Chablis - samppanjan läheinen naapuri
Chablis on 100-prosenttisesti Chardonnay-lajikkeesta valmistettu valkoviini samannimiseltä viinialueelta Ranskan Burgundista ja lähellä viinien aatelista samppanjaa. Ota Chablis haltuun!
Lue lisää »Helsinkiläisen ravintola Murun sommelier Taneli Lehtonen voitti Suomen parhaimman sommelierin tittelin toista kertaa peräkkäin eilen järjestetyssä jännittävässä finaalissa.
Kaksikko edustaa Suomea Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa, jotka tänä vuonna järjestetään 8.-9. lokakuuta Helsingissä sekä muissa tulevissa kansainvälisissä kilpailuissa. Kolmannelle sijalle ylsi nuori, mutta nopeasti kilpailun ja alan niksit oppinut sommelieré Juulia Eloranta, Ravintola-C Tampere.
Osakilpailuja on järjestetty maanlaajuisesti pitkin vuotta, ja finaaliin pääsi mukaan aiemmin päivällä järjestetyn semifinaalin pohjalta kolme parasta. Päätuomarina toimi Suomen Sommelierit Ry:n puheenjohtaja Samuil Angelov. Tuomareina toimivat myös Ravintola C:n Christina Suominen, Tampereen Viinitukku Oy:n Sommelier Markku Niemi, johtavan Chablis-tuottajan Domaine Larochen vientipäälliköt Anne Roque sekä Nicolas Laffitte.
Ilmassa on keskittynyttä urheilujuhlan tuntua Lehtosen, Seppäsen ja Elorannan esittäytyessä kilpailua seuraamaan tulleelle yleisölle ja median edustajille. Huomionarvoista tämän vuoden finaalissa oli naisten osuus - kolmen finalistin joukossa olleet Seppänen ja Eloranta ovat molemmat nuoria kunnianhimoisia naisia, jotka edustavat uuden sukupolven esiinmarssia.
Kolmen finalistin paremmuus ratkaistiin kuudella eri tehtävällä, joilla testattiin niin viinien tuntemusta etsimällä virheitä tuomariston laatimasta viinilistasta kuin viinin ja ruoan yhdistämistä laatimalla viinit menulle. Lisäksi sommelier-kisaajat joutuivat valmistamaan samppanja-cocktailin tuomaristolle, dekantoimaan viinin oikeaoppisesti sekä lopuksi yhteistehtävässä kaatamaan magnum-pullollisen Laroche Chablista tasaisesti 15 lasiin. Ja kello tikitti koko ajan, joka teki tehtävien suorittamisesta haasteellista yleisön jännittäessä ja eläessä täysillä mukana.
Sommelierin työssä erinomaiset asiakaspalvelutaidot ovat erittäin tärkeässä asemassa. Teknisistä taidoista painotetaan erityisesti viinin maistamisen ja analysoinnin systemaattisuutta.
Domaine Larochen perinteikäs viinitalo on ollut Chablis’n viinintuotannon merkittävimpiä vaikuttajia jo vuodesta 1850 lähtien. Larochen menestyksen takeena on kautta aikojen ollut modernin ja ekologisen teknologian käyttö, edelläkävijänä toimiminen sekä parhaiden mahdollisten viinitarhojen löytäminen ja niiden ainutlaatuisesta maaperästä huolehtiminen sekä ympäristön kunnioittaminen.
-Haluamme olla tukemassa suomalaisten sommelierien osaamista, sillä viinimestarit ovat tärkeässä roolissa viinikulttuurin edistämisessä, Roque toteaa. -Olemme aina olleet vahvasti mukana niin kokkien kuin sommelierien ammatillisissa kilpailuissa, sillä uskomme että juuri tällaiset tapahtumat luovat oikeanlaista ravintola ja juomakulttuuria ympäri maalmaa, Laffitte sanoo.
Larochen viinintekofilosofia kiteytyy viinitalon logossa, johon on kuvattu silmä, nenä ja suu – kolme viinin arvioinnin ja nauttimisen tärkeintä aistia. Larochen viinitalo sijaitsee Chablis’n kylän keskustassa l'Obédiencerie-nimisessä entisessä luostarissa, jossa paikalliset munkit olivat viljelleet viiniköynnöksiä ja tuottaneet upeita viinejä jo 900-luvulla.
Chablis on 100-prosenttisesti Chardonnay-lajikkeesta valmistettu valkoviini samannimiseltä viinialueelta Ranskan Burgundista ja lähellä viinien aatelista samppanjaa. Ota Chablis haltuun!
Lue lisää »Raikas ja mineraalinen Chablis-valkoviini Ranskasta on erinomainen viini karvaita makuja ja happoja sisältävälle parsalle. Lue vinkit parsan ja viinin yhdistämiseen sekä 3 vinkkiä parsan käsittelyyn.
Lue lisää »