Katso keittiömestari Pipsa Hurmerinnan glögivinkit

Keittiömestari ja ruokakirjailija Pipsa Hurmerinta tunnustautuu innokkaaksi glöginautiskelijaksi, joka aloittaa kauden aina hyvissä ajoin. Tutustu Pipsan vinkkeihin ja katso glögipähkinöiden ohje.

glögikattaus

– Olen tosi innokas glöginjuoja ja aloitankin kauden aina jo lokakuussa, Pipsa kertoo. – Valmistan glögiä aika paljon itse oman reseptini mukaan sekä punaviini- että valkoviinipohjaisena, mutta erityisesti odotan aina Blossa-glögin uutta vuosikertaa. 

– Tämänvuotinen Blossa 20 Myntathé on hienolla tavalla erilainen ja tykkään siitä kovasti. Juon sen mieluiten jääpalojen kanssa, jotta mintun maku pääsee esiin. Kuumana versiona taas lisään koristeeksi paljon tuoreita mintunlehtiä ja pinjansiemeniä terävöittääkseni lisää marokkolaista makumaailmaa.

Blossa myntathe glögi
Vuosikertaglögi Blossa 20 Myntathé sopii nautittavaksi sekä kylmänä että lämpimänä.

– Minulle glögeily on ennenkaikkea sosiaalinen juttu eli siihen kuuluvat ystävät, joiden kanssa vietetään yhdessä iltaa. Punaviinipohjainen glögi, piparkakku ja homejuusto on se paras perinteinen yhdistelmä, jonka ympärille on helppo luoda jouluinen kattaus.

Makea glögi toimii mielestäni hyvin myös muiden suolaisten juustojen kanssa kuten Cheddar, Appenzeller tai Comte. Ja leikkeleet kuten salami ja kinkut tai vähän mausteinen chorizo on hyvä combo glögin kanssa.

Jotain erilaista glögin joukkoon?

– Nautin glögini aina lasista, jotta sen kaunis väri pääsee oikeuksiinsa, Pipsa kertoo. – Käytän lapsuudenkotini glögilaseja, joissa on rottinkiset lasinsuojat tai Iittalan klassikkoja Tsaikka-laseja.

Glögi & juustot – makean ja suolaisen klassinen yhdistelmä

Pipsan glögilasista ei löydy perinteisiä manteleita ja rusinoita, vaan hän tunnelmoi kanelin ja appelsiinin yhdistelmällä. – Tykkään laittaa glögin joukkoon koristeeksi kokonaisen kanelitangon tai raikkaita appelsiiniviipaleita. Appelsiinin kuoresta voi myös puristaa eteeristä öljyä glögin pinnalle.

Miten valmistaudut jouluun?

Vaikka joulunalusaika on yleensä kiireistä aikaa, Pipsalle on tärkeää viettää aikaa ystävien kanssa. – Ei tarvitse välttämättä järjestää mitään suuria illanistujaisia, vaan tehdä itse pientä purtavaa ja keskittyä ystäviin, joita ei ole nähnyt pitkään aikaan. Saatan myös tilata ruoan rennosti kotiin, vaikka ihan vaan pizzat illan päätteeksi, Pipsa kertoo.

Klassikko-punaviiniglögi Blossa
Klassikko-punaviiniglögi Blossan löydät ruokakaupoista miedompana 5,5 % alkoholipitoisuudella.

– Olen jouluihminen, joten joulukoristeet ovat paikoillaan hyvissä ajoin, ehdottomasti jo marraskuun puolella. Ostan paljon joululahjoja ja nekin aina hyvissä ajoin. On ihana antaa läheisille jotain erityistä, sellaista mitä he eivät ehkä itse tulisi ostaneeksi. Joulua vietämme sukulaisten kanssa, joka toinen joulun oman ja joka toinen joulu mieheni perheen luona.

– Pieni lahja tai joulumuistaminen, joka ilahduttaa kaikkia on kaunis glögipullo tai kuohujuoma, vaikkei niin tietäisikään, mistä vastaanottaja tykkää.

Tee itse glögipähkinöitä à la Pipsa

250 g pähkinöitä (esim. cashew, kuorelliset mantelit, hasselpähkinät, pekanpähkinät)2 rkl Blossa-glögiä1 tl merisuolaa1 tl vaahterasiirappia1/2 tl chilirouhetta3 rkl rypsiöljyä

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

2. Sekoita mausteet ja öljy kulhossa. Sekoita pähkinät mausteseokseen.

3. Levitä pähkinät pellille ja paahda välillä sekoittaen noin 20 minuuttia.

4. Anna jäähtyä pellillä kunnes mausteseos kovettuu. Tarjoile kauniista astiasta.

Keittiömestari ja ruokakirjailija Pipsa Hurmerinta

Keittiömestari ja ruokakirjailija Pipsa Hurmerinta

Pipsa on julkaissut mm. keittokirjat Pipsan keittiössä ja Pipsan keittokirja pienille ihmisille. Hänen reseptejään on mukana myös kirjassa Kokkisota: huippukokkien taistosta tutut reseptit. Lisäksi Pipsa on julkaissut Meri-Tuuli Väntsin kanssa keittokirjan Pipsa & Meri-Tuuli samassa liemessä.