Hennon makuinen kantarelli + raikas valkoviini
Kantarellin hento maku vaatii valkoviiniltä sopivaa raikkautta ja keveyttä eli viini ei saa olla liian voimakasarominen tai tammikypsytetty, mikä jyräisi kantarellin maun alleen.
Usein kantarelleista valmistetaan kermamuhennosta, voitaikinapohjaista piirakkaa tai risottoa, joilloin ruoassa on mukana myös rasvaisuutta. Tai jos kantarellit paistaa sellaisenaan, mutta tarjoilee vaikkapa kuhan ja kirkastetun voikastikkeen kanssa, annoksesta löytyy rasvaa.
Kantarellin paras kaveri on raikas Riesling tai Sauvignon Blanc
Rasvainen ruoka kaipaa viiniltä hapokkuutta, mutta kantarellin hentoisen maun takia viini ei saa olla liian voimakasarominen. Paras vaihtoehto on silloin raikas Riesling- tai Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistettu valkoviini.
Valkoviinit kantarelliruoille
Voimakasarominen tatti ja suppilovahvero + paahteinen valkoviini tai kevyt punaviini
Tatit ja suppilovahverot ovat maultaan voimakkaampia kuin kantarellit, joten niille sopivien valkoviinien maussa saa olla runsautta, paahteisuutta tai hieman tammikypsytystä.
Tällaisia viinejä ovat esimerkiksi ranskalaiset Chardonnay-rypäleestä valmistetut Chablis-viinit tai Alsacen viinialueen hieman petrolisen makuiset Riesling-viinit. Näissä viineissä riittää myös hapokkuutta, jos sienistä valmistetaan rasvaisempia ruokia.
Valkoviinit tatti- ja suppilovahveroruoille
Tateille ja suppilovahveroille sopivat myös keveämmät punaviinit kuten elegantista Pinot Noir -rypäleestä valmistetut punaviinit tai perus-Chiantit Italian Toscanasta.
Viinissä ei saa olla liikaa tanniineja, sillä se ja sienten sisältämä täyteläinen umami eivät mätsää keskenään, vaan yhdistelmä saa aikaan hieman epämiellyttävän metallisen maun.
Punaviinit tatti- ja suppilovahveroruoille
Tee itse herkullinen tattiöljy herkkutattien jämistä
Herkkutattien jämät eli ne hieman huonommat palat, mitä ei halua käyttää varsinaiseen ruoan laittoon, kannattaa hyödyntää tattiöljyn valmistukseen. Käytä tattiöljyä esimerkiksi kanan marinointiin tai salaatinkastikkeeseen.
Valmistusohjeet
1. Laita tatin palat uunin kestävälle paistinpannulle ja lisää rypsi- tai rapsiöljyä sen verran että sienet peittyvät.
2. Kiehauta nopeasti hellalla, niin että öljy ”kiehahtaa” eli alkaa höyrystyä. Laita kansi päälle ja pannu uuniin 80 asteeseen yön yli.
3. Ota seuraavana päivänä pannu pois uunista ja lisää joukkoon sopivia yrttejä esim rakuuna ja/tai timjami nippu. Anna jäähtyä huoneenlämmössä kaikessa rauhassa.
4. Siivilöi sienet ja yrtit pois ja anna öljyn vielä tekeytyä, niin että öljy ja tateista tullut vesi erottuvat – öljy nousee pintaan ja vesi laskeutuu pohjalle.
5. Siivilöi öljy varovasti pois (vettä ei siis saa tulla mukaan) ja kaada kannelliseen lasipulloon tai -purkkiin. Säilytä jääkaapissa.
Vinkit antoi viiniasiantuntija Markus Hannula
Markus Hannula vastaa Anoralla uusien viinien hankinnasta eri puolilta maailmaa ja uusien viinibrändien konseptoinnista ja kehittämisestä. WSET Diploman suorittanut Markus on työskennellyt viinialalla eri tehtävissä jo 20 vuotta. "Lempisieniruokani on oman puolisoni tekemä kantarellimuhennos, jossa on mukana aavistus currya. Lasissa raikas riesling."