Leydan Löytö-viinit Chilestä

Tutustu palkitun viinintekijän Viviana Navarreten upeisiin Leyda-viineihin, jotka Viinilehti on arvioinut viiden tähden Löytö-viineiksi.

Löytö viinit

Viviana Navarrete on työskennellyt chileläisen Viña Leydan pääviinintekijänä vuodesta 2007. Hänen tavoitteensa on valmistaa Chilen parhaimpia viileän ilmaston viinejä kuten raikkaita Sauvignon Blanc -valkoviinejä ja elegantteja Pinot Noir -punaviinejä. Hänet on palkittu useasti innovatiivisista viineistään ja valittu viinijulkaisu Wine Enthusiastin viiniteollisuuden TOP 10 vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon.

Chile mielletään usein ilmastoltaan kuumaksi, mutta Leydan laakson viinitarhoilla alle viiden kilometrin päässä Tyynen valtameren rannalta keskilämpötila on vain 13 astetta. Meren viilentävä vaikutus näkyy ja maistuu Viña Leydan persoonallisissa viineissä, jotka tunnetaan raikkaudesta ja mineraalisuudesta yhdistettynä tasapainoiseen ja eleganttiin makuprofiiliin.

Tutustu Vivianan suosikkiviineihin

Leyda Garuma Sauvignon Blanc

Viinilehden arvio

Erittäin vivahteikas, tiivisarominen, rapsakka tuoksu tuo mieleen herukkapensaan, karviaisen ja yrttisyyden. Viinistä voi lisäksi erottaa raparperia ja mineraalisisuutta. Kuiva, tuoksun aromit tarkasti toistava maku ja suutuntumaltaan hyvin terhakka. Viinistä voi erottaa tuntuvaa omenaisuutta ja sitrushedelmien sävyjä.

Napakka hapokkuus tuo viiniin särmää ja kantaa kokonaisuutta herukkaiseen, mineraaliseen ja pitkään maistuvaan jälkivaikutelmaan, joka nostaa tuntuvasti veden kielelle.

Viisi tähteä = Tyylikäs huippuviini Hinta-laatusuhde = Löytö

Ruokasuositus

Aromikkaat kala- ja äyriäisruoat savustettuna, paistettuna tai graavattuna.

Leyda Las Brisas Pinot Noir – Viinilehden vuoden 2018 punaviini

Viinilehti on palkinnut chileläisen Leyda Pinot Noirin myös Vuoden 2018 parhaimpana punaviininä.

Viinilehden arvio

Tyylikäs, kypsän marjainen, punaisia vivahteita tarjoava tuoksu. Siinä on kypsiä kirsikoita, punaherukoita, mansikkaa ja vadelmaakin. Keskitäyteläinen maku allekirjoittaa tuoksun tyylikkään marjaiset aromit. Viinissä on lisäksi karpaloita ja puolukoitakin. Hento yrttisyys ja metsän aluskasvillisuutta muistuttavat vivahteet monipuolistavat makua. Viiniä ryhdittää eloisa hapokkuus, joka kannattelee kokonaisuutta pitkään, veden kielelle nostattavaan jälkimakuun.

Viisi tähteä = Tyylikäs huippuviini Hinta-laatusuhde = Löytö

Ruokasuositus

Tummat linnut ja paistettu tai grillattu, selkeämakuinen vaalea liha.

Vivianan kädenjälki näkyy laadussa

Leydan viinitalolla on mahdollisuus tuottaa pieniä eriä terroir-viinejä, jotka edustavat parhaiten kunkin viinitarhan ainutlaatuisuutta. Maaston suurista kaltevuuseroista johtuen tarhat altistuvat eri tavoin auringonvalolle.

- Oma viinintekotyylini on elegantti ja hienostunut, mikä näkyy mineraalisen raikkaina ja eloisina viineinä robustien ja voimakkaan intensiivisten viinien sijaan, kertoo Viviana.

Leydan parhaimpien viinien rypäleet poimitaan käsin ja tähän tehtävään Viviana kertoo valitsevansa ainoastaan naisia. - Naiset ovat paljon miehiä huolellisempia ja tarkempia poimijoita, siksi palkkaamme mielellämme naisia poimimaan parhaimpiin viineihimme valittavat rypäleet, Navarrete nauraa.

31.10.2022