Riistaviinit kunnioittavat villin ainutlaatuista makua

Riistaruoan kanssa on hyvä pitää mielessä sen luonnollisen ja kesyttömän maun kunnioittaminen. Riistan rinnalla kannattaa tarjota tasapainoisia viinejä klassisista viinimaista, mutta tutustua myös Uuden maailman viineihin.

riista-ruoka-padassa

Metsän antimet, kuten riista, kuuluvat erottamattomasti suomalaisten syksyyn. Monipuolinen riistaruoka tarjoaa herkullista vaihtelua pitkän grillikesän jälkeen. Sesongin villiherkut taipuvat moneen täyteläisistä ja tuhdeista pataruoista hienostuneisiin ja herkkiin linturuokiin. Maistuva riistaruoka sopii erinomaisesti arjen luksukseksi tai syksyisten juhlien näyttäväksi tarjoiltavaksi. Riista-aterialle saapuvien vieraiden ensinälkää voi rauhoittaa ruisnappien päälle nostellulla hirvenpaistitartarilla tai mehevällä savuporotahnalla.

Vahvan makuisten cocktailpalojen lisäksi vieraat voi vakuuttaa paahteisella ja kypsän hedelmäisellä samppanjalla, joka on täydellinen riistaillallisen ruokahalun herättäjä.

Viini riistalle – valitse oikein

Riistan villi ja ainutlaatuinen maku asettaa vaatimuksia sen kanssa tarjottavalle viinille. Juomavalinnoissa kannattaa suosia viinejä, jotka kunnioittavat raaka-aineen vahvaa luonnetta. Voimakkaat, konsentroituneet tai hyvin alkoholipitoiset viinit saattavat peittää riistan oman maun, joten lasiin on syytä valita keskitäyteläisiä tai täyteläisiä viinejä, joissa alkoholipitoisuus, hedelmäisyys ja hapokkuus ovat miellyttävästi tasapainossa.

Linnut

Hienostuneiden riistalintujen maku tulee parhaiten esille, kun lasissa on kevyt tai keskitäyteläinen, herkän hedelmäinen ja hyvän happorakenteen omaava punaviini. Varsinkin rasvaisen sorsan kanssa viinin jäntevä hapokkuus on ensiarvoisen tärkeää, sillä raikkaus tasapainottaa mehukkaan riistalinnun makua.

Pinot noir -punaviinien karpaloinen ja puolukkainen aromi sopii mainiosti sorsan seuraksi, mutta on erinomainen valinta myös paahdetun riekonrinnan tai uunissa omenoiden kanssa hautuneen fasaanin rinnalle. Täyteläisten viinien ystävien kannattaa tutustua sorsan tai riekon kanssa argentiinalaisiin bonarda-viineihin, joiden tumman hedelmäinen ja aavistuksen mausteinen luonne kunnioittaa riistalintujen hienoa makua.

Jänis

Jänis on parhaimmillaan pataruokana. Hitaasti padassa hautunut jänis saa mainion kumppanin klassisesta toscanalaisesta sangiovese-punaviinistä. Esimerkiksi keskitäyteläiset sangioveset ovat maultaan miellyttävän kirsikkaisia ja aavistuksen paahteisia, joten ne sopivat erinomaisesti uunin lämmössä hautuneille riistapadoille.

Villisika

Villisian maku poikkeaa täysin vaaleasta, kasvatetun porsaanlihan mausta. Villisiasta valmistetuissa padoissa on luonnollinen riistan maku, jolloin lasiin voi valita tuhdin viinin esimerkiksi Portugalista. Uunin miedossa lämmössä hautunut villisikapata saa mainion kaverin portugalilaisista Aragonez-, Trincadeira-, Cabernet Sauvignon-, Alicante Bouschet -lajikkeista valmistetusta punaviinistä.

Hirvi

Hirvenlihan makua voi kuvailla sanoilla voimakas, villi ja rehellisesti riistainen. Suurikokoisen metsien kuninkaan lihaa voi käyttää monin eri tavoin paistina, padoissa, keitoissa tai kastikkeissa, jolloin valmistustapa vaikuttaa merkittävästi juomavalintaan.

Meheväksi jätetyn hirvenfileepihvin seuraksi voi valita tukevan punaviinin, jossa tanniineja saa olla runsaalla kädellä. Jykeviä punaviinejä valmistetaan paksukuorisista rypälelajikkeista kuten Cabernet Sauvingnon, Tempranillo tai Syrah. Myös Argentiinan samettiset malbec-viinit sopivat erinomaisesti suurriistan juomakumppaniksi.