansikat tarjoaa sabayon-kastikkeen peittäminä. Tätä mainiota makeaa ja hapokasta viiniä voi hyvin käyttää sabayonin valmistuksessa desin verran. Pulloon jää juuri sopivat annokset viiniä neljälle nauttijalle."