Ikoninen yhdysvaltalainen viinintekijä Robert Mondavi

Ikoninen yhdysvaltalainen viinintekijä Robert Mondavi mullisti Yhdysvaltojen ja koko “uuden maailman” viinituotannon. Hän oli laatuviinien suunnannäyttäjä, joka esimerkillään sai koko maailman kiinnostumaan Kalifornian viineistä.

Robert-Mondavi-Wines

Robert Mondavi syntyi Yhdysvalloissa, mutta hänen vanhempansa olivat alunperin kotoisin Italian itärannikolta Marchesta. Muutettuaan Yhdysvaltoihin 1900-luvun alussa mukaan lähti perhekalleuksien mukana myös vahvat italialaiset perinteet kuten yhden viinilasin nauttiminen illallisella.

Kieltolaki sai perheen muuttamaan suoraan lähteelle Kalifornian viinitarhoille, missä viinirypäleiden myynti vaihtui kieltolain päätyttyä oman viinin valmistukseen Napa Valleyssa. Robert Mondavi huomasi jo aikaisessa vaiheessa tuiki tuntemattoman Napa Valleyn potentiaalin laatuviinien valmistuksessa. Hänen näkemyksensä laatuviinien tuotannosta määrän sijaan oli siinä määrin terävä, että hänet potkittiin ulos perheensä viinitilalta. Seuraavana vuonna 1966 hän sai lainattua muutamalta tuttavalta rahat oman viinitilan perustamiseen. Näin syntyi Robert Mondavi Winery, joka oli Napa Valleyn ensimmäinen uusi viinitila sitten kieltolain päättymisen yli 30 vuotta aiemmin. Robert Mondavi Wineryn perustamisen aikaan 1960-luvulla viinitiloja oli alueella vain 25. Tänä päivänä Napa Valleyn alueelta viinitiloja löytyy yli 500.

Robert Mondavi kannusti myös muita perustamaan oman viinitilan, lainasi tarvittaessa rypäleitä, tynnyreitä, viinintekovälineitä ja rahaa

Robert Mondavia kunnioitetaan valtavasti niin Kalifornian viinikellareissa kuin viinitarhoilla, koska hän rohkaisi ja kannusti myös muita perustamaan oman viinitilan. Hän lainasi tarvittaessa rypäleitä, tynnyreitä, viinintekovälineitä ja rahaa. Hän uskoi vahvasti Napa Valleyn tulevaisuuteen. Samaan aikaan hän tiesi, ettei kykenisi nostamaan aluetta maailmankartalle yksin. Robert Mondavi tutki ja teetti tutkimuksia esimerkiksi viininviljelystä, ja hän aina jakoi kaikki mahdolliset löydökset myös muille alueen viinitiloille.

Robert Mondavin laatuun panostavat pienet pelisiirrot kuulostavat tänä päivänä itsestään selviltä, mutta tuohon aikaan ihmiset esimerkiksi pitivät sitä täysin hulluna, kun hän päätti pullottaa viininsä muovikanisterien sijaan ainoastaan 0,75- ja 1,5-litran lasipulloihin.

Robert Mondavi oli kuin sieni, joka imi jatkuvasti tietoa itseensä. Ei liene sattumaa, että maantieteestä kiinnostunut Mondavi perusti päämajansa vanhan 1800-luvulla To Kalon nimeä kantaneen viinitalon tiluksille. Herra Mondavi ihastui tilan tarinaan ja kunnianosoituksena antoi viinitarhalleen nimen To Kalon. Oakvillessä Robert Mondavi Wineryn kupeessa sijaitseva To Kalon tunnetaan nykyään Yhdysvaltojen laatuviinien kotikontuna ja eräänlaisena “premier cru”-viinitarhana.

Robert Mondavin klassikkoviinit Napa Valleysta

Napa Valley ja siten myös Robert Mondavi tunnetaan parhaiten tyylikkäistä ja täyteläisistä Cabernet Sauvignon-punaviineistä. “Meidän Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon on tyyliltään kuin suurlähettiläs. Voisi jopa sanoa klassinen alueen Cabernet Sauvignon ja klassisella tarkoitan tasapainoista sekä selkeän ryhdikästä punaviiniä,” kertoo 25 vuotta Robert Mondavi Winerylle työskennellyt Master of Wine Mark de Vere.

“Napa Valleystä löytyy runsain määrin erittäin täyteläisiä ja runsasrakenteisia Cabernet Sauvignon-punaviinejä. On vaikeampaa löytää tämän tyylisiä intensiivisiä punaviinejä, jotka säilyttävät tärkeän osan raikasta hedelmäisyyttä. Cabernet Sauvignon tulisi olla sekä raikas että kypsä, mutta ei ylikypsä. Erehtymätön Napa Valley -viini. Emme yritä tehdä eurooppalaisia viinejä Kaliforniassa. Rypäleet tähän viiniin kerätään käsin muun muassa Oakville- ja Stags Leap -alueilta.”

Robert Mondavi Winery tuottaa toki muutakin kuin täyteläisiä punaviinejä kuten vivahteikasta ja pirteän hedelmäistä Chardonnay-valkoviiniä. Chardonnay-rypäleitä viljellään muun muassa Carnerosissa, joka on keskivertoa hieman viileämpi ala-alue Napa Valleyn eteläisessa osassa.

“Tyyneltä valtamereltä viinitarhoille hiipivä aamu-usva auttaa rypäleitä säilyttämään raikkautensa suojaamalla niitä aamutuntien auringonpaisteelta. Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay on tyylipuhdas ja rypälelajikkeelle uskollinen Chardonnay ilman Kalifornialle usein tyypillistä yliampuvaa runsautta. Tämän voi nauttia ilman voiveistä,” Mark virnistää.

“Kypsää hedelmää ja tujaus tammea. Käytämme ainoastaan ranskalaisia tammitynnyreitä,” Mark jatkaa. “Herra Mondavi oli erittäin kiinnostunut tammitynnyreistä ja niiden vaikutuksesta viiniin. Hän tykkäsi kokeilla useiden tynnyrinvalmistajien erilaisia tynnyreitä eri paahtoasteilla ja nähdä miten viini esittäytyy lasissa. Robert Mondavi oli varmasti myös ensimmäisiä, joka kutsui tynnyrinvalmistajia luokseen maistamaan meidän viiniä heidän tammitynnyreistä sekä muiden tynnyrinvalmistajien tynnyreistä. Tämä yhteistyö ja rakentava keskustelu alan eri toimijoiden kanssa oli hänelle erityisen tärkeää.”

Fumé Blanc eli Sauvignon Blanc - hittiviini syntyi

Robert Mondavista on vaikea puhua mainitsematta Sauvignon Blanc -rypälettä. Yhdysvalloissa 1960-luvulla Sauvignon Blanc tunnettiin huokeana ja usein makeana valkoviininä. Robert Mondavi onnistui valmistamaan laadukkaan kuivan Sauvignon Blanc-valkoviinin, mutta sen myynti osoittautui valmistusta vaikeammaksi. Hän päätti lainata rypälelajikkeen synnyinmaan Ranskan synonyymia “Blanc Fumé”, käänsi sanat ympäri ja lanseerasi viininsä nimellä Fumé Blanc.

To Kalon -viinitarhan Sauvignon Blanc

To Kalon -viinitarhan Sauvignon Blanc

Miehelle tuttuun tyyliin hän ei rekisteröinyt nimeä itselleen, koska halusi muidenkin pystyvän käyttää samaa termiä. Robert Mondavi päätti siis suostutella Yhdysvaltojen viranomaiset (tässä tapauksessa ATF eli Alkoholin, tupakan, tuliaseiden ja räjähteiden virasto) hyväksymään nimen “Fumé Blanc” Sauvignon Blanc-rypäleen lailliseksi synonyymiksi. Hitti oli syntynyt. Ilmiötä voisi tänä päivänä kuvailla jopa eräänlaisena sukupolvikokemuksena viininystävien keskuudessa.

Robart Mondavi päätti lainata Sauvignon Blanc -lajikkeen synnyinmaan Ranskan synonyymia “Blanc Fumé”, käänsi sanat ympäri ja lanseerasi viininsä nimellä Fumé Blanc

Kalifornialaiseen rentoon tyyliin ruokasuosituksista Napa Valleyn viineille ei pidetä suurta mekkalaa. “Mitä ruoan ja viinin yhdistämiseen tulee olen ollut jo pitkään harhaoppinen. Viinistä ja ruoasta tulisi nauttia vapautuneesti. Liian täsmällinen suosittelu on usein epärealistista ja hyödytöntä. Meidän viineissä toki löytyy tiettyä vivahteikkuutta ja tyylikkyyttä, joka toimii erinomaisesti hienojen ruokalajien parissa. Tosiasiassa näitä viinejä voi nauttia minkä ruoan kanssa tahansa - ja mikä parasta, meidän viinejä voi nauttia myös ilman ruokaa,” Mark naurahtaa.

ilkka siren

Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén

Kansainvälisesti palkittu viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet mm. Wine Enthusiast, Decanter ja Meininger's Wine Business International. Sirén on myös tuomaroinut lukuisissa viinikilpailuissa, mutta vapaa-ajalla tuomarin hattu jää naulakkoon ja viinistä nautitaan ilman pönötystä.