”Idea joulun bistromenuun syntyi halusta kokoontua ravintolatason illalliselle kotona. Yhdessä syöminen ja jaettavat annokset tekevät ruokapöydästä rennon ja elämyksellisen – keskustelua ja makuja, joiden äärelle on ilo kutsua läheisiä”, bistromenun reseptiikasta vastannut Valio Koekeittiön ruoka-asiantuntija Oona Heikkinen kertoo.
Viinit Valion menuun yhdisti Viinimaan asiantuntija Markus Hannula: ”Ruokakauppojen matala-alkoholisemmasta 8 % viinivalikoimasta löytyy monia erittäin monipuolisia ja erityylisille ruoille sopivia juomia. On todella näppärää hankkia ruoat ja juomat samasta kaupasta, erityisesti kiireiseen jouluaikaan”
Valion bistromenu kutsuu herkuttelemaan ruoalla ja juomalla
Katso reseptiikka linkkien takaa Valion sivuilta
Menu aloitetaan mascarponella täytetyillä taateleilla, jotka kruunataan suolatuilla pistaaseilla ja rapsakalla granaattiomenalla. Tarjoile taatelit glögin kaverina tai alkupalapöydässä.
Pääruoka kuhaa meunière eli myllärin kuha on ranskalainen bistroruokaklassikko. Hienostuneesta maustaan huolimatta ruoka on helppo valmistaa. Kevyesti jauhotetut kuhafileet paistetaan voissa kauniin ruskeiksi, ja kapriksilla, persiljalla ja sitruunalla maustettu voikastike pyöräytetään samalla pannulla.
Kuhaa meunière tai myllärin kuhaa on bistroruokien klassikko.
Ruokakauppojen matala-alkoholisemmasta viinivalikoimasta löytyy monia erittäin monipuolisia ja erityylisille ruoille sopivia juomia.
Sitruunainen vaalea kala kutsuu ehdottomasti rinnalleen raikkaan hapokasta ja eleganttia valkoviiniä. Riesling-rypälelajikkeesta löytyy hapokkuutta sitruunan hapokkuuden pariksi. Saksalainen Riesling on yksi klassisista vaalean kalan kumppaneista erityisesti sitrusten kanssa. Juomasuositus: Kein Name Riesling 8 %
Kalaruoan kaveriksi ja aterian liharuoaksi sopii täyteläinen tartar, joka tarjoillaan kipakan dijonsmetanan kanssa. Ruokaan kannattaa käyttää mahdollisimman tuoretta ja laadukasta sisäpaistia. Tartar viimeistellään perinteiseen tyyliin kananmunan keltuaisilla.
Suositusjuomat ovat myynnissä useimmissa K- ja S-ryhmän kaupoissa, joten nappaat ne helposti mukaan samalla ostosreissulla menun muiden raaka-aineiden kanssa.
Tartar-liha vaatii punaviiniltä runsautta, täyteläisyyttä ja tanniineja. Viinin runsas hedelmäisyys ja jopa makean marjaisat aromit puolestaan tasapainottavat kastikkeen mausteisuutta. Juomasuositus: Chill Out Cabernet Sauvignon 8 %
Pääruokien kanssa maistuvat tutut jouluiset lisukkeet tuoreilla tavoilla tuunattuina. Perunat saavat uuden, juhlavamman muodon, kun ne paahdetaan uunissa tikkuperunoiksi ja maustetaan tryffeliöljyllä. Ihanan rapsakat tryffeliranskalaiset viimeistellään ennen tarjoilua tuoreilla yrteillä ja voimakkaalla juustolla. Jouluinen klassikko rosolli pikkelöidään glögiliemessä ja tarjoillaan pehmeältä vaahtopediltä, jossa maistuu juuri sopivasti aromikas Valio AURA®-juusto.
Välijuustot kruunaavat joulupöydän
Kun pöydän ääressä nautiskellaan pitkään, kannattaa ruokalajien välissä tarjota ranskalaiseen tyyliin välijuustoja.
Juustot tarjoavat pehmeän siirtymän täyteläisistä pääruoista makeisiin jälkiruokiin ja tasapainottavat ateriaa. Jouluisen aterian juustoiksi käyvät esimerkiksi Valio Alppi Kreivi® ja Valio Keisarinna®, joiden vivahteikkaat maut sopivat loistavasti yhteen itse tehdyn, muutamasta raaka-aineesta sekoitetun hapankirsikkahillokkeen kanssa.
Alppi Kreivi® ja Keisarinna® -juustojen vivahteikkaat maut sopivat loistavasti yhteen itse tehdyn hapankirsikkahillokkeen kanssa.
Makean roseeviinin marjaisan raikkaat aromit tarjoavat erinomaisen vastaparin juustojen suolaisuudelle. Samalla se toimii hyvin yhteen vadelmista ja hapankirsikoista valmistetun tuorehillon seuralaisena. Tarjoile viini hyvin viilennettynä. Juomasuositus: Castello del Poggio Sweet Rosé 7 %
Makean ja suolaisen liitto on yksi ruokamaailman lumoavista klassikoista. Sama toimii myös viinin ja ruoan yhdistämiseen kuten suolainen AURA juusto ja makea viini.
Aterian päättävät kolme herkullista jälkiruokaa
Bistromenun jälkiruoissa ilahduttavat mainioiden makujen lisäksi erilaiset tekstuurit ja lämpötilat. Pehmeä pannacotta rapeilla kauralastuilla, lämpimät uunipäärynät ja itse tehty jäätelö täydentävät toisiaan ja luovat aterian päätökseen harmonisen kokonaisuuden.
Laadukkaalla oliiviöljyllä ja sormisuolalla viimeistelty vaniljapannacotta yllättää syöjät suolaista ja makeaa yhdistelevällä maullaan.
Makeat jälkiruoat vaativat myös viiniltä riittävää makeutta. Mitä makeampi viini, sen kylmempi tarjoilulämpötila.
Italialaiselle jälkiruoalle sopii tietenkin italialainen viini! Astin alueen kuohuviinit Pohjois-Italian Piemontesta ovat tyypillisesti makeita ja runsaan aromaattisia. Sormisuola antaa ihastuttavan vastaparin makealle viinille. Juomasuositus: Canti Asti DOCG Liberty 8 %
Uunissa paahtuneet päärynät maustetaan AURA juustolla, tuoreella timjamilla ja hunajalla. Aromaattisista Moscato-rypäleistä valmistetun makean valkoviinin hunajaiset ja kypsän hedelmäiset aromit täydentävät hunajalla maustettuja uunipäärynöitä. Aavistuksen parfyymisen viinin makeus tuo hyvän vastaparin aurajuuston suolaisuudelle. Juomasuositus: Castello del Poggio Moscato 7 %
Marjaiseen valkosuklaajäätelöön et tarvitse lainkaan jäätelökonetta.
Jälkiruokahetken kruunaa marjainen valkosuklaajäätelö, joka viimeistellään paahdetulla valkosuklaalla. Aidoista mansikoista ja kuohuviinistä valmistetun Fresitan makea marjaisuus täydentää jäätelön marjaista makumaailmaa. Kuplat puolestaan raikastavat täyteläistä jälkiruokaa. Juomasuositus: Fresita Original 8 %
Katso koko menu Valion sivuilta. Herkullista joulun aikaa!