Bobotie - Etelä-Afrikan makaroonilaatikko

Bobotiesta on jokaisella paikallisella kokilla oma versionsa. Nauti Two Oceans -viinien kanssa.

Etelä-Afrikan makaroonilaatikko
Etelä-Afrikan makaroonilaatikko
logo

4 HLÖ

logo

1 h 0 min

"Bobotie" on mausteinen lampaanjauhelihapaistos, joka on eteläafrikkalainen perinneruoka. Se muistuttaa raaka-aineiltaan suomalaista makaronilaatikkoa, mutta sitä maustetaan monipuolisesti ja tarjoillaan keltaisen riisin, chutneyn ja raikkaan sambalin (salaatin) kanssa.

AINEKSET

AINEKSET

  • 2 sipulia

  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna

  • 2 rkl öljyä

  • 1 rkl voita

  • 1 rkl curryjauhetta

  • 1 tl kurkumaa

  • 2 rkl valkoviinietikkaa

  • 1 rkl sokeria

  • 1 rkl korianterijauhetta

  • 1/2 tl murskattua maustepippuria

  • 3 siivua paahtoleipää paloina

  • 2,5 dl maitoa

  • 1 kg jauhettua lampaanlihaa (vaihtoehtoina 500 g lampaan jauhelihaa ja 500 g naudan jauhelihaa)

  • 3 kananmunaa

  • 1 dl rusinoita

  • 1,5-2 dl chutneya

  • 1,5 tl suolaa yhden sitruunan kuori

  • 2 laakerinlehteä

  • 1 dl mantelilastuja

VALMISTUSOHJEET

    1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Hienonna sipuli ja kuullota sitä valkosipulimurskan kanssa voi-öljyseoksessa. Lisää curry ja kurkuma. Sekoita ja anna paistua hetki. Lisää etikka, sokeri, korianteri ja maustepippuri.

    2. Laita murennetut leipäsiivut maitoon ja anna turvota.

    3. Paista jauheliha isossa paistinpannussa. Lisää 1 dl vettä ja paista noin 5 minuuttia. Purista maito leivästä, mutta säästä maito. Lisää leipä, sipuliseos, rusinat, chutney, suola ja hienonnettu sitruunankuori jauhelihan joukkoon.

    4. Laita ainekset uunivuokaan, lisää laakerinlehdet ja mantelilastut. Sekoita munat leivänturvotuksesta jääneeseen maitoon ja kaada lihamassan päälle. Paista 200 asteisessa uunissa 35-40 min.

    5. Tarjoa riisin, chutneyn ja tomaattisambalin kanssa.

KELTAINEN RIISI

AINEKSET

  • 1,2 l vettä

  • 1 rkl sokeria

  • 1 rkl kurkumaa suolaa

  • 2 rkl voita

  • 1 kanelitanko

  • 2 tl sitruunankuorta

  • 5 dl riisiä

VALMISTUSOHJEET

    1. Lisää kaikki ainekset paitsi riisi kattilaan ja sekoita hyvin.

    2. Lisää riisi, laita kansi päälle ja keitä parikymmentä minuuttia. Kaada vesi pois ja tarjoile.

TOMAATTISAMBAL

AINEKSET

  • 1 hienonnettu sipuli

  • 3 hienonnettua luumutomaattia

  • 2 tl hienonnettua persiljaa

  • 2 rkl hienonnettua korianteria

  • 1 rkl sokeria

  • 1 rkl viinietikkaa

  • suolaa, pippuria ja sitruunanmehua

VALMISTUSOHJEET

    1. Sekoita ainekset keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla.

merus_2

Resepti: Louise Mérus

Louise Mérus on suomalainen kokki, joka on asunut ja opiskellut Etelä-Afrikan Kapkaupungissa. Hänen erikoisosaamistaan ovat afrikkalaiset perinneruoat ja mausteet. Louisen käsissä suomalaisistakin raaka-aineista loihditaan eteläafrikkalaisia herkkuja – joka makuun, joka tunnelmaan.