Kokkaa eteläafrikkalaisittain Louisen matkassa

Louise Mérus on suomenruotsalainen Cordon Bleu kokki ja ruokakirjailija, joka on asunut ja opiskellut Etelä-Afrikan Kapkaupungissa. Tutustu mitä eteläafrikkalainen keittiö oikein pitää sisällään ja nappaa etusi Louisen kokkauskurssille!

Louisen_Bobotie_lihapullat

Louise, mistä eteläafrikkalaisessa ruokakulttuurissa oikein on kyse?

Etelä-Afrikan keittiötä kutsutaan usein sateenkaarikeittiöksi, koska se on sekoitus afrikkalaista, eurooppalaista ja aasialaista ruoanlaittoa. Ruoassa käytetään paljon mausteita kuten kanelia, kardemummaa, kurkumaa, korianteria ja myös hedelmiä eri muodoissa sekä suolaisissa että makeissa annoksissa.

Etelä-Afrikassa on ympäri vuoden iso valikoima tuoreita raaka-aineita, koska Länsi-Kapissa vallitsee välimerellinen ilmasto. Maa sijaitsee Atlantin ja Tyynen valtameren risteyksessä ja molemmista meristä nousee erilaisia herkullisia kaloja ja äyriäisiä. Lihavalikoima on myös laaja sisältäen riistaa, karitsaa, strutsia ja nautaa. Eteläafrikkalainen ruokakulttuuri on mielestäni hauska ja mielikuvituksellinen.

Millaisia vaikutteita suomalainen kotikokki voisi ottaa käyttöönsä eteläafrikkalaisesta keittiöstä?

Että saa olla kekseliäs ja pitää hauskaa keittiössä! Kannattaa käyttää paljon väriä ja makua ruoassa ja kokeilla rohkeasti uusia makuyhdistelmiä. Suosittelen esimerkiksi kokeilemaan myskikurpistakeittoon mausteeksi appelsiinia tai omenaa ja kanelia. 

Suunnittelit Nederburg-punaviineille Bobotie-lihapullat. Mitä oikein on Bobotie?

Klassinen Bobotie on mausteinen lihavuoka, joka on Cape Malay ruokakulttuurin perinneruoka. Monilla äideillä on siitä oma reseptinsä. Karitsan, naudan tai strutsin jauhelihaan lisätään mausteita, mango chutneya, munamaitoa ja manteleita ja sitä syödään keltaisen riisin ja mango chutneyn kanssa.

 Eteläafrikkalainen ruokakulttuuri on mielestäni hauska ja mielikuvituksellinen

Kokeilin kesällä tehdä karitsanlihapullia samoilla mausteilla ja totesin että se toimii erittäin hyvin. Ne tuovat hyvän variaation meidän pohjoismaisiin lihapulliin. Katso jutun lopusta kaikki Louisen ruokaohjeet, jotka hän suunnitteli Nederburg-viineille.

Mikä on oma suosikkimakusi eteläafrikkalaisesta keittiöstä?

Pidän tuoreista ostereista ja simpukoista – simpukat voi itse poimia Etelä-Afrikassa merenrannalta. Tuoreet hedelmät ja vihannekset maistuvat myös niin paljon paremmin siellä missä ne ovat kypsyneet auringon alla.

Yksi suosikkiruoistani on Cape Malay simpukat, jonka ohje löytyy ruokakirjastani Mina smaker från Kapstaden. Annos sisältää mm. kookosmaitoa, currymausteita ja chutneya. Osterit nautin usein omena-shalottisipuli-vinaigretten kanssa.

Millaisia tapahtumia järjestät Danskarby Green Kitchenissa Kirkkonummella?

Järjestän tapahtumia varten remontoidussa lapsuudenkodissani Kirkkonummen Långvikissa erilaisia sesongin mukaisia ruoka- ja käsityökursseja ympäri vuoden. Syksyisin on esimerkiksi riistakursseja ja sadonkorjuukursseja, jouluna kukkakranssikursseja, keväällä viljely- ja villiyrttikursseja ja myös keramiikkaa, maalausta ja metsäjoogaa.

Marraskuun Etelä-Afrikka -kurssilla kokataan yhdessä mm. Cape Malay simpukoita, Bobotieta, värikkäitä salaatteja ja Malva-vanukasta ja nautitaan ne yhdessä ihanien Nederburg-viinien kanssa.

Louise Mérus

Louisen Etelä-Afrikan kokkauskurssi 22.11.2023 klo 17.00-20.30 – nappaa etusi!

Valmistamme yhdessä illallisbuffetin, jossa on tarjolla perinteisiä eteläafrikkalaisia ruokia sekä Louisen suosikkeja pohjoismaisella twistillä.

Saat Viinimaan uutiskirjeen lukijana - 15 % alennuksen (Kurssin norm. hinta 110 € )

Lue lisää ja ilmoittaudu >>

25.10.2023