Mikä viini on paras tatille?

Klassinen sienirisotto - erityisesti herkkutateista - on yksi maailman viiniystävällisimmistä ruokalajeista. Tutustu tatille sopiviin viinisuosituksiin.

tatteja

Sienet ja viini sopivat erinomaisesti yhteen, sillä molemmissa on voimakkaan maanläheisiä makuja, jotka tukevat toisiaan. Ikääntyessään ja kypsyessään viini saa näitä maanläheisiä makuja vielä enemmän. 

Tatit ovat maultaan voimakkaampia kuin kantarellit, joten niille sopivien valkoviinien maussa saa olla runsautta, paahteisuutta tai hieman tammikypsytystä. Tällaisia viinejä ovat esimerkiksi ranskalaiset Chardonnay-rypäleestä valmistetut Chablis-viinit tai Alsacen viinialueen hieman petrolisen makuiset Riesling-viinit. Näissä viineissä riittää myös hapokkuutta, jos sienistä valmistetaan rasvaisempia ruokia.

Punaisista rypälelajikkeista klassisin seuralainen sienille on pehmeän kevyehkö ja maanläheinen Pinot Noir.

Laroche Chablis L

& tattirisotto 

Sienirisotto on ruokalaji paikallaan silloin, kun haluaa nauttia jonkin viinikaappinsa aarteista kuten mineraalisuudestaan ja hapokkuudestaan tunnetun ranskalaisen Chablis-viinin.

Tiesitkö, että Chablis valmistetaan Chardonnay-rypäleestä, joka on ainoa Chablis’n viinialueella Ranskan Burgundissa viljelty lajike. Chablis on yksi maailman omaperäisimmistä Chardonnay-viineistä, jossa kasvualueen viileys tuo rypäleestä esiin hapokkuuden ja raikkauden. Chablissa ei myöskään ole ylitammitettua eikä ylivahvaa hedelmän makua, vaan se on kaikin puolin tasapainoinen ja raikkaan mineraalinen valkoviini.

Löydät viinin valikoiduista Alkon myymälöistä sekä verkkokaupasta, josta voit tilata sen näppärästi ilman toimitusmaksua ja noutaa valitsemastasi Alkon myymälästä.

Vinkki! Tutustu, miten maailman parasta risottoa valmistetaan. Tapa ei ole klassisin italialainen, mutta lopputulos sitäkin täyteläisempi.

Trimbach Riesling Reserve

& voissa paistetut herkkutatit

Sienten kuningas tatti vaatii parikseen valkoviinien kuningattaren – hunajaisen rieslingin Ranskan Alsacesta. 

Erittäin tyylikäs ja runsas Riesling-klassikko Trimbachin perinteikkäältä viinitalolta yhdistää maussaan mineraaliset aromit ja kypsän hedelmäisyyden. Viinin raikas hapokkuus taittaa hyvin voin rasvaisuutta eikä peitä alleen herkkutatin aromeita.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

& paistettu herkkutatti kirsikkabalsamicosta valmistetun vinegretten kera

Täyteläinen, jopa lihaisa tatti nauttii hapokkaasta punaviinistä kuten klassisesta Pinot Noirista.

Tämä laadukas Pinot Noir tulee Kaliforniasta Robert Mondavin Private Selection -viinitarhoilta. Keskitäyteläinen ja hapokas maku on täynnä kirsikkaisia aromeja. Mausteisen keskitanniinista viiniä on kypsytetty muutama kuukausi ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä.

Löydät viinin parhaiten Alkon verkkokaupasta, josta voit tilata sen näppärästi ilman toimitusmaksua ja noutaa valitsemastasi Alkon myymälästä.

Tee itse herkullinen tattiöljy herkkutattien jämistä

Herkkutattien jämät eli ne hieman huonommat palat, mitä ei halua käyttää varsinaiseen ruoan laittoon, kannattaa hyödyntää tattiöljyn valmistukseen. Käytä tattiöljyä esimerkiksi kanan marinointiin tai salaatinkastikkeeseen. 

Valmistusohjeet

1. Laita tatin palat uunin kestävälle paistinpannulle ja lisää rypsi- tai rapsiöljyä sen verran että sienet peittyvät.

2. Kiehauta nopeasti hellalla, niin että öljy ”kiehahtaa” eli alkaa höyrystyä. Laita kansi päälle ja pannu uuniin 80 asteeseen yön yli.

3. Ota seuraavana päivänä pannu pois uunista ja lisää joukkoon sopivia yrttejä esim rakuuna ja/tai timjami nippu. Anna jäähtyä huoneenlämmössä kaikessa rauhassa.

4. Siivilöi sienet ja yrtit pois ja anna öljyn vielä tekeytyä, niin että öljy ja tateista tullut vesi erottuvat – öljy nousee pintaan ja vesi laskeutuu pohjalle.

5. Siivilöi öljy varovasti pois (vettä ei siis saa tulla mukaan) ja kaada kannelliseen lasipulloon tai -purkkiin. Säilytä jääkaapissa.