Millaista lammasruokaa pääsiäiseksi?

Lue ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruohon vinkit lammasruoan valmistuksesta sekä katso herkulliset ruokaohjeet viinisuosituksineen.

Pääsiäislammasta perinteisen sekä eksoottisen ohjeen mukaan

Millainen on pääsiäisen helpoin lammasruoka?

– Ylikypsä liha esimerkiksi karitsan paistista tai niskasta valmistettuna on helppo ja turvallinen vaihtoehto. Laita mausteiden ja nesteen kanssa pataan ja muutamaksi tunniksi tai yön yli uuniin sataan asteeseen. Muista kuitenkin kansi, ettei liha pääse kuivumaan. Katso ohje karitsan niskasta valkosipulikastikkeella.

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun ostaa lampaan lihaa ja mistä ylipäätään kannattaa ostaa?

– Suosin itse kotimaista lihaa –  luomua tai vastaavaa – suoraan tuottajilta ostettuna, jolloin voin olla varma lihan alkuperästä ja laadusta. Nuori ja hyvälaatuinen, aika miedon makuinen karitsan liha on suosittua, sillä se sisältää vähemmän rasvaa kuin lampaan liha. Rasva saa lihan maistumaan monien karsastamalle ’villalle’, mutta minttukastike tai -hyytelö taittaa hyvin tuota villaisuutta.

Vinkki! Karitsanviulunkin voi grillata. Aseta grilli 70 asteeseen, kansi päälle ja paistomittari 65 asteeseen. Vie pari tuntia aikaa.

– Useat lampolat myyvät myös suoraan kuluttajille esimerkiksi REKO-lähiruokaryhmän kautta. Omat suosikkini ovat Tammisaaren Bovikin ja Perttelin Herrakunnan lammastilojen karitsanlihat. Näitä suosin myös ravintola Nokan keittiössä.

Miksi perinteinen viulu kannattaa kuorruttaa yrttitahnalla?

–  Karitsa rakastaa yrttejä kuten lehtipersiljaa, basilikaa, rosmariinia, salviaa tai mitä ylipäätään on saatavilla. Mehevä yrttikuorrutus antaa makua lihalle ja tuo sen parhaat vivahteet hienosti esille yhdessä laadukkaan ja mehevän punaviinin kanssa. Katso ohje.

Rennompaan pääsiäiseen suunnittelit tacot lampaanlihatäytteellä, kerro lisää

– Vierailin Etelä-Amerikassa viinitila- ja kalastusmatkalla. Latinalaiseen keittiöön kuuluvat oleellisesti Meksikosta kotoisin olevat tacot, jotka voi täyttää erilaisilla täytteillä kuten lihalla, pavuilla ja tietysti pikantilla kastikkeella.

Omissa versioissani täytteenä on mm. kotimaista härkäpapua, lampaan jauhelihaa ja savoynkaalia. Valmiisiin pehmeisiin tacolettuihin kääräisty täyte on astetta rennompi ja vaivattomampi ruoka pitkään paistetun lampaanlihan sijaan. Katso ohje.

Tarapacá Gran Reserva Organic -luomupunaviini
Mehevän hilloinen Tarapacá Gran Reserva Organic -luomupunaviini sopii mainiosti lammastacoille yrttisyytensä ja kevyen tammisuutensa ansiosta.

Alkuruoaksi tacoille suosittelen kuhacevicheä ja raikasta Tarapacá Gran Reserva Sauvignon Blanc -valkoviiniä.

Entä millaista viiniä kannattaa valita lampaan kanssa?

– Lammasviinin valintaan vaikuttavat käytettävä lihan osa ja valmistustapa, sekä myös käytetyt mausteet. Perussääntönä voi pitää, että lammas kaipaa kaverikseen runsasmakuisen ja täyteläisen punaviinin. Oma suosikkini on rotevan voimakas Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon.