Pinot Grigio – sitruksisen raikas valkoviini

Pinot Grigio tunnetaan myös nimillä Pinot Gris ja Grauburgunder maantieteellisestä sijainnista riippuen. Sitruksinen ja raikkaan hapokas valkoviini on kuin virkistävä Välimeren tuulahdus, eikä siitä tunnu saavan tarpeeksi. Ota Pinot Grigio haltuun!

Settesoli Pinot Grigio

Pinot Grigio vai Pinot Gris – onko nimellä väliä?

Aivan kuten monet muutkin rypälelajikkeet myös Pinot Grigio -rypälelajiketta viljellään tänä päivänä useassa viinimaassa.

Nimensä Pinot Grigio on saanut rypälelajikkeen kuoren harmaaseen taittuvasta väristä – Grigion viitatessa harmaaseen italiaksi ja Gris vastaavasti ranskaksi. Saksassa rypälelajikkeesta tehdyt viinit tunnetaan Grauburgunder nimellä ja ne ovat nousseet vahvasti laadukkaana vaihtoehtona kilpakaveri Rieslingin rinnalle. 

Ranskassa Pinot Gris tunnetaan persoonallisena rypäleenä, joka tuottaa vivahteikkaita ja runsasrakenteisia valkoviinejä täynnä aromikasta kypsää sitrusta ja persikkaa. Pinot Gris-rypäleen “hotspot”-viinialueena tunnettu Alsace tuottaa lajikkeesta laadukkaita ja luonteikkaita valkoviinejä, jotka kestävät kellarikypsytystä erinomaisesti. Vaikka Pinot Grigio tunnetaan pirteistä valkoviineistä, voidaan siitä kuitenkin rypäleen omaleimaisen kuoren takia valmistaa viiniä, joka äkkiseltään menisi roseeviinistä.

Nimensä Pinot Grigio on saanut rypälelajikkeen kuoren harmaaseen taittuvasta väristä.

Euroopan ulkopuolella Pinot Grigio on vähitellen saanut jalansijaa Uudessa-Seelannissa, Yhdysvalloissa (mm. Oregon ja Kalifornia), Argentiinan Mendozassa sekä Australiassa. Pinot Grigio-valkoviinin tyyli vaihtelee suuresti maasta maahan, mutta myös viinitilalta toiselle.

Millainen rypäle Pinot Grigio on?

Suosituin viinityyli Pinot Grigio-kategoriassa on kevyt, hapokas ja maultaan suhteellisen neutraali, mutta viereisessä viinitalossa samasta rypäleestä valmistettu Pinot Grigio saattaa olla runsaan aromaattinen, väriltään hieman punertava ja suutuntumaltaan täyteläinen. Tästä syystä Pinot Grigio on joskus vaikea tunnistaa sokkomaistelussa.

Maailma tuntee parhaiten kuitenkin aurinkoisen italialaisen Pinot Grigion. Vaikka italialainen Pinot Grigio ja ranskalainen Pinot Gris ovat sama rypälelajike, niistä voisi puhua melkein eri viinityyleinä.

Italialainen Pinot Grigio on usein kevyt, rapean hapokas ja täynnä herkullista sitrushedelmää. Rypäleet korjataan usein suhteellisen aikaisessa vaiheessa sadonkorjuuta. Tämä tehdään raikkaan hapokkuuden säilyttämiseksi.

Rypäleet korjataan usein suhteellisen aikaisessa vaiheessa sadonkorjuuta. Tämä tehdään raikkaan hapokkuuden säilyttämiseksi.

Pinot Grigio-rypälelajikeen luontainen hapokkuus on suhteellisen “pehmeä” ja lajike saattaa ylikypsänä helposti menettää sille ominaisen raikkauden. Puhdaspiirteisen ja raikkaan hedelmäisen makuprofiilin säilyttämiseksi Pinot Grigion alkoholikäyminen tapahtuu terästankeissa, eikä kovinkaan usein päädy tammitynnyreihin.

Pinot Grigio on seurusteluviini vailla vertaa

Italialainen Pinot Grigio on makumaailmaltaan suoraviivainen ja helposti lähestyttävä, kevyt, raikas sekä usein myös kukkaroystävällinen. Pinot Grigio on harvoin yliampuvan hapokas, eikä välttämättä vaadi ruokaa rinnalleen. Se on myös viini, joka on tehty nautittavaksi nuorena.

Kevytrakenteinen ja raikkaan sitruksinen valkoviini ei hyödy pitkästä kellarikypsytyksestä. Pinot Grigio harvemmin tarvitsee pölyttyä viinikaapissa pienen ikuisuuden ennen kuin se on valmis juotavaksi, joten kannattaa jättää “hilloaminen” muille viineille.

Pinot Grigio on makumaailmaltaan suoraviivainen ja helposti lähestyttävä, kevyt, raikas sekä usein myös kukkaroystävällinen.

Koillis-Italian viinialueet kuten Veneto, Friuli-Venezia Giulia ja Trentino-Alto Adige tunnetaan Pinot Grigion sydänalueena, mutta sitä viljellään laajalti myös muualla Italiaa mm. Sisiliassa.

Välimeren suurin saari Sisilia kylpee auringossa ja sen usein maistaa viineissä. Aisteja hemmotteleva runsas ja kypsä hedelmä saa omaleimaisen vivahteen Sisilian vulkaanisesta maaperästä. Sisiliaa ympäröi myös meri, joka pitää lämpötilat viinitarhoilla jokseenkin maltillisina. Tarhoilla puhaltavat merituulet saattavat usein yllättää rusketusrajoja tasoittelevan viinituristin.

Tasapainoisen happorakenteen ja raikkaan maun ansiosta Pinot Grigio loistaa monipuolisena ruokaviininä ja kesäterassien seurusteluviininä.

Kiven heiton päässä merestä sijaitsevat viinitarhat ovat Settesoli Pinot Grigio Organic -luomuvalkoviinin selkäranka. Kuiva, aavistuksen kukkainen ja pirteän limettinen sisilialainen luomuvalkoviini saa veden herahtamaan kielelle. Sähäkkää sisilialainen menee soljuvasti niin noutopöydän voileipäkakkujen kuin grillattujen ravunpyrstöjen, ricottapastan ja caesarsalaatin kanssa.

Pinot Grigio ei välttämättä saa usein niin paljon tilaa otsikoissa kuin Riesling tai Chardonnay, mutta veikeä Pinot Grigio on ehdottomasti tutustumisen arvoinen rypälelajike. Tasapainoisen happorakenteen ja raikkaan aromiprofiilin ansiosta Pinot Grigio loistaa monipuolisena ruokaviininä ja kesäterassien eloisana seurusteluviininä.

Ilkka Sirén

Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Kansainvälisesti hän on julkaissut artikkeleita mm. Wine Enthusiast, BBC ja Fine Dining Lovers -julkaisuissa. Sirén toimii myös tuomarina Concours Mondial de Bruxelles -viinikilpailussa ja on Confraria do Vinho do Porto -portviinijärjestön ritaroima jäsen sekä Consejo Regulador de la D.O. ‘Jerez-Xérès-Sherry' -järjestön sertifioima sherry-kouluttaja.