Samppanjavinkit kesän juhliin ja valmistujaisiin

Millainen samppanja lahjaksi? Kokosimme toukokuun Grand Champagne -tapahtumasta 3 samppanjavinkkiä.

Louis Roederer samppanjaa kaadetaan lasiin

Grand Champagne -tapahtuma toi jälleen ranskalaiset samppanja-asiantuntijat ja ennenkaikkea huippusamppanjat suomalaisten viininystävien huulille toukokuun lopulla Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla.

Kysyimme kolmelta asiantuntijalta heidän samppanjasuosituksiaan.

Mikä samppanja sopii tyylikkääksi lahjaksi vaikkapa valmistuvalle tai hääparille tänä kesänä?

Gratiot-Pillière Millésime Champagne Brut 2015

– Samppanja on oikeastaan ainoa lahjavaihtoehto elämän erikoistapahtumiin! Olemme pieni perhetalo Gratiot-Pillière tai oikeastaan viisi perhettä, jotka olemme samaa sukua ja huolehdimme itse samppanjan valmistuksestamme, kertoo Christelle Gratiot.

– Gratiot-Pillière Millésime Champagne Brut 2014 valittiin vuonna 2022 Viinilehden vuoden samppanjaksi, ja nykyinen vuosikerta 2015 on jopa edeltäjäänsä parempi. Se on hyvin monipuolinen ja tyylikäs aperitiivi ja toimii erilaisten pääruokien kanssa. Elegantti vuosikertasamppanja on aina erinomainen lahja!

Christelle Gratiot, samppanjatalo Gratiot-Pillière

Pommery Royal Champagne Brut

– Pommery Royal Champagne Brutin tyyli on raikas ja suhteellisen kevyt, mikä on melko uniikkia samppanjamaailmassa. Se tekee viinistä helposti nautittavan ja makuprofiilissa löytyy paljon mineraalisuutta, kukkaisuutta ja erilaisia nyansseja ja kerrostumia, kertoo Nea Pettinen.

Viinilehti valitsi Pommeryn vakiosamppanjan vuoden 2024 samppanjaksi. – Voitto on upea kunnia ja osoittaa, miten paljon vaivaa ja taitavuutta olemme laittaneet Royal Brut -samppanjaamme.

Nea Pettinen, samppanjatalo Pommery

Louis Roederer Collection 244 Champagne Brut

Louis Roedererin samppanjatalo valittiin viidettä vuotta peräkkäin maailman arvostetuimmaksi samppanjabrändiksi

– Jokainen todellinen samppanjanystävä tunnistaa Louis Roedererin samppanjatalon nimen, ja asiantuntijat Roedererin legendaarisen kellarimestarin Jean-Baptiste Lécaillonin, kertoo Laura Kuusela.

– Roedererin vakiosamppanja on tyylikkään moniulotteinen ja upea jälkivaikutelma yhdistää pähkinäisyyttä ja sitruksisuutta. Mausta löytyy myös hentoa paahteisuutta. Ylellinen lahjasamppanja on valmiiksi tyylikkäässä lahjapakkauksessa.

Laura Kuusela, Anoran juomatalo

Louis Roedererin non vintage cuvée kantaa nimeä Collection ja nimi saa peräänsä aina kyseisen sadonkorjuun järjestysnumeron.

Samppanjapullon avaaminen aateloi arkea ja on aina juhlan merkki jo itsessään. Lahjana samppanja on ideaali, sillä heti kun vastaanottaja näkee etiketissä sanan Champagne, hän tietää että kyseessä on arvokas lahja. Kalliimpi vuosikertasamppanja on huikea lahja kun täyttää esimerkiksi pyöreitä.

Jos on vaikeaa ostaa lahja ihmiselle, jolla on jo kaikkea, samppanjalle tulee aina käyttöä eikä se jää pyörimään nurkkiin. Ja toisaalta vuosikertasamppanja kestää hyvin säilytettynä vuosia ennen sopivaa avaamishetkeä.