Leyda-viinit Chilestä
Tutustu palkitun viinintekijän Viviana Navarreten upeisiin Leyda-viineihin ja Viinilehden arvioihin.
Lue lisää »Viviana Navarreten intohimo ja tinkimätön työskentely ovat nostaneet paitsi Viña Leydan myös koko Chilen viinintuotannon kansainväliseen valokeilaan. Tutustu Vivianan kädenjälkeen!
Viña Leydan palkittu viinintekijä Viviana Navarrete on vakuuttunut siitä, että Chilen ainutlaatuinen maantieteellinen ympäristö tarjoaa täydelliset edellytykset korkealaatuisten viinien valmistukseen. Tyynen valtameren viilentävä vaikutus ja monimuotoiset maaperät antavat viininviljelylle erottuvan luonteen.
Viña Leydan huippuviinien maistelulaatikko on nyt saatavilla viinikellari.comista. Upeasta viinikokonaisuudesta osa on tarjolla ensimmäistä kertaa Suomessa. Tutustu maistelulaatikkoon >>
Eteläisellä pallonpuoliskolla sadonkorjuu tapahtuu loppukeväällä. “Tykkään erotella viinit tarkasti jo valmistusvaiheessa: viinitarhat, palstat, maaperät, rypälelajikkeet ja jopa saman rypäleen eri kloonit käyvät kaikki erikseen. Tämä vaatii paljon tilaa viininvalmistamolla, mutta laaja valikoima eri viinejä antaa enemmän työkaluja lopullisen viinin sekoitukseen.” kertoo Viviana.
Viviana oli kiinnostunut biologiasta jo koulussa, mutta viiniala valikoitui vasta opintojen viime metreillä, kun hänen piti erikoistua. Naisviinintekijöitä ei Chilessä ollut juuri ollenkaan, joten työ viinin parissa vaikutti mielenkiintoiselta. Tänä päivänä Vivianaa pidetään yhtenä Etelä-Amerikan arvostetuimmista viinintekijöistä ja muun muassa tunnettu yhdysvaltalainen viinilehti Wine Enthusiast on valinnut hänet viinialan kymmenen vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon. Palkintojen ja tittelien takaa paljastuu kuitenkin sydämellinen työtään rakastava viininörtti.
Minä haluan parantaa Viña Leydan viinien laatua joka vuosi. Tämä on osa sieluani. - Viviana Navarrete
“Kun intohimoisesti välittää jostain, siitä tulee pakkomielle. Olen välillä itselleni ankara. Jos en esimerkiksi ole tyytyväinen tekemääni viinisekoitukseen tulen seuraavana päivänä takaisin ja teen uuden, ja uuden, vaikka 17 kertaa kunnes olen tyytyväinen. Minun työni ei ole valmistaa tasalaatuista viiniä. Minä haluan parantaa Viña Leydan viinien laatua joka vuosi. Tämä on osa sieluani.”
Etelä-Amerikka saa monelle mieleen kuuman ja kostean ilmaston, mutta Chilen rannikolla sijaitsevat Viña Leydan viinitarhat hyötyvät köynnösten välissä puhaltavasta viileästä Tyynen valtameren merituulesta.
“Chile yhdistetään usein lämpimään ilmastoon ja erittäin täyteläisiin Cabernet Sauvignon -punaviineihin, mutta rannikolla todellisuus on aivan toinen. Meidän viinitarhamme sijaitsevat vain neljän kilometrin päässä mereltä. Humboldtin merivirta on kylmä ja se todella tuntuu. Lähden viinitarhalle harvoin ilman takkia. Vuoden keskilämpötila on vain 13°C ja vuoden lämpösumma pienempi kuin Ranskan Burgundissa. Ja silti olemme mukamas kuuma viinialue,” Viviana naurahtaa.
Chilen rannikolla sijaitsevat Viña Leydan viinitarhat hyötyvät köynnösten välissä puhaltavasta viileästä Tyynen valtameren merituulesta.
Viileä merellinen ilmasto soveltuu erityisen hyvin aromaattisten valkoviinien sekä puhdaspiirteisten punaviinien valmistukseen. Valkoisista erityisesti Viña Leydan pirteät valkoviinit kuten Leyda Garuma Sauvignon Blanc ovat niin viininystävien kuin itse viinintekijänkin suosiossa.
“Mielestäni Chilestä löytyy uskomattomia Sauvignon Blanc -valkoviinejä pitkin rannikkoa. Chileläinen Sauvignon Blanc tunnetaan kirkkaan hedelmäisestä ja eloisasta makuprofiilista, joka on tyyliltään hieman hillitympi kuin Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc.”
Leyda Valleyn alueella sijaitsevat viinitarhat ovat Vivianan mukaan paratiisi Sauvignon Blancin tuotantoon. Viinit kuten Leyda Reserva Sauvignon Blanc on testamentti alueen virtaviivaiselle ja raikkaalle tyylille.
“Leyda Valleyn viileä ilmasto auttaa rypäleitä säilyttämään raikkaan hapokkuuden paremmin kuin muilla alueilla. Rypäleiden luontainen sähäkkä omenahappo on herkkä auringonvalolle. Mereltä hiipivä sumu ja keskivertoa pilvisempi sää suojaa rypäleitä liialta auringonvalolta. Lisäksi laakson rautapitoinen graniittinen maaperä alleviivaa viinin soinnukasta tyyliä. Tämä ainutlaatuinen yhdistelmä antaa Leydan Sauvignon Blancille runsaan aromiprofiilin, joka on ihanan sitruksinen, yrttinen sekä suutuntumaltaan rapean hapokas.”
Avatussa hanapakkauksessa viini säilyy raikkaana ja juomakelpoisena neljän viikon ajan (säilytä viileässä). Ympäristöystävällinen hanapakkaus on myös kätevä valinta niin piknikille, veneretkelle kuin mökille. Kokeile Leyda Reserva Sauvignon Blancia esimerkiksi aperitiivina sekä salaattien, grillattujen rapuvartaiden tai raikkaiden kalaruokien kanssa.
Aromiprofiilin lisäksi Sauvignon Blancin rakenne ja suutuntuma on Vivianalle ehdottoman tärkeä ominaisuus. “Aiemmin olimme tyytyväisiä kunhan viinit olivat raikkaita. Nyt haluan viineihin myös tekstuuria suutuntumaan. Tutkimme maaperää löytääksemme, mitkä paikat tuottavat rakenteellisesti intensiivisempiä viinejä. Kellarilla aloimme hyödyntämään käytettyjä tammitynnyreitä viinin alkoholikäymiseen. Vanhat tynnyrit eivät anna viiniin juurikaan makua, mutta antavat viinille hieman täyteläisyyttä sekä hennon kermaisen rakenteen. Haluamme näyttää Sauvignon Blancin toiset kasvot osoittaaksemme, että se voi kypsyä todella kauniisti pullossa.”
Yksi viinialueen haasteista on rypäletertuissa esiintyvä botrytis-harmaahome. “Leydan ilmasto-olosuhteiden takia rypäletertut ovat usein pieniä ja tiukkoja, joten kun hometta ilmenee, se on täysi painajainen. Näin ei onneksi aina tapahdu kiitos viinitarhoilla puhaltavan merituulen.”
Raikkaiden valkoviinien lisäksi alue tuottaa myös elegantteja punaviinejä kuten kirsikkainen ja vivahteikas Leyda Las Brisas Pinot Noir. Rypäle tunnetaan jokseenkin oikukkaana tapauksena viinitarhoilla, mutta Vivianan mukaan erityisesti tuorein vuosikerta 2023 oli itsepäiselle rypälelajikkeelle erinomainen.
“Rakastan tämän vuosikerran Pinot Noiria. Sää oli suhteellisen kylmä, joka korostaa lajikkeen punertavaa ja hapokasta hedelmäprofiilia. Kylmä ilmasto pitää myös alkoholin maltillisena, joka sopii paremmin meidän talon tyyliin. Korkea hapokkuus ja matala pH-arvo tarkoittavat, että viini kestää myös kypsytystä paremmin. Uusimman vuosikerran Pinot Noirit ovat makumaailmaltaan hyvin suoraviivaisia ja puhdaspiirteisiä.”
Yleisurheilua ja eritoten keihäänheittoa nuorempana harrastanut Viviana rentoutuu kiireisen aikataulun salliessa kuntosalilla. “Minulle on tärkeää työn ohella päästä lataamaan akkuja esimerkiksi kuntoilemalla. Tykkään painonnostosta ja kokovartalotreenistä. Se auttaa pysymään terveenä ja antaa minulle runsaasti energiaa. Muuten vietän aikaa kolmen lapseni kanssa. He tekevät minut onnelliseksi ja saavat minut unohtamaan kaiken stressin.”
Viviana uskoo aloittelevien viininystävien hyötyvän sijoittamalla rahansa laadukkaaseen viinilasiin sekä kirjahyllyyn. “Jos sinua kiinnostaa oppia viinistä, hyvä kirjallisuus on kustannustehokas tapa tutustua aiheeseen. Tänä päivänä myös internetistä löytyy käyttäjäystävällisiä viinisivustoja ja karttoja, jotka auttavat ymmärtämään paremmin viinin kiehtovaa maailmaa. Maistamalla viinejä eri tuottajilta opit myös tuntemaan paremmin omat makumieltymykset. Joten panosta ensin kirjoihin ja sitten viininmaisteluun,” Viviana suosittelee.
Haastattelu: Ilkka Sirén
Tutustu palkitun viinintekijän Viviana Navarreten upeisiin Leyda-viineihin ja Viinilehden arvioihin.
Lue lisää »Ranskan Burgundista kotoisin olevasta Pinot Noir -rypäleestä voi valmistaa upeita punaviinejä. Eloisiin pinot noireihin voi tutustua vaikkapa riistakauden aikaan tai kevyiden juustojen seurassa. Opi lisää rypäleestä sommelier Antti Uusitalon johdolla.
Lue lisää »Maailman TOP-10 naisviinintekijän joukossa palkittu chileläisen Leyda-viinitalon pääviinintekijä Viviana Navarrete kertoo mikä tekee hänen lempirypäleestään Sauvignon Blancista niin erityisen.
Lue lisää »