Tanniini ja päänsärky – mitä viininjuojan tulisi tietää?

Kärsitkö päänsärystä viiniä juotuasi? Tutustu tekijöihin, jotka voivat aiheuttaa päänsärkyä ja millä keinoilla nautit viinistä ilman epämukavuutta.

punaviinilasi_vaalealla_pöydällä_ja_kirjoja

On luultu pitkään, että nimenomaan tanniinit viinissä aiheuttavat viinipäänsärkyä, mutta viimeisimpien tutkimusten mukaan asia ei olekaan näin. Päänsärkyä voivat aiheuttaa itse alkoholin ohella viinin allergeenit eli sulfiitit ja histamiinit.

Tanniinien sijaan muut viinin ainesosat eli viinin sisältämät allergeenit ovat varsinaisia syyllisiä päänsärkyyn

Tanniinit voivat kuitenkin osaltaan vahvistaa päänsäryn kokemusta. Jotkus ovat herkkiä itse alkoholille, ja monille iltaisin nautittu viinilasillinen voi huonontaa yöunta ja sitä myötä aiheuttaa päänsärkyä.

Tanniinit punaviinissä – makua ja rakennetta

Tanniinit ovat erityisesti punaviineissä esiintyviä yhdisteitä, jotka antavat viinille sen tunnusomaisen karvauden ja kuivattavuuden tunteen suussa. Niiden määrä viinissä voi vaihdella suuresti eri viinilajikkeiden ja valmistusmenetelmien mukaan.

Tanniinien tehtävä viinissä ei ole ainoastaan tuoda makua ja rakennetta, vaan ne toimivat myös luonnollisina säilöntäaineina

Tanniinien tehtävä viinissä ei ole ainoastaan tuoda makua ja rakennetta, vaan ne toimivat myös luonnollisina säilöntäaineina, mikä auttaa viiniä ikääntymään paremmin. Suuret tanniinipitoisuudet ovat tyypillisiä nuorille, voimakkaille punaviineille kuten Cabernet Sauvignon ja Nebbiolo-rypäleistä valmistetuille, kun taas kevyemmät punaviinit, kuten Pinot Noir, sisältävät yleensä vähemmän tanniineja.

Tanniinit itsessään eivät ole haitallisia terveydelle, ja niitä löytyy myös monista muista elintarvikkeista, kuten teestä, suklaasta ja pähkinöistä.

Yleisimmät viinipäänsäryn aiheuttajat – histamiinit ja sulfiitit

Vaikka tanniinit ovat pitkään saaneet syyt niskoilleen viinipäänsärystä, muut viinin ainesosat eli viinin sisältämät allergeenit ovat varsinaisia syyllisiä päänsärkyyn:

Histamiinit, joita esiintyy luonnostaan viinissä, voivat aiheuttaa tietyillä ihmisillä allergisia reaktioita, kuten päänsärkyä. Punaviinit sisältävät yleensä enemmän histamiineja kuin valkoviinit. Histamiinit ovat kemiallisia yhdisteitä, joita elimistö vapauttaa allergisissa reaktioissa ja tulehdustiloissa.

Sulfiitit ovat toinen yleinen syyllinen, erityisesti heille, jotka ovat herkkiä tälle viinin luontaiselle säilöntäaineelle. Sulfiitteja esiintyy viinissä luonnostaan ja niitä myös lisätään viininvalmistuksessa estämään viinin hapettumista ja parantamaan säilyvyyttä. Vaikka sulfiittiallergiat ovat harvinaisia, niiden välttäminen saattaa helpottaa viinipäänsärkyä joissakin tapauksissa.

Viinivalinnat herkille – mitä juoda, jos on altis päänsäryille?

Jos olet huomannut, että viini aiheuttaa päänsärkyä, kannattaa kokeilla erilaisia viinivaihtoehtoja löytääksesi itsellesi sopivimman. Herkille viininjuojille saattavat sopia parhaiten:

  1. Kuivat valkoviinit

    – Nimenomaan kuivat valkoviinit sisältävät yleensä vähemmän histamiineja ja sulfiitteja, toki myös vähemmän tanniineja, kuin punaviinit, joten ne voivat olla parempi vaihtoehto päänsärystä kärsiville.

  2. Luomuviinit

    – Luomuviineihin lisätään yleensä vähemmän kemiallisia lisäaineita, kuten sulfiitteja, mikä voi vähentää päänsäryn riskiä. Natural eli natuviinit sisältävät usein vain viinin omia sulfiitteja, mutta ei lisättyjä.

  3. Alhaisemman alkoholipitoisuuden viinit – Viinit, joissa on alhainen alkoholipitoisuus, voivat olla kevyempiä elimistölle ja siten aiheuttaa vähemmän päänsärkyä. Ruokakaupoista löydät nykyisin kattavan valikoiman vain 8 % alkoholia sisältäviä viinejä, tai täysin alkoholittomia viinejä.

Kokeile esimerkiksi näitä kuivia 8 % valkoviinejä tai täysin alkoholitonta valkoviiniä