Viisi vinkkiä juhlakauden juustotarjoiluun

Helppoa, näyttävää ja herkullista – loppuvuoden juhlissa juusto ja viini ovat lyömätön yhdistelmä. Valion juustoasiantuntija Vesa Liedes vinkkaa, miten tarjoilet viinit ja juustot kuin ammattilainen!

juustot_ja_viinit

Kello soimaan tuntia ennen

Jääkaappikylmä juusto ei ole koskaan parhaimmillaan. Kun vieraiden saapumiseen on noin tunti, on aika nostaa juustot esiin. Näin juustot ehtivät hieman lämmetä ja pysyvät hyvänä koko tarjoilun ajan. Huolehdi myös viinin oikeasta tarjoilulämpötilasta.

Maistele miedoimmasta vahvempaan

Juustoja maistellessa aloita miedommista juustoista ja siirry vähitellen kohti vahvempaa makumaailmaa. Juustotarjottimellekin juustot voi asetella miedoimmasta vahvempaan. Voit myös nimikoida juustot lapulla, joka kertoo juuston nimen ja voimakkuuden.

Kokeile rohkeasti, niin löydät omat suosikkisi. Muista, että juuston ja viinin voi aina nauttia erikseen, jos makupari ei toimi! – Valion juustomestari Vesa Liedes

Makupareissa vähemmän on enemmän

Less is more, kun haetaan makupareja juustoista ja viineistä! Tarjoile kerralla korkeintaan neljä erilaista viini-juusto-comboa. Tämän verran makuaistimme pystyy yleensä käsittelemään. Makuyhdistelmiin voit hakea samankaltaisuutta tai vastakohtia. Hedelmäisen viinin seurassa korostuu juustonkin hedelmäisyys. Vastakohtien kautta voi löytyä myös herkullisia yhdistelmiä, esimerkiksi suolaisen sinihomejuuston seuraan sopii makeus.

Lisukkeet sivuosassa

Valitse viinien ja juustojen seuraan melko neutraaleja lisukkeita – sellaisia, jotka eivät tuo makupalettiin liikaa uusia elementtejä. Näin juusto ja viini pääsevät oikeuksiinsa. Jos esimerkiksi hillossa on jouluisia mausteita, se hallitsee helposti makumaailmaa. Samoin maustetut keksit kannattaa säästää toiseen kertaan.

Paloittele valmiiksi

Valmis juustopala on helpompi ottaa kuin leikata itse isosta juustosta. Valmiit juustokuutiot ja -tikut nopeuttavatkin juustojen tarjoilua erityisesti silloin, kun vieraita on paljon. Valmiit palat myös rohkaisevat kokeilemaan: isosta juustosta voi olla vaikea saada pientä maistiaista.

Vinkki! Maista makupari

”Yhdistä rouhea punaviini pitkään kypsyneen kermajuuston rohkeaan makumaailmaan. Punaviinissä on aavistus jäännössokeria, ja sen hilloisuus sopiikin loistavasti täyteläisen ja happaman kermajuuston seuraan.”

19 crimes Red Blend & Valio Ritari® kermajuusto

Teksti: Anna Jalas-Karjalainen, Valio