Juhlatarjoilut Veneton tapaan – näin ihastutat vieraitasi Cicchetti-sormisyötävillä ja Pasqua-viineillä

Ruokavaikuttaja Anni Paakkunainen ihastui Pohjois-Italian matkallaan paikallisiin herkkuihin. Tutustu Annin vinkkeihin helpoista juhlatarjottavista.

Annin_juhlat_ja_cicchetti_photo_JOANNASUOMALAINEN

Veneton alue Pohjois-Italiassa tunnetaan upeasta viinikulttuuristaan ja monipuolisesta ruokaperinteestään, mitä tekee siitä ihastuttavan inspiraation lähteen juhliin. Venetolainen tunnelma tuo juhlapöytään rentoa eleganssia ja herkullisia italialaisia makuja.

Veneton alueen pääkaupunki on kaikkien tuntema Venetsia, mutta toiseksi suurin kaupunki Verona tunnetaan erityisesti viinikulttuuristaan sekä romanttisesta historiastaan, kuten William Shakespearen klassikkotarinaan Romeo ja Julia liittyvistä nähtävyyksistään.

Cicchetti_tarjottimella_JOANNASUOMALAINEN

Cicchetti – makumatka Venetoon

Cicchetti (lausutaan chi-KET-ti) on Venetossa perinteikäs tapa nauttia pieniä, suolaisia ruoka-annoksia esimerkiksi aperitiivin seurassa. Usein cicchetti-annokset ovat pienten leipäviipaleiden päällä tarjottuja lihasta, juustosta tai kasviksista koostuvia sormisyötäviä.

– Cicchettien viehätys on niiden yksinkertaisuudessa ja laadukkaissa raaka-aineissa sekä mahdollisuudessa maistaa monenlaisia makuja tai valita omat suosikit, kertoo Annin Uunissa -blogista tuttu ruokavaikuttaja Anni Paakkunainen.

– Cicchettit näyttävät upeilta ja herkullisilta isoilla tarjottimilla, ne on myös helppo valmistaa. Kokemukseni mukaan ne herättävät vieraissa suurta ihastusta, ja pöytä näyttää helposti todella runsaalta.

Cicchetti_lautasella_JOANNASUOMALAINEN

Annin cicchetti-suosikit

• ricotta, paahdettu parsa ja musta suola

• paahdetut tomaatit ja burrata

• taleggio-juusto, paahdetut pähkinät ja hunaja

Leikkaa ciabattasta tai patongista suhteellisen ohuita paloja, asettele täytteet päälle ja tarvittaessa kiinnitä ne yhteen cocktail-tikulla. Voit myös halutessasi paahtaa leipäpalat ensin.

– Veronassa maistoin myös "Baccalà mantecate" eli silkkiseksi vaahdoksi vatkattua liotettua turskaa oliiviöljyn kera. Sardellit mehevän tomaatin päällä toimivat myös, Anni jatkaa.

Pasqua-viinit täydentävät makuelämyksen

Veneton ruokatunnelmaa täydentävät tietenkin paikalliset viinit – raikas prosecco-kuohuviini tai elegantti roseeviini.

Kolmannessa sukupolvessa toimivan perheomisteisen Pasqua-viinitalon 11 Minutes Rosé erottuu roseeviinien joukosta paitsi laadukkaan makunsa myös erikoisen pullonmuodon sekä romanttisen etiketin ansiosta.

Viinin etiketissä oleva latinankielinen lause Odi et Amo on roomalaisen runoilijan Gaius Valerius Catulluksen kuuluisa teos ja tarkoittaa suomeksi 'vihata ja rakastaa'.

Pasqua_11_minutes_rose_JOANNASUOMALAINEN

Noin vuonna 50 eKr eläneen Catulluksen lemmen kohde ja runojen aihe oli Lesbia-niminen nainen, jonka kaunis muotokuva heijastuu takaetiketistä viinin läpi etuetiketin keskellä olevaan aukkoon.

Yhdessätoista minuutissa täydellinen väri ja raikkaus

Viinin nimi 11 minutes tarkoittaa aikaa, jonka rypäleiden kuorimassa on kosketuksissa rypälemehun kanssa käymisprosessin aikana.

Yksitoista minuuttia on optimaalinen aika, jossa viini säilyttää raikkautensa, mutta saa häivähdyksen marjaisuutta ja saavuttaa kauniin lohenpunaisen värin, jonka tummien rypäleiden kuoret antavat.

Buon appetito ja tunnelmallisia juhlia!

Anni_Paakkunainen_JOANNASUOMALAINEN

Haastattelussa Anni Paakkunainen

Ruokakirjailija ja -vaikuttaja Anni Paakkunainen loihtii elämästä herkullista. Leivonnassa ja kokkaamisessa suurin inspiraation lähde ovat vuodenajat sekä tuoreet sesongin raaka-aineet. IG: @anninuunissa

www.anninuunissa.fi

Kuvat: Joanna Suomalainen

Amarone_viinitarhaa_Pasqualla

Pasqua


Italian kuuluisimpien viinien taustalla ovat perheen ja perinteiden kunnioitus sekä palo kehittyä vuodesta toiseen. Veronassa sijaitseva Pasquan tila on ihanteellinen vierailukohde italialaisen ruoan ja tyylikkäiden viinien ystäville.

Tutustu brändiin »