Kesäjuhlien raikkaat viinivinkit

Kuohuvaa, roseeta tai valkoviiniä? Nappaa asiantuntijoiden viinisuositukset sekä ruokavinkit kesän pieniin ja suuriin juhliin.

Kesajuhlat-viinipulloja-poydalla

Jaume Serra Oodi Vapaudelle Cava Semi Seco

Muotisuunnittelija Katri Niskasen suunnittelema kaunis pullo pitää sisällään ihanan raikkaan cava-kuohuviinin kilistelyyn, suolaisille alkupaloille ja seurusteluun.

”Oodi Vapaudelle on puolimakeaksi luokiteltu, mutta suussa enemmänkin puolikuivalta tuntuva kuohuviini raikkaiden, mutta lempeiden happojensa ansiosta. Sopiva makeus tekee siitä todella monipuolisen juoman moneen makuun ja on positiivinen yllätys myös kuivempaan makuun tykästyneille. Raikkaat ja pienet kuplat kestävät pitkään.

Jos kesän juhlapöydästä löytyy mausteisempia tai aasialaistyylisiä makuja kuten chilimarinoituja katkarapuja, tämä kuohuva on nappivalinta! Jaume Serra on Suomen suosituimpia kuohuviinitaloja.”

Laroche Chardonnay L

Suomen suosituin ranskalainen valkoviini Laroche sopii kesän kalaruoille, erityisesti lohelle eri muodoissaan sekä kasvisruoille. Löydät sen Alkosta hanapakkauksen lisäksi myös normikokoisessa lasipullossa.

”Raikkaan hedelmäinen, kuiva ja mukavan mineraalinen maku, jossa löytyy ihastuttavia hedelmien aromeja kuten päärynää ja ananasta. Sopii moneen makuun. Tyylikkään kolmen litran hanaviinin voi nostaa sellaisenaan buffetpöytään tai tarjoilla dekantterista halutessaan. Larochen viinitalo on Chardonnay-rypäleen eksperttejä ja arvostettujen Chablis-viinien pioneerituottaja.”

Vinkki! Kolmen litran hanalaatikosta riittää 20-24 lasillisen verran viiniä vieraille. Saat pidettyä hanaviinin kylmänä pöydässä, kun ujutat kapean kylmäkallen ulkopahvin ja viinipussin väliin.

Devil’s Rock Riesling

Suomen suosituin Riesling-valkoviini sopii monipuolisesti kesän kalaruoille ja voileipäkakuille. Löydät sen Alkosta normikokoisen lasipullon lisäksi myös kolmen litran hanapakkauksessa.

”Ihastuttavan aromaattinen ja puolikuiva, mutta pirteän hapokas ja helposti nautiskeltava kesäviini. Takuuvarma saksalainen Riesling, joka sopii moneen tilanteeseen ja makuun. Raikkaus ja pieni määrä jäännössokeria tekevät Devil’s Rockista lempeän ja monipuolisen ruokaviinin erilaisille juhlapöytien ruoille kuten voileipäkakuille kala-, rapu- tai kasvistäytteellä. Se sopii hyvin myös kalaruoille erityisesti vaalealle kalalle sekä salaateille.”

LYV Rosé

Kaunis viinipullo uudelleensuljettavalla lasikorkilla pitää sisällään raikkaan ranskalaisen roseeviinin alkupaloille ja salaateille. Löydät LYVin Alkosta myös ihastuttavan pienessä 37,5 cl kokoisessa lasipullossa.

”Juhlapöydän katseenvangitsija! LYVin elegantissa maussa löytyy hienostunutta kypsää marjaisuutta. Kuiva ja hennon vadelmainen roseeviini tulee Ranskan suositulta roseeviinialueelta Etelä-Ranskasta. Runsaammat salaatit lohella tai paahtopaistilla sopivat hyvin roseeviinin marjaisaan ja sopivan runsaaseen makumaailmaan.”

Vinkki! Kaunis lasikorkkinen pullo on monikäyttöinen senkin jälkeen, kun viini on nautittu. Käytä esimerkiksi vesikarahvina tai maljakkona. Pikkupullo on täydellinen itsetehdylle salaatinkastikkeelle.

Kommentit on koottu Viinimaan viiniraadin tastingista. Raadissa olivat mukana Anoran viiniasiantuntijat Markus Hannula ja Laura Kuusela sekä Viinimaan sisällöntuottaja Anne Riski.

09.05.2023
apilasalaatti

Apilasalaatti


Apiloiden sesonki alkaa kesäkuussa ja kestää syyskuuhun saakka. Ne sopivat loistavasti salaatteihin. Tässä Kukkia Lautasella -kirjan ohjeessa apilat saavat joukkoonsa lehtikaalia, erilaisia yrttejä sekä comté-juustoa.

Katso resepti »