Lasillinen valkoviiniä tekee perinteisestä hernarista kartanoherkkua.
Aloita kaatamalla liotusvesi yön yli lionneista herneistä pois ja huuhtele ja valuta.
Mittaa vesi (ja valkoviini) kattilaan ja lisää herneet joukkoon. Hienonna sipuli ja lisää se sekä liemikuutiot kattilaan.
Anna keitoksen kiehua miedolla lämmöllä noin 2-3 tuntia.
Paloittele liha ja lisää lihanpalat keiton joukkoon. ( Jos käytät savupotkaa laita se jo herneiden kanssa samaan aikaan antamaan makua. Nosta liha savupotka kattilasta kun herneet ovat kypsiä ja irrottele liha luusta, kuutioi ja lisää keittoon).
Mausta keitto oman maun mukaan suolalla, pippurilla ja meiramilla.
Anna keiton kiehua vielä hetki ennen tarjoilua. Tarkasta maku ja tarvittaessa mausta lisää.
Tarjoile keitto sinapin ja ruisleivän kanssa.
Tämä keitto saa mukavan twistin tomaattiaiolista. Katso kokki Michael Björklundin kalakeitto-ohje ranskalaiselle Laroche Chardonnay L -valkoviinille.
Katso reseptiSushi- ja pokekulhot ovat herkullisen kevyitä ruokia, mutta mausteisuutensa takia ne vaativat viiniltä aromaattisuutta ja hedelmäisyyttä.
Katso reseptiHernepestolla täytetyt patongit on versio perinteisemmistä valkosipulivoipatongeista – näissä maistuu kesä, sitruuna ja tuoreet yrtit. Katso Chocochili-blogin ohje SanPellegrino Limonatalle.
Katso reseptiSatavuotiaan Suomen kansallisruoaksi valittiin ruisleipä. Kärkijoukossa olivat myös karjalanpaisti, karjalanpiirakka sekä paistetut kalat perunamuusin kanssa.
Lue lisää