Leyda-viinit Chilestä

Tutustu palkitun viinintekijän Viviana Navarreten upeisiin Leyda-viineihin ja Viinilehden arvioihin.

Leyda viinit

Viviana Navarrete on työskennellyt chileläisen Viña Leydan pääviinintekijänä vuodesta 2007. Hänen tavoitteensa on valmistaa Chilen parhaimpia viileän ilmaston viinejä kuten raikkaita Sauvignon Blanc -valkoviinejä ja elegantteja Pinot Noir -punaviinejä. Hänet on palkittu useasti innovatiivisista viineistään ja valittu viinijulkaisu Wine Enthusiastin viiniteollisuuden TOP 10 vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon.

Chile mielletään usein ilmastoltaan kuumaksi, mutta Leydan laakson viinitarhoilla alle viiden kilometrin päässä Tyynen valtameren rannalta keskilämpötila on vain 13 astetta. Meren viilentävä vaikutus näkyy ja maistuu Viña Leydan persoonallisissa viineissä, jotka tunnetaan raikkaudesta ja mineraalisuudesta yhdistettynä tasapainoiseen ja eleganttiin makuprofiiliin.

Tutustu Vivianan suosikkiviineihin

Leyda Garuma Sauvignon Blanc

Viinilehden arvio

Nuorekkaan raikas vihertävänsävytteinen tuoksu josta voi erottaa karviaista, mustaherukkapensaan lehteä sekä raparperia. Siinä on myös hentoja ruutisen mineraalisia piirteitä. Keskitäyteläinen maku on kuiva ja runsaasta hedelmäisyydestään huolimatta tyyliltään napakka. Maku seuraa tiiviisti tuoksun aromimaailmaa. Siinä on myös yrttisiä ja sitruksisia piirteitä. Viini saa jäntevyytensä eloisasta sitrusmaisesta hapokkuudesta, joka kantaa kokonaisuutta veden kielelle nostattavaan, karviaiseen viittaavaan, viipyilevään jälkivaikutelmaan.

Neljä tähteä = Harmoninen, laadultaan erinomainen Hinta-laatusuhde = Edullinen ostos

Ruokasuositus

Monikäyttöinen viini kala- ja äyriäisruoille, myös savustettuna.

Leyda Las Brisas Pinot Noir – Viinilehden vuoden 2018 punaviini

Viinilehti on palkinnut chileläisen Leyda Pinot Noirin myös Vuoden 2018 parhaimpana punaviininä.

Viinilehden arvio

Nuorekas marjaisa tuoksu jossa on vadelmaa, kypsää karpaloa, punaista kirsikkaa ja hennon mausteisia piirteitä. Keskitäyteläinen, varsin ilmava maku seuraa tiiviisti tuoksua. Notkea tanniinisuus ja eloisa marjainen hapokkuus tekevät mausta pirteän. Kokonaisuus jättää mausteisen, hennon paahteisen, kypsän marjaisen jälkivaikutelman, joka nostaa veden kielelle.

Neljä tähteä = Harmoninen, laadultaan erinomainen Hinta-laatusuhde = Edullinen ostos

Ruokasuositus

Grillatut tai paistetut vaaleat liharuoat. Myös yrttiset tummat liharuoat.

Vivianan kädenjälki näkyy laadussa

Leydan viinitalolla on mahdollisuus tuottaa pieniä eriä terroir-viinejä, jotka edustavat parhaiten kunkin viinitarhan ainutlaatuisuutta. Maaston suurista kaltevuuseroista johtuen tarhat altistuvat eri tavoin auringonvalolle.

- Oma viinintekotyylini on elegantti ja hienostunut, mikä näkyy mineraalisen raikkaina ja eloisina viineinä robustien ja voimakkaan intensiivisten viinien sijaan, kertoo Viviana.

Leydan parhaimpien viinien rypäleet poimitaan käsin ja tähän tehtävään Viviana kertoo valitsevansa ainoastaan naisia. - Naiset ovat paljon miehiä huolellisempia ja tarkempia poimijoita, siksi palkkaamme mielellämme naisia poimimaan parhaimpiin viineihimme valittavat rypäleet, Navarrete nauraa.

31.10.2022