Paljonko varata viiniä juhliin henkeä kohden?

Tiedossa juhlat tai isot illanistujaiset? Mietitkö kuinka paljon viiniä sinun täytyy ostaa? Tutustu vinkkeihin!

Voi olla vaikea arvioida etukäteen, kuinka paljon juomaa kuluu juhlissa. Jotkut juovat enemmän kuin toiset ja toista viiniä enemmän kuin toista. Tilaisuuden luonne, kellonaika, maantieteellinen sijainti ja jopa sää voivat vaikuttaa siihen, kuinka paljon vieraasi nauttivat juomia. Alla löydät muutamia nyrkkisääntöjä.

Kuinka monta lasillista tulee yhdestä viinipullosta?

Tavallinen viinipullo sisältää 75 cl viiniä ja lasiin viiniä kaadetaan yleensä 12 - 15 cl lasin koosta riippuen. Tämä tarkoittaa, että yhdestä pullosta viiniä riittää noin 5-6 lasilliseen.

Yleensä juhliin lasketaan yhteensä puoli viinipulloa eli noin kolme lasillista henkilöä kohden

Kuohuviinilasit ovat yleensä hieman pienempiä eli pullo kuohuviiniä riittää noin 7 lasiin.

Kuinka monta lasillista viiniä on hanapakkauksessa?

Useimmat viinilaatikot sisältävät viiniä 3 litraa, joka vastaa neljää pulloa viiniä. Hanalaatikosta riittää siis 20-24 lasillisen verran viiniä vieraille.

Nykyisin Alkosta löytyy myös useita pienempiä viinilaatikoita. Jos ostat 2 litran pakkauksen, se riittää 16 lasiin, ja 1,5 litran pakkauksessa on 12 lasillista.

Kuinka paljon kukin vieras juo?

Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta, ja määrä riippuu paitsi vieraista myös tilaisuudesta. Tavallisella illallisella vieraat juovat todennäköisesti vähemmän kuin jos kyseessä on juhlallisempi kokoontuminen.

Yleensä juhliin lasketaan yhteensä puoli viinipulloa eli noin kolme lasillista henkilöä kohden. Kolmen litran viinilaatikko riittää noin kahdeksalle hengelle. Kesällä kannattaa varata enemmän valkoviiiniä kuin punaviiniä ja talvella toisin päin.

Alkoholittomat juomat

Älä unohda tarjota vaihtoehtoja myös heille, jotka eivät käytä alkoholia - ei vain lapsille. Nykyään löytyy myös monia mukavia alkoholittomia viinejä ja oluita, jotka sopivat paremmin ruokaan kuin tavalliset mehut tai virvoitusjuomat.

Vinkki! Älä unohda joka toisen veden periaatetta - varmista, että kivennäisvettä kuten laadukasta S.Pellegrinoa tai vesikannuja tai karahveja on saatavilla riittävästi.

Takuuvarmoja ja monipuolisia viinivinkkejä juhliin