Cape Malay -simpukat
Nämä herkulliset simpukat on maustettu Cape Malayn tapaan, eli erilaisilla mausteilla ja kookosmaidolla.
Katso resepti »Merenelävät ja viini sopivat täydellisesti yhteen, mutta oikeanlaisen viinin valinta saattaa olla vaikeaa. Useat äyriäiset ja nilviäiset ovat niin maultaan kuin rakenteeltaan hyvin omaleimaisia. Lue lisää ja katso täsmäviinivinkit!
On vaikea valita yhtä universaalia viiniä, joka sopisi täydellisesti kaikkien merenelävien kanssa. Kun yhtälöön vielä lisätään lukemattomat erilaiset tavat valmistaa ruoka, lopputulos on monimutkainen makujen labyrintti. Mutta tämä on niin herkullinen labyrintti, että sinne herkkusuu eksyy ihan mielellään.
Turvallisin valinta merenelävien seuraan on usein rapean hapokas ja maltillisen aromaattinen valkoviini kuten Sauvignon Blanc tai Riesling-rypäleestä valmistetut viinit. Tällä tavalla vältät turhia ylilyöntejä ja jälkimaku pysyy mukavan kepeänä.
Hyvä valkoviini toimii lähes samalla tavalla kuin pieni viipale sitruunaa, joka tunnetusti sopii lukemattomien kalaruokien ja muiden merenelävien kanssa.
Sanonta “what grows together goes together” pitää viinin kohdalla usein paikkansa.
Se tuo kaivattua raikkautta annokseen ja pelaa hyvin merenelävistä valmistettujen ruokien suolaisen makumaailman kanssa.
Ruoan ja viinin yhdistelyä voi lähestyä myös täysin toisella tavalla. Jos karttakirjan tutkiminen kiinnostaa, etsi kartalta kaupunkeja tai alueita, missä merenelävät ovat tärkeä osa paikallisten ruokavaliota.
Seuraavaksi selvitä löytyykö alueen läheisyydestä viinialue. Jos löytyy, kirjoita alueen nimi ylös ja suuntaa lähimpään Alkon myymälään. Sanonta “what grows together goes together” pitää viinin kohdalla usein paikkansa.
Hyvä esimerkki tästä on Espanjan Galicia, joka on tunnettu meren herkuista ja niille täydellisesti sopivista ruokaviineistä. Voihan se olla sattumaakin, mutta kun asiaa tutkii tarkemmin, esimerkkitapauksia löytyy Ranskasta ja Sisiliasta aina Australiaan asti.
Nämä alueelliset yhdistelmät eivät välttämättä ole täydellisiä, mutta ruokaan ja viinin tutustuminen maantiedon kautta on mielenkiintoista.
Täydellistä paria etsiessä kannattaa miettiä sekä viinin että ruoan perusominaisuuksia.
Alkoholi, rasva, hapokkuus, suola, makeus ja katkeruus ovat vaikuttavia tekijöitä kun puhutaan ruoan ja viinin yhdistämisestä.
Täydellistä paria etsiessä kannattaa miettiä sekä viinin että ruoan perusominaisuuksia. Onko ruoka rasvainen? Hapot sekä tanniinit toimivat hyvin rasvaisten ruokien kanssa.
Viinin makeus auttaa taas tasapainottamaan ruoan suolaisuutta. Jos ruoka on hapokas, viinin kannattaa olla vähintäänkin yhtä hapokas tai jopa hieman hapokkaampi.
Nämä rakenteelliset osa-alueet luovat perustan ruoan ja viinin yhdistämiselle. Ruoan ja viinin eri aromeita käytetään lähinnä apuvälineinä tarkentamaan lopullista täsmäparia.
Eli jos salaatissa käytetään mansikkaa, älä keskity liikaa itse mansikan makuun, vaan mieti onko salaatti hapokas, rasvainen, suolainen vai makea. Siellä piilee hyvän yhdistelmän salaisuus.
Nederburg The Winemasters Sauvignon Blanc -valkoviini
Eteläafrikkalainen kypsän sitruksinen, herukkainen ja hennon yrttinen Nederburg The Winemasters Sauvignon Blanc on nappivalinta valkoviinissä keitetyille moules marinère -sinisimpukoille.
Sauvignon blancin sähköinen hapokkuus toimii hyvin sinisimpukan pehmeän rakenteen kanssa ja jättää suuhun miellyttävän raikkaan suutuntuman. Myös viinin vehreä herukkaisuus toimii hyvin sinisimpukan suolaisen ja hieman merellisen makumaailman kanssa.
Anna de Codorníu Brut Organic -kuohuviini
Klassisen toast skagen-katkarapuleivän kanssa kannattaa unohtaa kikkailut ja keskittyä olennaiseen, eli nautiskeluun. Perinteisen toast skagenin vallitseva ominaisuus on katkaravuilla höystetty täyteläisen kermainen katkarapuseos.
Tasapainoinen ja runsaan hapokas Anna de Codorníu Brut Organic -cava antaa kaivattua raikasta vastapainoa katkarapuleivän kermaiselle rakenteelle. Kuohuviinin elegantti kuplarakenne ja toast skagenin täyteläinen katkarapuseos täydentää toisiaan tyylikkäästi.
Nämä herkulliset simpukat on maustettu Cape Malayn tapaan, eli erilaisilla mausteilla ja kookosmaidolla.
Katso resepti »Monikäyttöinen katkaraputahna sopii täydellisesti saaristolaisleivän tai paahtoleivän ylle. Kokeile sitä myös uuniperunoiden tai blinien täytteenä. Nauti raikkaan Laroche-valkoviinin kanssa.
Katso resepti »Kalaruoat kuuluvat vahvasti suomalaiseen ruokapöytään ja terveellinen kala on monen suosikkiruokaa. Täydennä maistuva kala-ateria raikkailla valkoviineillä tai kevyillä punaviineillä. Tutustu vinkkeihin!
Lue lisää »